Tips voor een wasteless weekend buiten de deur

20:59

Ik ben dol op weekendjes weg. Spontane tripjes naar het buitenland of een dagje je eigen stad verkennen: je kunt me altijd wel enthousiast maken voor een dag buiten de deur. Maar hoe zorg je ervoor dat je tijdens deze dagjes, als je géén controle hebt over al je eten, tóch wasteless verantwoord voor de dag kunt komen? Ik geef een aantal tips.

Sightseeing
Het fijne van sightseeing is dat je het vaak van tevoren plant. Daardoor kun je je ook op de trip zelf voorbereiden. Als ik een dag de deur uit ga om rond te dwalen zorg ik altijd dat ik het volgende in mijn tas heb: 
- Flesje water (ik gebruik een Dopper of een aluminium exemplaar)
- Stuk fruit (als snack)
- Zakje met noten, rozijnen, chocola (als snack)
- Een visgraattasje en wat linnen tasjes
Als ik alleen ben, pak ik vaak ook een lunch in. Vaak kies ik voor versgesneden boterhammen met beleg, lekker makkelijk. Deze doe ik dan in een aluminium trommeltje, omdat dat lichtgewicht is. Als ik met iemand anders ben, ga ik vaak bij een leuk koffietentje wat eten. Snacks in de stad
Voor een citytrip, in binnen- of buitenland, neem ik altijd wat simpele snacks mee. Appels, omdat bananen sneller rotten, dadels, omdat die lekker lang vers blijven en noten, omdat je die altijd wel ergens weg kunt stoppen. Verder is het onwijs leuk om van tevoren op internet wat research te doen. Zo kom je vaak bij leuke (biologische) theetentjes terecht, waar je een heerlijk taartje kan wegsmikkelen met een kopje verse thee. Geef aan dat je geen servetje nodig hebt en zorg dat je ergens gaat zitten, zodat je geen to go cup krijgt. Ben je in de Starbucks? Dan kun je aangeven dat je je koffie in een mok wilt in plaats van een wegwerpbeker. Stiekeme taartjes van de bakker kun je in het park opeten met je eigen meegebrachte servies. En... als je toevallig in Parijs bent: macarons! Ze zijn zooo lekker en vaak in een superleuk tinnen doosje te krijgen (je kunt ook je eigen doosje of zakje geven).

Een museum
In een museum wordt vaak je tas gecontroleerd. Ik heb nog nooit problemen gehad met mijn waterflesje en kleine zakjes noten, maar een aluminium trommeltje is misschien niet heel handig. Zorg ervoor dat je lichtgewicht spullen meeneemt of stop je tas in een kluisje.  

De bioscoop
Ik hou van de bioscoop! In Frankrijk kan ik mijn filmhart goed ophalen, want elke week is er wel ergens een filmrelease. Toch probeer ik van een dagje bios iets speciaals te maken, maar wél op de zero waste manier.
- Thuis maak ik popcorn van verse maïs. Ik neem het mee in een zakje of mason jar.
- Ik neem altijd mijn flesje water mee en vul deze desnoods in de toiletten. Ik drink alleen maar water en thee, dus dat is lekker makkelijk. Als je meer zin hebt in iets fris, dan kun je biologische limonade of  een vers sapje in een glazen flesje meenemen.
- Meer zin in M&M's dan popcorn? Bij de biologische supermarkt verkopen ze noten met chocoladecoating in bulk! Ook bij de notenboer kun je deze altijd vinden: neem je eigen zakje mee.
Als je geen zin of tijd hebt om je voor te bereiden, is het het slimste om in de bioscoop een drankje in een glazen flesje en popcorn te kopen. Neem desnoods je eigen zakje mee en vraag of de popcorn daarin mag. 

Onderweg
Ga je op een roadtrip? Ga je door het park wandelen? Of zit je drie uur in de trein naar je bestemming? Zorg dan dat je voorbereid bent! Pak voldoende snacks in, zorg voor een lunch en voor lekker koud water. 

Op het (openbare) toilet
Hoewel ik niemand een openbaar toilet aan kan bevelen, kan een zero waste aanpak hier redelijk eenvoudig worden uitgevoerd. Neem je eigen blokje zeep mee in een zakje of tinnen doosje (veel lekkerder dan die chemische spuitzeep of nog erger... bij het totaal ontbreken van zeep op de wc's). Ik gebruik altijd het toiletpapier in de sanitaire voorziening, maar als er een handdoekautomaat of een stapel papieren doekjes naast de wastafel ligt, veeg ik mijn handen liever af aan mijn eigen servet, die standaard in mijn tas zit.

Vervoer
Binnen Nederland is het vervoer makkelijk: de OV-fiets! Met één abonnement kun je in de meeste steden een fiets huren en de stad per fiets ontdekken. Ook in het buitenland heb je vaak soortgelijke steden, met als bekendste voorbeeld de Vélib in Parijs. Ideaal en ook nog eens avontuurlijk! Ga je naar een wat kleinere stad, dan kun je vaak prima alle afstanden lopen. Zo heb ik in Rome nog geen één keer de metro hoeven gebruiken, omdat alle attracties redelijk dicht bij elkaar liggen. Extra pluspunt: je slaapt 's avonds als een róós. Mocht je een wat langere afstand af moeten leggen: kies het openbaar vervoer boven een taxi. Goedkoper, schoner én een manier om tussen de locals te chillen.

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook