Meet plogging: wat een week 'ploggen' opleverde

06:20


Ploggen: het is de nieuwste trend uit Scandinavië. Kortgezegd komt het er op neer dat je hardlopen combineert met het oprapen van plastic afval, zodat je niet alleen goed bezig bent voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Win-win dus. Oh, en dat je trots selfies naast een afvalbak met #plogging op Instagram kunt plaatsen is ook mooi meegenomen natuurlijk. 

Samen met de redactieleden van het online platform Voor de Wereld van Morgen besloten we een week lang elke dag te ploggen. Of we gingen hardlopen of gewoon wandelen was aan ons; als we maar iedere dag minstens een kwartier lang afval zouden oprapen. De bedoeling was dat we hetzelfde stukje groen - denk aan een grasstrook voor je huis of een parkje in de buurt - zouden schoonmaken, zodat we precies konden zien wat het resultaat was, en wat er de volgende dag weer aan afval in het groen zou liggen. Omdat ik (J) momenteel een beetje all over the place ben (Rotterdam, Amersfoort, Amsterdam, Utrecht...) was elke dag hetzelfde stukje schoonmaken voor mij niet haalbaar. Daarom pakte ik iedere keer een gebied aan in de buurt waar ik die dag was. 

Trein gemist


Ik dacht dat deze challenge me wel goed af zou gaan. Toen Nicky en ik begonnen met onze zero waste lifestyle deden we namelijk niet anders dan ploggen, ook al had het toen nog niet zo’n hippe naam. Als naar het station liepen, namen we een plastic tas (we hadden in het begin nog een grote voorraad plastic tasjes) mee en vulden we die onderweg met zwerfafval. Dit zou dus eigenlijk gewoon een kwestie van een oude gewoonte oppakken zijn. 

Breaking the rules, pretty badass ;) 


Wat ik echter even was vergeten, was dat ik gestopt was met dagelijks ploggen omdat de groter was dan ik kon handelen. Dat klinkt misschien wat overdreven, maar het is echt waar. Wanneer je namelijk besluit om zwerfafval op te ruimen, zie je ineens o-ve-ral afval. En als je eenmaal een verpakking uit de berm haalt, zie je direct op datzelfde stukje nog vier of vijf items liggen. Het voelt dan heel raar en ‘slecht’ om die stukjes wel te laten liggen. Ik miste daarom regelmatig mijn trein, omdat ik gewoonweg te druk bezig was met zwerfafval oprapen. Niet echt fijn voor mezelf - en voor degene met wie ik een afspraak had natuurlijk. Respect voor de Zwerfinator, die dit elke dag doet! Ik besloot het ploggen in te dammen en er soms bewust tijd voor te maken, bijvoorbeeld op een mooie zaterdagmiddag waarop ik niets anders had te doen. Dagelijks ploggen zou me teveel vrienden kosten ;) 

Vangst na 10 minuten ploggen in Rotterdam

Dagelijks ploggen 


Maar voor deze challenge moest ik een week lang weer elke dag aan de bak. En wat ik tijdens het begin van onze zero waste challenge had ervaren kwam weer helemaal terug. Ik zag o-ve-ral plastic liggen en kon voor mijn gevoel niets meer laten liggen. Gelukkig hadden we onszelf een tijdslimiet gesteld, anders was ik waarschijnlijk nu nog steeds bezig om iets uit een bosje te halen! Niet alleen de hoeveelheid afval, maar ook de hoeveelheid kleine stukjes plastic vielen me op. Zo raapte ik in Rotterdam een klein puntig stukje plastic van straat, wat waarschijnlijk ooit de dop van een flesje was geweest. Stel je eens voor dat een vogel het stukje plastic voor voedsel aanziet - dit gebeurt, geloof ons - en het veel te scherpe randje in zijn maag krijgt... Niet zo’n fijne gedachte. 

Ook vond ik ontzettend veel sigarettenpakjes, tie-wraps en snoeppapiertjes. De meest confronterende plogdag was de dag na Koningsdag. Ik had me al een beetje mentaal voorbereid, maar moest toch even slikken toen ik op het grasveldje achter ons huis een vuilnisbelt zag. De lokale kerk had de dag ervoor een slush puppy-machine gehuurd en overal lagen plastic bekertjes met rietjes. Niet alleen op straat, maar ook vakkundig in de heg gepropt. Sommige nog met wat knalblauwe vloeistof erin. Ai. Ook zag ik, op de plek waar gisteren ouders met kinderen spullen verkochten op een kleedje, overal pakjes drinken liggen, met de rietjes op een paar centimeter afstand verwijderd. Wat is er met 'het goede voorbeeld geven' als ouder gebeurd? 

Vangst na 4 minuten ploggen in Amersfoort

De ochtend na Koningsdag. Zoek het grasveld... 


Het maakt overigens niet uit in welk type buurt je plogt. Rijk of arm, stad of platteland; overal vind je wel zwerfafval. Natuurlijk is er wel verschil tussen gebieden; bij parkjes en groene natuurgebieden vind je helaas ontzettend veel 'extra' afval. Ook de omgeving rond een supermarkt of fastfoodketen is enorm. 

De oplossing voor zwerfafval

Tijdens het ploggen vroeg ik me regelmatig af wat nu de oplossing zou zijn om al dit zwerfafval te voorkomen. Ten eerste zijn wij groot voorstander van statiegeld op blikjes en 500ml-flesjes, maar daar heb je het probleem nog niet mee opgelost. Moeten we ook op tie-wraps, snoeppapiertjes en sigarettenpakje statiegeld doen? Of is het meer een kwestie van mensen opvoeden en de sociale norm veranderen? Moeten we torenhoge boetes opleggen voor het weggooien van afval op straat, zoals in sommige Aziatische landen gebeurt? En wie gaat dat dan handhaven? Ik denk eigenlijk dat er (helaas) niet één antwoord is, maar dat het een combinatie van factoren moet zijn. Natuurlijk hoop ik dat Scandinavische trends zoals het ploggen daar een belangrijke positieve factor in spelen. 

Wat denk jij dat de oplossing is voor het zwerfafvalprobleem? Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz
You Might Also Like

6 reacties

 1. Ik probeer elke dag minimaal 1 ding in de prullenbak te gooien, maar vaker is het meer. Soms wordt mijn vriend gek omdat ik - als we gaan fietsen - mijn fietsmandje vol met afval heb. Maar ik merk dat hij de gewoonte langzaam overneemt. Hij zag een jongen die slecht ter been was (lichamelijk beperkt maar kon wel lopen, hetzij moeizaam) een beker van straat zag rapen en speciaal naar de prullenbak liep om die weg te gooien. Hij dacht "als iemand die er extra moeite voor moet doen, die verantwoordelijkheid neemt, kan ik het ook." Dus zichtbaar afval opruimen en weg gooien maakt een verschil, ook al denk je zelf misschien van niet.
  Wat je zegt is waar: als je erop let, valt het op hoeveel afval er ligt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow wat een mooi verhaal. Iedereen kan inderdaad iets doen, ook al is het maar íéts :)

   Verwijderen
 2. Wij gaan regelmatig afval rapen, de kinderen zijn zo trots als ze een zak vol hebben! In België hebben de Mooimakers dit bekend gemaakt. Zij zorgen voor vuilzakken, handschoenen en zelfs grijptangen. Ik heb er een stukje over geschreven (https://change4more.wordpress.com/2018/04/26/mooimakers-het-spreekt-voor-zich/)

  Een rechtlijnige oplossing lijkt me inderdaad niet te bestaan, het zal zoals je zegt een combinatie van verschillende tools moeten zijn. Maar statiegeld zou al een grote stap in de juiste richting zijn! Ook daarover schreef ik (hier: https://change4more.wordpress.com/2018/04/27/een-echte-held-kiest-statiegeld/) een stukje neer.

  Als wij gaan 'ploggen' is het meestal wandelen omdat we dan inderdaad al het afval willen oprapen en je ziet ineens overal wat liggen. Je kan dus niet hardlopen ondertussen want je moet veel te vaak stoppen! Wat een ravage na Koningsdag zeg, dat zouden ze toch moeten beboeten! In België zijn er hoge boetes op sluikstorten, is dit in Nederland niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed bezig! Bij ploggen dacht ik eerst aan zo'n blogpost waarbij een blogger/vlogger haar dag compleet in foto's vastlegt (is een tijdje een ding geweest ofzo), maar deze betekenis is stukken mooier :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ploggen werkt aanstekelijk! Afgelopen week hebben we als afdeling van ons bedrijf het strand bij IJmuiden voor een uur opgeruimd. Tijdens onze 'beach clean-up' werden we benaderd door andere strandgebruikers met de vraag waar ze zich aan konden melden om mee te helpen.
  Roll up those sleeves, get Plogging and before you know it other people will be following your good example!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed dat je dit doet! Ik doe het ook. Bij de stad Antwerpen kun je je zelfs registreren en dan krijg je vuilniszakken, handschoenen, een grijper enzovoort. Ik ben blij dat ik dit doe, maar net als jij frustreert het mij ook vaak. Het voelt soms zo nutteloos omdat er meer afval is dan opruimers, maar het is in elk geval goed dat er ploggers zijn. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl.

Facebook

Pinterest