Hoe maken we minder vliegen weer normaal? Flight Free 2020 NL

11:38

In Lofoten, bij Svinoya. I didn't fly for this

Voor velen van ons is het misschien wel het moeilijkste onderwerp om te tackelen in een duurzame levensstijl: vliegen. Want nu de wereld dankzij (te) goedkope vliegtickets letterlijk aan onze voeten ligt is het wel héél verleidelijk om het vliegtuig te pakken naar een bijzondere bestemming. Toch wil de Zweedse organisatie We stay on the ground laten zien dat minder of niet vliegen óók heel leuk kan zijn: samen met 100.000 mensen willen zij het vliegtuig links laten liggen in 2020. Doe je mee? 

Minder vliegen: (on)haalbaar?

Het idee is niet dat mensen met hooivorken en fakkels achter je aanrennen als ze je tóch in een vliegtuig zien stappen, maar dat we samen meer bewustwording te creëren voor ons vlieggedrag. Of, zoals Linda van Zaailingen het omschrijft: je hoeft geen heilig boontje te zijn; het is vooral een roep om minder te vliegen normaler te maken. Zij startte de Nederlandse versie van de interantionale beweging: FlightFree.nl. Hier kun je je aanmelden om mee te doen. Ook kun je op social media de hashtag #flightfree2020 gebruiken. 

Waarom minder vliegen belangrijk is 

Maar waarom zou je niet die all-inclusive naar Turkije moeten boeken? Of die héle chille deal voor een weekendje New York moeten laten varen? Om een leefbare wereld na te laten aan onze (klein)kinderen (en, let's be real; ook voor onszelf, want zo snel kan het gaan met klimaatverandering) kunnen we jaarlijks per wereldburger niet meer dan 2 ton CO2 uitstoten. Dat is natuurlijk een internationaal gemiddelde, maar in Nederland zitten we hier gemiddeld al ver overheen. Sterker nog: een retourtje Bali veroorzaak al het DUBBELE! Minder vliegen is dus logischerwijs een effectieve manier om je uitstoot te beperken. En dat hoeft écht niet te betekenen dat je niks meer kunt beleven. 

Een camper kan een prima alternatief zijn voor het vliegtuig

Maar waar ga ik heen zonder vliegtuig?

Omdat vliegen zó goedkoop en normaal is geworden, weten veel mensen niet eens meer waar ze naartoe kunnen zonder vliegtuig. Gelukkig wonen we in het geweldige Europa, waar je voor mijn gevoel meer dan honderd verschillende ervaringen op één continent kunt beleven. Natuur & Milieu maakte een overzicht met de Betere Bucketlist Bestemmingen, waar ze alternatieven bieden voor verre oorden. Verruil Thailand voor Kroatië, ga in plaats van Willemstad naar Procida in Italië of ontdek IJslandse schoonheid in Bulgarije. Ook geeft Natuur & Milieu inspiratie voor de mooiste treinreizen in Europa en geeft Daisy van het blog All Day Every Daisy 6 tips voor een mooie vakantie zonder te vliegen.

Ook zonder vliegen kom je nog eens ergens


Hoe doen wij dat? 

Ook wij hebben een aantal jaar geleden besloten dat onze goedkope vliegtripjes niet bij onze levensstijl pasten. Dat betekent niet dat we nóóit meer het vliegtuig zullen pakken, maar wél dat we kijken of er alternatieven zijn. Zo hebben Joeri en ik vorig jaar de camper gepakt naar de Lofoten (een geweldige eilandengroep in het noorden van Noorwegen) en kan ik vertellen dat alleen de reis er naartoe al on-ver-ge-te-lijk was. Grappig genoeg vertelde later iemand in SMIR dat ze naar aanleiding van mijn Instagram stories dezelfde bestemming had gekozen voor haar reis! Nicky en Rob hebben al een campertje gepakt naar Spanje, de Provence en Zweden.

Zo mooi: Lofoten. Foto's Joeri Taelman


En weekendjes weg met de familie of vrienden doen we het liefst dichtbij. Onlangs ging ik met vriendinnen naar Gent - en dat voelde écht als vakantie. Maar goed... ook wij zijn geen heilige boontjes. Joeri wil me dolgraag eens meenemen naar zijn favoriete land (Korea) en we hebben nu besloten dat we daar over een paar jaar een lange reis van gaan maken en dat afwisselen met vakanties zonder vliegtuig dicht bij huis. Toen ik bijvoorbeeld zag dat influencer Teske voor een paar dagen op en neer naar Korea vloog stuurde ik een appje naar Joer met "zo gaan wij het dus niet doen". Want je kunt natuurlijk een deel van je uitstoot compenseren door het planten van bomen, maar uiteindelijk gaat het erom dat we allemaal een beetje minderen. It's all about the balance. 

Als laatste: shout-out naar Linda die de campagne Flight Free in Nederland een boost geeft. You go girl! 


Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/smir.store en Twitter: @JessieAnz
You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook