Gastblog Sara: Transportkwesties en duurzame keuzes

17:45


De Vlaamse Sara Claus schrijft op haar blog brieven. Over haar eetstoornis die ze achter zich heeft kunnen laten, maar inmiddels ook over positieve krachten en zero waste. Deze keer schrijft Sara een brief aan ons, waarin ze vertelt over haar ervaringen als zero waster in België, over de veranderingen die ze heeft gemaakt en over zero waste leven in twee werelden. Kortom: zero waste ervaringen vanuit een ander perspectief dan je misschien van ons gewend bent. Verfrissend! Vandaag vraagt Sara zich af hoe het met transport zit. 


Liefste Jessie en Nicky,

In mijn eerste gastblog voor jullie eindigde ik met het feit dat op weg naar zero waste eigenlijk helemaal niet zo’n drama hoeft voor te stellen. Ik schreef toen dat je met slechts enkele aankopen op eco-webshops in 1,2,3 aan een zero waste life(style) begint.

En zo’n weekje later gebeurde het: mama – ja ja, dit keer was het níet papa – stelde me op de proef. Ze zei me namelijk dat die levering van mijn bestellingen via eco-webshops toch niet zó ecologisch is, want met al die pakjesdiensten op de weg…

Ze had nog niet eens haar laatste woorden uitgesproken of daar was mijn reactie al – sorry mama, ik
heb vrij snelle reflexen. Ik legde haar uit dat ik denk dat het juist béter is, want over het algemeen
heb je bij online webshopping toch minder transport nodig dan wanneer je je aankopen in de supermarkt doet? Stel nu dat ik (als Belg) een pakje bestel dat van Nederland moet komen – dan horen daar 2 grote transportkosten bij: 1) van de ‘bron’ tot het magazijn in Nederland en 2) van dat
magazijn (via een lokaal verdeelcentrum) tot bij mij thuis. 

Ga ik echter dat product halen in mijn dichtstbijzijnde supermarkt – dan horen daar 3 grote transportkosten bij: 1) van de ‘bron’ tot een centraal magazijn in België 2) van dat centraal magazijn naar mijn dichtstbijzijnde supermarkt en 3) van mijn thuis naar de supermarkt en dezelfde afstand terug. En hé, ik weet ook wel dat dit het standaardscenario (à la Sara) is; Die afstand tussen de plaatselijke supermarkt en mijn thuis kan ik bijvoorbeeld heus wel met de fiets doen, ik heb níet gesproken van het eventuele retourneren van pakjes – wat ik trouwens nog nooit heb gedaan – en ook had ik het hier over bestellingen plaatsen op alléen eco-webshops. Andere webshops, ander verhaal.

Het grappige is dat ik deze redenering 2 keer op eenzelfde dag met iemand mocht delen: eerst met
mama en later op de dag met mijn zus Ine die er volledig mee instemde – dat is dan 1-0, mama! De dag erop maakten we met ons bijna complete gezin en een bijna ander compleet gezin (de twee jongste dochters waren namelijk samen gaan zwemmen) een fietstourtje… Of ja, fietstour. Yes, milieuvriendelijk transport!

Foto: Sara


Ine en ik stapten tijdens de fietspauze voor het eerst in ons leven een Holland&Barret binnen – dat
zal níet de eerste en laatste keer zijn – en kochten in de Wibra 2 hippe containers waar we nog steeds dolenthousiast over zijn! De ene heb ik al tot boven met heerlijke Earl Grey (Tea) gevuld en de andere met gemengde noten voor Ine – of ja, niet helemaal, want ik heb er ook al een paar gegeten.

Nu ik het toch over aankopen heb… Toen ik een paar weken geleden over de Meir in Antwerpen liep (yes, opnieuw milieuvriendelijk transport!) ging ik de Juttu binnen en kocht ik er een rode tencel bloes. Ik denk dat ik met Tencel in de toekomst nog regelmatig een date regel – hij is milieuvriendelijk én leuk! Maar nog leuker vind ik het om mijn zero waste overwinningen met jullie te delen! 

Een dikke zero waste knuffel (die wordt nu met milieuvriendelijk transport naar jullie verzonden!)

Sara Claus

xxx


Wil je meer brieven van Sara lezen? Bekijk dan haar blog Mijn Weg Mijn Waarheid. Dank voor het delen van je verhaal Sara! Wil jij ook een gastblog schrijven? Stuur ons gerust een berichtje. 

Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/smir.store en Twitter: @JessieAnz


You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook