Wonderful Waste: circulaire gordijnen van 'afval'

10:12Bij het woord 'afval' denk je hopelijk niet direct aan stinkende vuilnisbakken en halve etensresten. Tegenwoordig is het namelijk een grondstof voor de allermooiste producten. Een nieuwe innovatie die we graag met jullie delen zijn de gordijnen van A House of Happiness, die gemaakt zijn van afval. Ja écht!

Van afval naar gordijnstof

Hoe kun je je eigen afval binnen je eigen organisatie omzetten in een duurzaam product? Dat vroeg een van Nederlands bekendste gordijnfabrikanten A House of Happiness (Royal Vriesco) zich af. Het resultaat was een innovatieve Cirtain-collectie, die gemaakt is van snij-afval uit de eigen productie. 

Dit was nog niet zo eenvoudig als het wellicht klinkt, want eerder was het nog niet gelukt om snijafval uit de eigen productie om te toveren tot een ontwerp van een unieke gordijnstof. Samen met een textielvervezelaar en een weverij in Europa is A House of Happiness (onderdeel van Royal Vriesco) een jaar lang aan de slag gegaan met experimenteren. Inmiddels is het resultaat om van te smullen: drie circulaire gordijnstoffen in twee superfijne kleuren. 
Van maatgordijn naar reststof

Omdat de gordijnen van A House of Happiness in het eigen atelier in Nederland op maat gemaakt worden voor jouw ramen, is iedere order uniek. Echt vakmanschap dus; iets waar we als duurzaamheidsfans natuurlijk blij van worden. Door de tailor made aanpak krijg je bij de productie een beetje snij-afval. Veel fabrikanten laten dit afval ophalen voor de verbrandingsoven, maar bij dit bedrijf is dat gelukkig niet het geval.  

Sorteren, vervezelen en hergebruiken

Het snij-afval wordt door A House of Happiness op de eigen locatie gesorteerd op stofsamenstelling. Zo gaan de polyestergordijnen in de polyesterbak, katoen in de katoenbak etc. Dit verzamelde snij-afval is te klein om direct te hergebruiken, dus wordt het opgehaald door een textielvervezelaar. Deze tovert de restjes om in nieuwe vezels, die gebruikt kunnen worden als isolatiemateriaal in een deur of in de dak van je auto. 

Foto: © Wonderful WasteEen eigen cirkel

Dat klinkt natuurlijk mooi, maar het is nóg mooier als een restje gordijnstof weer terugkomt als daadwerkelijk gordijn! Na een jaar experimenteren is het gelukt. De gordijnresten zijn vervezeld en geweven tot een nieuwe stof. De collectie kreeg de toepasselijke naam 'cirtain' (een combinatie van 'curtain' en 'circulair', maar ook een knipoog naar het Engelse woord 'certain'). Want als je het écht wilt, dan lukt het zeker.  

Cirtain gordijnen Circular, Circulight en Circuleaf

In de circulaire collectie vind je drie soorten gordijnen. De Circular is een mooi (plooi)gordijn dat overal toegepast kan worden. In Nordhus hebben we deze met een gerecyclede verduisterende stof in de slaap- en kleedkamer hangen. De Circulight is een inbetween gordijn en valt heel soepel. Deze is perfect in de woonkamer van Nordhus, omdat je wél de privacy hebt, maar ook nog fijn gefilterd licht binnenkrijgt. En de Circuleaf is op een subtiele manier heel opvallend. Dit gordijn heeft een bladdessin met subtiele verdikkingen. De gordijnen zijn beschikbaar in het licht grijs en denim blauw en passen daardoor in bijna ieder interieur. 
Waarom wij fan zijn van de circulaire gordijnen

Toen wij bij Nordhus, de duurzame vakantiewoning waar wij bij betrokken zijn, op zoek waren naar op maat gemaakte gordijnen in een Scandinavische sfeer wisten we meteen dat we een match hadden toen we de Circular en Circulight gordijnen zagen. De gordijnen zijn namelijk van een héle mooie kwaliteit en passen precies in de Japandi-inrichting die het uitgangspunt voor Nordhus vormt. Maar niet alleen het materiaal (het snij-afval dus) maakte ons enthousiast. We vinden het heel mooi dat de gordijnen van A House of Happiness handgemaakt worden in Nederland. Lokaal en eerlijk dus. 


Duurzaamheid bij A House of Happiness

We schreven eerder natuurlijk al dat het vakmanschap een superbelangrijk onderdeel is van A House of Happiness. Maar dit Nederlandse bedrijf doet nog meer aan duurzaamheid. Met als motto 'Green is not a color, it's an attitude' heeft ze ook gordijnen ontwikkeld van gerecyclede petflessen en snij-afval uit de t-shirtproductie. 

Daarnaast heeft de eigen productielocatie zonnepanelen op het dak, worden meer dan 40.000 gordijnhoezen per jaar hergebruikt (dit bespaart 80 kilometer buisfolieplastic per jaar!) en wordt voor iedere 50 meter stof 1.000 liter water bespaard door een slimme printer. Op dit moment is 84% van de gordijnstoffen van A House of Happiness recyclebaar en door het ontwikkelen van de circulaire collectie wordt dit aandeel steeds groter. Kortom: je snapt waarom we je graag kennis laten maken met A House of Happiness van Royal Vriesco! Je eigen circulaire gordijn

Ben jij ook nog op zoek naar circulaire gordijnen voor in je huis, kantoor of projectlocatie? Boek dan een overnachting bij Nordhus om de gordijnen in het echt te zien én te gebruiken. Of bezoek een winkelier in de buurt die de collectie van A House of Happiness aanbiedt. En wie weet heb jij straks ook zo'n uniek circulair gordijn in je huis hangen. 

The future is circular, that's cirtain! 

Liefs,

Nicky & Jessie
 

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook