Zero waste eten zonder zelf te koken

07:01


We schreven eerder in een FAQ al dat we niet al ons eten zelf maken, maar hoe zit het eigenlijk met zero waste en buiten de deur eten? Is dat eigenlijk wel zero waste? Deze vraag is natuurlijk niet per se heel makkelijk te beantwoorden. Net als bij de onverpakte producten die je in de supermarkt of op de markt koopt, weet je niet precies wáár in de keten (het proces 'van boer tot bord') verpakkingen zijn gebruikt. Ook weet je niet per se of het restaurant waar je eet een zero waste policy heeft, of bijvoorbeeld zo min mogelijk probeert te verspillen. 

Om het onszelf makkelijk (en haalbaar) te maken, hebben we een paar 'uitgangspunten' of principes opgesteld als het op zero waste eten zonder zelf te koken aankomt. Dit zijn de gedachten die we er nu over hebben: misschien verandert het in de toekomst nog. 

Good food in Londen


Restaurants

We looooove etentjes! En dan vooral in een fijn restaurant. Maar helaas zijn er, afgezien van wat toffe uitzonderingen zoals Tiny Leaf, nog maar weinig zero waste restaurants. Daarom kiezen we - als we uit eten willen - meestal voor een zo duurzaam mogelijk restaurant. Een goed voorbeeld is Instock, waar met verspild voedsel wordt gekookt. Toch zijn we niet altijd in de mogelijkheid om voor een low-waste restaurant te kiezen. 

Als dat niet kan, kiezen we daarom voor een restaurant waar vers eten wordt bereid. Naast een groot genoeg assortiment in vegetarische producten, kijken we ook naar de kwaliteit van het restaurant. Als we bijvoorbeeld zin hebben in vegaburgers, halen we écht lekkere burgers bij een burgertent en gaan we dus niet naar de fastfoodketens. Als we op vakantie gaan, zoeken we eerst adresjes van verantwoorde restaurants op en als we buiten de deur een taartje willen eten, gaan we naar een lunchtent die écht lekkere taart serveert. 

Afhalen

Bij afhalen zijn we een stuk strikter geworden dan in het begin: alleen afhaaleten in onze eigen bakjes wordt nog getolereerd. Mijn vriend (J) bestelt nog wel op Thuisbezorgd, maar als hij bij mij is, halen we het in onze eigen bakjes. Ook hier kiezen we weer het liefst voor restaurants waar gebruik wordt gemaakt van verse ingrediënten. Onze favoriet is de Indian Flavour in Amersfoort, maar ook bij de Chinees of Thai kun je goed vegetarisch eten in je eigen bakjes meenemen. Een to go maaltijd met wegwerpverpakkingen
Niet de beste foto, maar wél het lekkerste Indiase afhaaleten van Amersfoort

Vrienden

We hebben uitgebreid geschreven over hoe we omgaan met zero waste en vrienden. Hier gelden dus - naast dat het vegetarisch moet zijn - geen vaste regels voor ons. We kunnen ons in principe dus te buiten gaan aan alle verpakte producten die ze in huis hebben, maar grappig genoeg neemt de behoefte aan bepaalde convenience foods zoals goedkope koekjes of kant-en-klare producten af als je gewend bent aan de betere producten.  

On the go

Ook onderweg kijken we naar de zo low-waste mogelijke optie. Verpakte broodjes van de AH to go verruilen we voor een onverpakt (en verser) broodje van de La Place. Op Utrecht Centraal kun je bij Bistrot Centraal (boven de sporen) zelfs broodjes halen die op een verantwoorde manier zijn gemaakt (en vooral biologische en natuurlijke ingrediënten bevatten), en aan de achterkant van Rotterdam Centraal vind je het biologische lunchtentje Uit je eigen  stad. 

Verse broodjes, salades en pasta bij Bistrot Centraal 
Bij al deze bovenstaande scenario's komt sowieso wat waste vrij. De restaurants gebruiken namelijk hoogstwaarschijnlijk verpakkingen voor hun producten. Zero waste is dan ook een stip op de horizon, en waar je onnodige (wegwerp)verpakkingen kunt vermijden, is het zeker de moeite waard! 

Liefs,

Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnzYou Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook