Hotspot: urban jungle bij Hotel Jakarta Amsterdam

08:08


Een tijdje geleden presenteerden wij in het Fashion hotel in Amsterdam een fashionshow met kledingstukken gemaakt van plastic. Als dank mochten we een nachtje in hotel Jakarta slapen. En dat bleek geen slechte deal! Wauw, als je van een bijzonder hotel (een plantenoase in samenwerking met de Hortus, say what?!) met een luxe en duurzame touch houdt is dit wel echt the place to be. 

Hotel Jakarta: hotspot op Java-eiland

Hotel Jakarta is pas negen maanden open, en nu al de favoriete hangout van de locals, vertelde (local) Bert ons tijdens een rondleiding. Op de plek, het Java-eiland midden in het IJ - waar ooit FabCity stond, is nu plaats gemaakt voor een hotel, zwembad en wellness, bakkerij en skybar. De plek is samen met de buurt vormgegeven; iets wat hard nodig was, aangezien er op Java-eiland eigenlijk verder niet zoveel te doen is voor bewoners. De gevels zijn helemaal transparant, zodat het gebouw geen doorn in het oog is, en de panelen hebben (aan de juiste kant!) zonnepanelen. 



Duurzaamheid bij hotel Jakarta

Net als bij QO hotel, waar we eerder over schreven, is ook bij Hotel Jakarta de combinatie van duurzaamheid en luxe goed gelukt. Wanneer je binnenstapt krijg je het gevoel écht in een hele ervaring binnen te komen. Niks geitenwollensokkengevoel! En toch is het gebouw behoorlijk duurzaam, zo laat het BREEAM-NL 'Excellent' certificaat zien (score van 75,5%).  De balken, kolommen, plafonds en kozijnen hebben allemaal het FSC of PEFC-keurmerk, en er is veel gebruik gemaakt van bamboe en gerecycled beton. Daarnaast heeft Jakarta flink wat slimme snufjes toegevoegd, die het hotel nét wat duurzamer maakt. Zo wordt de immense tropische tuin in het midden van het hotel bewaterd met regenwater dat wordt opgevangen en dragen de personeelsleden duurzame bedrijfskleding van By Rockland. Door pv-panelen in de gevel en het dak van het hotel (waar de panelen heel mooi zijn verwerkt, in plaats van 'erop geplakt' wordt zonne-energie opgewekt, wat gebruikt wordt voor het verwarmen van het douchewater. Het hotel heeft ook een warmte-koudesysteem. 

De zonnepanelen zijn supermooi geïntegreerd in het dak | Foto: Hotel Jakarta


Zero waste in hotel Jakarta

Natuurlijk zetten we tijdens ons bezoekje ook onze 'zero waste bril' niet af. Wat meteen opviel waren de wegwerpbekers bij de koffieautomaat (met Nescafécupjes) en in de badkamer. Dat vonden we extra gek, want bij het ontbijtbuffet en in de bar krijg je heerlijke losse thee geserveerd in een herbruikbaar filter. Pascal, de Sales & Marketingmanager bij Jakarta, gaf aan dat dit ook al bij het hotel bekend is en dat er wordt gezocht naar een passende en logistiek haalbare oplossing voor in de kamers. Nice! Ook kregen we de mogelijkheid om even in de keuken te spieken. Daar wordt gelukkig al gewerkt met gescheiden stromen (hoewel we het natuurlijk niet konden laten om daar ook wat tips te geven. Jep, zelfs op 'vakantie' zijn we obsessed met alles wat met afval te maken heeft).



I'm here for the food

Het ontbijt was prima ingericht, met verse croissantjes, yoghurt en granola, omelet, pannenkoeken en wat fruit. Hoewel er wat vegan opties beschikbaar waren, kan dit op zich wel worden uitgebreid. Wat echter wél een groot pluspunt is: Jakarta ligt op een paar minuten fietsafstand van Spirit; een vega(n) buffetrestaurant met de lekkerste gerechten. Seitansteak, oesterzwamschnitzel, tofusalades... drie keer raden waar wij hebben gegeten ;). In het restaurant van het hotel kun je terecht voor een Indonesisch-geïnspireerde maaltijd; de keuken werkt vanuit het principe 'Two Worlds Connected'. Naast de Gado Gado vind je dus ook bitterballen op de kaart. 

  

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook