Pop it like it's hot! Zero waste snacking

17:40


 Zaterdagavond. Het is hét moment om onderuit te zakken op de bank met een zak chips, gezellig naar de bios te gaan met een zak M&Ms of samen met je vrienden aan de borrelnootjes te zitten. Ik ben zelf altijd in voor een snackavond, maar toen ik na een huisfeestje  naar de overgebleven, half leeggegeten zakken chemische E-nummerchips keek, vroeg ik me toch af of het anders kon. En ja, dat kan. En ook nog eens lekker, snel en makkelijk. 

Het toverwoord? Popcorn! Wie houdt er nu niet van een grote bak gepofte maïs? Zoet of zout, precies wat jij wilt. En.. lekker vers! Vroeger gebruikte ik altijd de kleine zakjes popcorn die je in de magnetron kunt poppen, maar natuurlijk wist ik dat dat niet zero waste kan zijn. Ieder zakje is verpakt in plastic en de binnenkant van de popcornzak zelf kan ook wel een analyse te gebruiken.


Na een beetje research wist ik welke maïs ik nodig had. Niet alle maïs is geschikt om te poppen, maar met suikermaïs (of pofmaïs) zit je altijd goed. Omdat de maïskorrel voor ongeveer 80% uit vochtig zetmeel bestaat en de schil van de korrel waterdicht is, is het mogelijk om de maïs te laten ontploffen. Door verhitting wordt het water omgezet in stoom en komt er druk op de schil te staan. Als deze druk te hoog wordt, ontploft de korrel en zet het zetmeel uit. Dit is ook meteen de reden dat je even moet wachten voordat je de eerste plofjes hoort én dat uitgedroogde korrels niet gepoft kunnen worden.

Genoeg feitjes, tijd om te gaan koken! Eigenlijk heb je alleen pofmaïs en wat biologische (olijf)olie nodig om popcorn te maken. Easy! 

Doe een beetje olie in een grote pan en verhit de pan op hoog vuur. Gooi er een handje maïskorrels bij en doe een deksel (of andere pan) op de pan. Popcorn zet ongeveer zeven keer uit, dus je kunt zelf bedenken hoeveel maïs je wilt. Let wel op: hoe meer maïs je gebruikt, hoe groter je pan moet zijn. Zorg ervoor dat je regelmatig schudt! Na een paar minuutjes gaan de maïskorrels ploffen. Je hoort kleine popjes in de pan: leuk! Als je geen (regelmatig) geplof meer hoort, is het tijd om de pan van het vuur te halen. Wacht niet te lang, want dan heb je verkoolde popcorn en ruikt je huis drie dagen naar kortsluiting. Naar smaak kun je allerlei zoete of zoute extra's toevoegen. Pinterest staat vol met inspiratie. Mijn persoonlijke favoriet? Kerriepoeder en zeezout. Ahh... heerlijk! Wil je de popcorn bewaren om hem bijvoorbeeld als snack op het werk te eten? Zorg dan dat je de popcorn in een afgesloten weckpot doet. Maar... vers is het eigenlijk tóch het lekkerst!You Might Also Like

3 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook