Wat is het verschil tussen TENCEL, Lyocell, viscose en LENZING ECOVERO?

11:35Zo nu en dan plaatsen wij een duurzame outfit of the day, zodat je inspiratie krijgt voor jouw eigen duurzame garderobe. In deze OOTD hulden we ons in een superfijne jurk van ARMEDANGELS, die ook niet misstaat op een bruiloft. De jurk is gemaakt van LENZING ECOVERO, maar wat is dat eigenlijk? 

Tencel, Lyocell en Ecovero

De gehele collectie zomerjurken van ARMEDANGELS is gemaakt van stoffen die 100% TENCEL™ Lyocell en LENZING™ ECOVERO™ Viscosevezels bevatten. Nu gaat het bij het lezen van deze woorden misschien helemaal duizelen, dus laten we eens uitleggen wat het verschil tussen deze stoffen is. Én je kunt het zelf uitproberen met 15% korting. Gebruik code HETZEROWASTE_15.

  • Lyocell is de algemene verzamelnaam van alle stof die van cellulose (plantenvezels) is gemaakt.
  • TENCEL™ is de merknaam waaronder de firma Lenzing een bepaalde lyocell stof (namelijk TENCEL) op de markt heeft gebracht. 
  • LENZING™ is de naam van de firma Lenzing uit het stadje... Lenzing. Hun motto is 'innovative by nature' en LENZING maakt allerlei producten van natuurlijke materialen. Van kleding en huistextiel tot cosmetische producten en high-tech toepassingen. De vezels die Lenzing gebruikt zijn afkomstig van hout (dit kan berkenhout zijn, of bijv. eucalyptus). 
  • EcoVero is ook weer een merknaam van Lenzing (daarom lees je vaak Lenzing Ecovero). Dit is vergelijkbaar met Tencel, maar heeft nog iets betere eigenschappen op het gebied van duurzaamheid. 
  • Viscose is een kunstzijde. Het is een half-synthetische vezel die lijkt op zijde, maar aanvoelt als katoen. Het wordt vaak gebruikt voor luchtige kleding. 

Alle stoffen hebben met elkaar gemeen dat ze luchtig en ‘flowy’ aanvoelen op je huid, zonder gebruik te maken van synthetische materialen zoals polyester. Je gaat er dus automatisch ook minder (ruikend) in zweten. Dit maakt de stoffen super geschikt voor zomerse kleding. 
Welke stof is het duurzaamst?

Het is lastig te bepalen welke stof het allerduurzaamst is. Een ogenschijnlijk duurzame stof als lyocell (gemaakt van natuurlijke materialen) of viscose (geen zielige dieren voor het maken van zijde) kennen bijvoorbeeld wat nadelen, die we in dit artikel uitvoerig bespreken. Het is in ieder geval slim om niet zomaar voor 'lyocell' te kiezen, maar echt te kijken naar TENCEL of ECOVERO van Lezing. Dit bedrijf staat er namelijk om bekend dat zij geen gebruik maken van monoculturen (dat kan met andere lyocellmerken wel zo zijn), dat ze teruggeven aan de community met give-back programma's en dat zij constant innoveren om nóg minder water en elektriciteit voor de productie te gebruiken. 

Het allerduurzaamst is natuurlijk het kledingstuk dat je al in de kast hebt hangen. We moedigen je daarom echt aan om je kleding goed te verzorgen en zo veel mogelijk te dragen. Maar... wij hebben op een gegeven moment zelf wél onze polyester kleding uit onze kast vervangen voor TENCEL/ECOVERO kleding. Vooral omdat het geen microplastics kan loslaten tijdens het wassen én omdat het een stuk luchtiger is zonder zweten. 

Een luchtige jurk voor in de zomer

We kiezen in de zomer dan ook graag voor een lange jurk van , die je altijd kunt dragen. Het fijne van lange jurken is dat je helemaal bedekt bent - als je net als ik last hebt van zonneallergie weet je hoe fijn dat is -  op warmere dagen, maar tóch een luchtige outfit kunt dragen. Door specifiek te kiezen voor een lange jurk met TENCEL krijg je een extra luchtig effect. In de winter of herfst dragen we er een legging onder - niemand die het ziet - en zo wordt het een allround items in je kledingkast.
Korting op je duurzame kleding 

Naast het gebruik van duurzame materialen wil ARMEDANGELS je door de nieuwe collectie ook empoweren. Vijftien jaar geleden, nog voordat duurzaamheid 'een ding was' besloot ARMEDANGELS al meer empowerement in de mode-industrie te creëren door duurzame kleding te maken waar de makers een eerlijke prijs voor krijgen. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een enorm groot duurzaam merk (hoewel het nog altijd maar een klein deel van de hele modeketen verduurzaamt). 

Je ontvangt met de code HETZEROWASTE_15 15% korting op de hele collectie van ARMEDANGELS! 

Er zijn ook andere kleuren en toffe prints in de collectie! Foto: ARMEDANGELS Duurzame jurk van ARMEDANGELS

De HELINAA WATER DOTS jurk is gemaakt van 100% geweven TENCEL Lyocell. Het detail op de rug (een open rug met extra band en strikje) geeft de jurk iets extra's, waardoor je hem ook goed aan kunt trekken als je bijvoorbeeld naar een zomerbruiloft gaat. 

De ELIDIAA jurk is gemaakt van 100% viscose (LENZING™ ECOVERO™) en voelt daarom ook iets steviger dan de Helinaa jurk. De grondstoffen voor de jurk worden verkregen uit Eurpese houtsoorten. 

Bekijk de hele collectie duurzame jurken hier - en vergeet je kortingscode niet!

Liefs!
Nicky & Jessie

Met dank aan ARMEDANGELS 

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook