Het Europees verbod op Plastics (SUP): dit moet je weten

07:53

Ook ballonnen vallen onder de nieuwe regeling. Foto: Unsplash


Na jaren lobbyen, bijstellen en aanpassen gaat deze maand toch écht het Europese verbod op Single Use Plastics (SUP) in. Maar wat houdt dat verbod in, en wat valt er níét onder? Een compact overzichtje. Eigenlijk is 'verbod' een verkeerde benaming, de commissie spreekt zelf liever over een richtlijn.

Het Europees verbod op wegwerpplastic

Heel kortgezegd worden álle wegwerpproducten waar een goed herbruikbaar alternatief voor is verboden. Dat is natuurlijk aan interpretatie onderhevig en het is ook de vraag wat precies herbruikbaar is (zo kun je plastic wegwerpbestek gewoon iets dikker maken en 'afwasbaar' op de verpakking zetten et voilà het is geen wegwerpbestek meer). Ook verloren vistuig wordt in de richtlijn opgenomen (hier geldt vanaf december 2024 extended producer responsibility, EPR voor). Maar goed... Dat maakt het natuurlijk allemaal een stuk ingewikkelder. 

Zin in een deep dive? Dan kun je hier het volledige document en de samenvatting vinden. Geen tijd? Snappen we, dus hierbij een lijstje met items die verboden worden. 

Deze wegwerpitems zijn verboden

  1. Plastic wattenstaafjes (het stokje tussen de twee katoenen bolletjes)
  2. Plastic wegwerpbestek (denk aan eetstokjes, vorken, lepels)
  3. Plastic wegwerpbordjes (maar niet die van karton met een plastic laagje)
  4. Plastic ballonstokjes (om de ballon vast te houden)
  5. Plastic drankbekers 
  6. Plastic rietjes (behalve als medisch hulpmiddel, wat natuurlijk heel logisch is)
  7. Plastic tassen (is op veel plekken al zo) en zakken
  8. Plastic roerstaafjes (je weet wel, in van die automaatkoffie) 
  9. Plastic koffiebekers en vleesbakjes van EPS. Dit is een type piepschuim, denk aan styrofoam (expanded polystyreen.  
De komende maanden gaat de Europese Commissie aan de slag met aanvullende definities en richtsnoeren. 

Maakt het type plastic nog uit?

Single use plastics worden als volgt beschreven in de richtlijn: Single-use plastics are made wholly or partly of plastic and are typically intended to be used just once or for a short period of time before they are thrown away. De ban gaat over producten van oxo-degradable plastic (dit zijn plastics met additieven die door oxidatie fragmenteren). 

Er wordt in de richtlijn geen onderscheid gemaakt tussen verschillende typen kunststoffen. Dus of het nu HDPE of PS is maakt niet uit. En ook biobased kunststoffen vallen onder de richtlijn )denk aan bio-PE of PLA). De enige uitzondering geldt voor natuurlijke polymeren die niet chemisch zijn gemodificeerd. 

Heb jij te maken met de nieuwe regelgeving?

Onder 'producer' wordt iedereen die de wegwerpproducten maakt, vult, verkoopt of importeert verstaan. Heb je een koffietentje, merk of bedrijf dat te maken heeft met wegwerpproducten? Dan moet je misschien het een en ander veranderen. Je kunt hier makkelijk zien welke situatie en/of veranderingen op jouw van toepassing zijn, met directe linkjes naar de EU-richtlijn

De EU gaat over op een polluter pays principe, wat inhoudt dat de vervuiler (producent) betaalt voor het opruimen, dataverzameling en bewustwording. Voor ballonnen en vochtige doekjes gelden overigens alleen de dataverzameling en bewustwording. 

Aanvullende plannen

Ook zijn er aanvullende plannen aangekondigd die nu nog niet direct ingaan. Zo moet per 2024 bijvoorbeeld een ontwerpverandering bij doppen en deksels plaatsvinden, waardoor deze vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen. Vanaf 2025 moeten plastic drinkflessen uit tenminste 25% gerecycled plastic bestaan én moet minimaal 77% van alle plastic drinkflessen tot 3 liter (dus ook de kleine flesjes) worden ingezameld. En, ook niet onbelangrijk, er moet meer info op het etiket van bijvoorbeeld vochtige doekjes komen te staan over het gebruik en weggooien / recyclen van de producten. 

Aanvullende eisen (geen ban, maar een etiketverplichting)

  1. Een etiket op vochtige doekjes (wet wipes)
  2. Een duidelijk etiket op sanitaire artikelen (denk aan bijv. tampons)
  3. Een duidelijk etiket op tabakproducten met filter 
  4. Een duidelijk etiket op drinkbekers
Het label moet informatie bevatten over de manier van weggooien (en welke manieren je moet vermijden. Dus bijv. 'je mag het niet in het milieu leggen'.) én de aanwezigheid van plastics in het product (en de negatieve impact op het milieu die dit heeft) 

Specifieke doelstellingen vanuit de EU

  • Gescheiden inzameling van 77% voor plastic flessen in 2025
  • Gescheiden inzameling van 90% voor plastic flessen in 2029
  • Verwerking van 25% gerecycled plastic in PET-drankflessen in 2025
  • Verwerking van 30% gerecycled plastic in alle plastic drankflessen (dus niet alleen PET) vanaf 2030
Ik heb geprobeerd om het zo kort en overzichtelijk mogelijk te houden. Toch nog vragen? Een kleine Googletocht geeft je heel veel antwoorden! 

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook