Zoveel microplastics krijg je gemiddeld per jaar binnen

18:27


De laatste tijd gaat veel onderzoek en nieuws over microplastics. Niet zo gek, want nu we weten wat de impact van 'gewoon' plastic is, is het logisch dat we ook steeds meer gaan onderzoeken hoe het met die minuscule deeltjes zit. De onderzoekers van de University of Victoria in Canada hebben nu niet alleen gekeken naar de impact, maar ook geprobeerd om te kwantificeren hoeveel microplastics we nu eigenlijk jaarlijks binnenkrijgen. En dat is best schokkend. 


Zoveel microplastics krijg jij binnen

De onderzoekers van de University of Victoria vergeleken 26 studies, en voegden daar hun eigen observaties aan toe. Ze keken hierbij hoeveel microplastics er in vis, water en vlees zitten. De bevindingen zijn overigens gebaseerd op het dieet van een Noord Amerikaan, dus dat is natuurlijk niet helemaal vergelijkbaar met wat jij dagelijks op je bord hebt liggen, maar je kunt er wel een goede inschatting van maken. Hoeveel dat er zijn? Uit het onderzoek bleek dat één persoon ongeveer 70.000 tot 120.000 partikeltjes per jaar binnenkrijgt, waarbij er 90.000 bijkomen als je op vaste basis water uit een plastic flesje drinkt. Dat vind ik zowat nog schokkender dan het andere aantal! 

Meer onderzoek is nog nodig, vooral naar de impact van microplastics bij een ander dieet. Naar microplastics in bijvoorbeeld rundvlees, kip, zuivel en graanproducten is nog minder onderzoek, dus daar kunnen nog niet heel veel uitspraken over worden gedaan. Ook - en misschien nog belangrijker - de impact van deze microplastics op onze gezondheid moet natuurlijk nog verder onderzocht worden. 
Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/smir.store en Twitter: @JessieAnz

Photo by Yang Shuo on Unsplash

You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook