Wasgenoten: red de wereld, doe een wasje

09:44

Wassen is één van die dingen die je moet doen, maar waar je eigenlijk nooit zin in hebt en die nog veel energie (van die echte opgewekte bedoel ik) kosten ook. Maar er is iets dat wassen net wat avontuurlijker maakt: wasnoten!

De Zeepnotenboom of sapindus is familie van de lychee en groeit in warmere regionen. De vruchten van de boom zijn zeep- of wasnoten die saponine bevatten; een soort natuurlijke zeep. Als de wasnoten in contact komen met water werken ze als een soort zeep met antibacteriële en reinigende werking. Helemaal natuurlijk dus.

Hoe pak ik dat aan?
Je kunt de zeepnoten in verschillende bio-webshops per kilo kopen, maar als je het eens rustig uit wil proberen kun je ook een FairTrade winkel binnenstappen en een pak Seepje kopen. Hier zit niets anders in dan wasnoten en een katoenen zakje om ze in de machine in te doen.

Het werkt vervolgens heel simpel: je stopt vier noten in het zakje en stopt dat bij de was in de trommel. Je hoeft verder dus geen wasmiddel of wasverzachter toe te voegen. De noten hebben geen geur, dus je was ruikt gewoon naar... was? Als je nu wil dat je was naar verse bloemen ruikt, kun je er een paar druppels etherische olie bij doen (dat is los te koop bij de natuurwinkel of krijg je bij Seepje met geur). Je draait met de noten gewoon je standaard wasprogramma en na gebruik laat je de noten drogen om nog twee keer mee te wassen. Daarna gooi je ze bij je groenafval en worden ze gecomposteerd.


Red de wereld, draai een wasje
Het spreekt dus best wel voor zich dat wasnoten beter zijn dan alle chemische (en giftige!) stoffen in de (plastic) wasmiddelflessen die ik normaal gesproken kocht. En dan gebruikte ik ook nog eens vloeibaar wasmiddel, omdat ik dat makkelijker vond dan poeder. Niet zo gek dus, dat ik me altijd een beetje schuldig voelde over mijn wasjes.

Maar nu red ik de wereld eigenlijk een beetje als ik weer een lading was in de machine gooi (oké, het water en de energie, ik weet het). Een bijkomend voordeel van wasnoten: de zeepnotenboom zelf is ook nog eens hartstikke goed. De boom helpt bijvoorbeeld tegen de ontbossing van het onderste gedeelte van de Westerse Himalayas, maakt grond vruchtbaarder en zowel de noten als de schaal werken als natuurlijke meststoffen die verontreinigde grond zuiveren.  

How's that for saving the world?

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook