Review: kikkererwten koken in de Ecostoof (+ recept)

06:40


Toen ik in een editie van de Seasons zat te bladeren, viel mijn oog op een artikel over de Ecostoof. Deze 'uitvinding' is een moderne variant op de ouderwetse hooikist en kortgezegd een hele energie-efficiënte manier om gedroogde bonen te bereiden. In het tijdschrift stonden superlekkere recepten voor stoofpotjes (die me meteen terugbrachten naar de stoofpotten die mijn vader altijd maakte), maar wat ik vooral interessant vond was de toepassing voor het bereiden van kikkererwten.

Inmiddels al weer een hele tijd geleden schreef ik over het bereiden van kikkererwten in bulk. Wij kopen eigenlijk meestal gedroogde kikkererwten en koken een hele batch tegelijk, zodat we altijd kikkererwten voor curry, hummus etc. in de vriezer hebben zitten. Toch heb ik niet altijd het geduld om die erwten helemaal te wellen en koken, dus soms vallen we voor een glazen potje (dat we vervolgens weer hergebruiken). De voornaamste reden dat ik het wellen een beetje zat was, was het feit dat ik een hele dag thuis moet zijn om de kookplaat of de rijstkoker in de gaten te houden. Je wilt immers niet dat er ineens een brand ontstaat doordat jij je kikkererwtjes aan het gaarkoken bent en ondertussen even een boodschap haalt. 

Koken zonder stroom

Bij de Ecostoof hoef je je daar in ieder geval geen zorgen om te maken: je zet gewoon een pan in de zak en kunt vervolgens naar je werk. Superchill, want het zorgt ook voor wat minder planningstress. Ik heb de Ecostoof letterlijk 'tussen de bedrijven door' uitgeprobeerd en dat bleek hartstikke prima te werken. In de avond, voordat ik naar bed ging, deed ik wat kikkererwten in een kom met water (ik zorgde dat alles onder stond, maar heb het verder niet afgemeten). In de ochtend waren de erwten al iets meer opgezwollen. Die middag erna (maar het kan ook al in de ochtend als je tijd hebt) ververste ik het water en kookte ik de kikkererwten zo'n 10 minuten op het vuur. Wederom heb ik niet afgemeten hoeveel water ik heb gebruikt, maar ik zorgde weer dat de kikkererwten in ruim water zaten. Daarna deed ik de warme pan in de Ecostoof, trok ik het touwtje aan en ging ik naar mijn afspraak. 's Avonds deed ik de stoof open en zag ik kikkererwten zoals je ze ook in een pot ziet: groter, nog een beetje crunchy en helemaal opgezwollen. 


De Ecostoof: dubbel duurzaam

Naast het feit dat je geen stroom hoeft te gebruiken voor de Ecostoof, is de stoof ook nog eens gemaakt van duurzame materialen. De buitenkant is gemaakt van linnen en de vulling van biologische schapenwol. De wol komt van heideschapen in Nederland. De bodemplaat is gemaakt van kurk. Je kunt de Ecostoof eventueel met de hand op maximaal 30 graden wassen; bijvoorbeeld als er een vlek op zit. De Ecostoof komt in verschillende kleuren en er is zelfs een heel kookboek met 50% vegetarische recepten. Natuurlijk kun je ook een oude koelbox omtoveren tot een 'hooikist' of zelf een soortgelijk iets maken, maar voor iedereen die daar geen zin, geduld en tijd voor heeft, is het de 89 euro voor een Ecostoof wel waard ;) Niet altijd een succes

Hoe eenvoudig dit succes klinkt, zo begon het niet helemaal. In mijn enthousiasme toen ik de Ecostoof ontving wilde ik meteen beginnen en deed ik zonder wellen wat kidneybonen in een pan. Ik liet het 15 minuten koken (ik dacht: als het langer kookt maakt het wellen minder uit) en zette de pan vervolgens in de Ecostoof. What was I thinking... De bonen waren die avond nog steeds hard, en ook de dag erna was er niet echt verbetering te zien. Wellen is dus wel een essentieel onderdeel voor het slagen van je experiment. Lesson learned. 
Recept: hummus uit de Ecostoof

Met mijn megabatch kikkererwten maakte ik een megabatch hummus. Mjam! 

Dit heb je nodig: 
  • Kikkererwten 
  • Grote scheut olijfolie 
  • Grote lepel tahin (sesampasta) 
  • Peper 
  • Zout 
  • Chillipoeder (hoeveel je aan kunt)
  • Uitgeknepen citroen 
  • Knoflook (doe ik nooit maar vinden anderen wel lekker) 
  • Kruidenmix (naar smaak)
  • Funtopping: je kunt bijvoorbeeld een bietje door je hummus mengen voor een heerlijke roze kleur. Of je kunt kiezen voor paprika, wat peterselie of koriander, wortel, kerrie... experimenteer!
En zo maak je het: 
Wel de kikkererwten een avond (of ongeveer 8 uur). Ververs het water en zet de kikkererwten op het vuur. Laat ze ongeveer 10 minuten koken en zet dan het vuur uit. Doe de nog hete pan in de Ecostoof en trek het koord aan. Laat een dagje (of wederom ongeveer 6-8 uur) staan en open de Ecostoof. Aanschouw het wonder en maak een Instagramfoto. Doe de kikkererwten samen met de andere ingrediënten in de blender. Als het niet goed wil blenden kun je een scheut water toevoegen. Daardoor kun je de hummus wel minder lang bewaren. Smeer de hummus op je brood, dip er groenten in of maak er falafel van. Enjoy!

Heb jij wel eens in een Ecostoof of soortgelijk item gekookt? 

Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/smir.store en Twitter: @JessieAnz
Wij hebben deze Ecostoof ontvangen om te testen en te reviewen. Alle informatie is gebaseerd op onze eigen ervaringen. 


You Might Also Like

3 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook