Deze nieuwe wet verbiedt gratis wergwerpbekers en -bakjes

12:15



Goed nieuws! Vanaf 1 juli 2023 gelden nieuwe regels voor wegwerpplastic. De regelgeving voor het verminderen van bekers en -bakjes voor eenmalig gebruik zorgt ervoor dat herbruikbare alternatieven verplicht worden voor bepaalde wegwerpproducten. De regels zijn vorig jaar vastgesteld in de regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik

Nieuwe regels rondom wegwerpplastic

Per 1 juli 2023 zijn de eerste maatregelen voor het gebruik van bekers en bakjes voor eenmalig gebruik die plastic bevatten van toepassing. Klanten van afhaal- en bezorglocaties en supermarkten betalen vanaf dat moment voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten of maken gebruik van een herbruikbaar alternatief. In andere woorden: gratis wegwerpbekers en wegwerpbakjes zijn verleden tijd en worden ingeruild voor een betaalde variant.  Net als bij het plastic tasje eigenlijk! Niet alleen moet je als klant gaan betalen voor de wegwerpbekers en -bakjes, het is ook verplicht aan de ondernemer om een herbruikbaar alternatief aan te bieden. Dat alternatief hoeft overigens niet gratis te zijn. Voor consumptie op locatie zijn vanaf 1 januari 2024 wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten verboden.



Een grote opgave voor ondernemers

Veel ondernemers zullen te maken krijgen met de nieuwe regelgeving. Dit geldt bijvoorbeeld voor horeca ondernemers, kantoren en bedrijven, evenementenlocaties, winkels, tankstations, onderwijsinstellingen en recreatieparken. Eigenlijk voor alle ondernemingen op locaties waar nu gebruik wordt gemaakt van wegwerpbekers en -bakjes voor eten en drinken, zowel voor consumptie op locatie als voor consumptie voor onderweg, afhalen en bezorgen. 

Producenten betalen mee aan zwerfafval

Niet alleen de ondernemer wordt gevraagd bij te dragen aan het verminderen van de hoeveelheid plastic zwerfafval, ook de producent krijgt eindelijk te maken met verplichtingen. Dit wordt ook wel uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) genoemd. Hierdoor betalen de producenten van verpakkingen en plastic tasjes, producenten van tabaksproducten met filters, producenten van ballonnen en producenten van vochtige doekjes per 1 januari 2023 mee aan de kosten voor het opruimen van zwerfafval. De UPV zwerfafval geldt ook voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Producenten betalen hiervoor een extra afdracht aan het Afvalfonds Verpakkingen en dat kan in de factuur aan de afnemers worden doorberekend. Laat u zich hierover goed informeren.

Regelhulp voor ondernemers

Op de website minderwegwerpplastic.nl kunnen ondernemers een regelhulp checken, die hen laat zien hoe ze regelgeving toe moeten gaan passen in de praktijk. Ook is er een communicatietoolbox die ze kunnen  gebruiken om de communicatie te verspreiden richting verschillende doelgroepen. 


Wat vind jij van de nieuwe regelgeving? 
Liefs, Nicky en Jessie



You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook