The perfect fit

14:39

Een spijkerbroek vinden die goed zit is misschien nog wel moeilijker dan leven zonder afval. En als je dan nog conscious jeans wil ook, wordt het al helemaal ingewikkeld. Gelukkig is er vintage! Op zoek naar the perfect pants belandde ik vorige week in één van de vele tweedehands winkeltjes in Amsterdam en daar vond ik de perfecte spijkerbroek.


Bij de productie van een normale spijkerbroek wordt ongeveer 7000 liter water verbruikt. Daarvan kun je 10 jaar lang heel riant douchen en je tanden poetsen. Die duizenden liters water worden bijvoorbeeld gebruikt (of in elk geval vervuild) bij het verbouwen van katoenplanten of het verven van een broek. Het is dus nogal een watervoetafdruk die je achterlaat als je het zoveelste slechtzittende model in de kledingcontainer gooit. 

Er zijn natuurlijk duurzame alternatieven, zoals Nudie Jeans, Kuyichi of de leasebroeken van Mud Jeans, maar het allerduurzaamst blijft toch echt een tweedehands broek. Voor vintage kleding wordt namelijk geen druppel water verspild. Natuurlijk, toen de broek gemaakt werd is er water verbruikt, maar als je een broek een tweede leven biedt, is dat in feite guilt free en minder belastend dan de duurzame spijkerbroeken (waar zo duizend liter water in zit). De vintage jeans die ik vond (bij Zora in Amsterdam-Oost) is nog een Levi's ook, één van de betere merken als het op het gebruik van ongediertebestrijding, kunstmest en water aankomt. Kortom, deze broek is voor mij the perfect fit.
 


You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook