Zero waste snoepgoed (voor Sinterklaas)

21:13


Sinterklaas is weer in het land en dat betekent dat het tijd is voor kruidnoten, pepernoten, chocoladeletters en (gevuld) speculaas. Zero waste leven betekent gelukkig niet dat je dit allemaal aan je voorbij moet laten gaan. Sterker nog: sinds wij zero waste leven zijn we veel lekkerder Sinterklaassnoepgoed gaan eten. Win-win!

Maak het zelf

De makkelijkste zero waste oplossing is voor ons vaak om het zelf te maken. De bijkomende voordelen zijn niet mis: je kunt het zo (on)gezond maken als je wilt, je kiest veel makkelijker voor een vegan variant, je hele huis ruikt goddelijk en je kunt het eten terwijl het nog warm is!

Wij zijn ontzettend fan van dit recept voor vegan gevuld speculaas. Het is zó lekker - en makkelijk te maken. Kruidnoten bakken we niet zelf, maar we worden wel altijd heel enthousiast van ons vegan recept voor Scandinavische winterkoekjes, die stiekem best naar kruidnootjes smaken. Zeker als je ze in kruidnootformaat bakt.. Ook pepernoten en banketletters kun je zelf maken. We hebben zelfs eens chocoladeletters gemaakt door bulkchocolade te smelten en hard te laten worden in de vorm van een letter.

Koop het onverpakt

Geen zin of tijd om te bakken? Ook dan kun je je tijdens Sinterklaas prima volstoppen met lekker eten. Ehh.. genieten van al het goede dat de decembermaand te bieden heeft. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: gevuld speculaas van Stach is absoluut het lekkerst! En een supergroot, dik stuk kost maar 3 euro.. Stach heeft winkels in Amsterdam en Utrecht en in geen van de filialen doen ze moeilijk over je eigen bakjes of zakjes.

Kruidnoten kopen wij onverpakt bij De Nieuwe Graanschuur in Amersfoort. Als je geen bulkwinkel in de buurt hebt, raden we je aan om bij je lokale bakker eens te vragen of je kruidnoten in je eigen bakje kunt krijgen. Chocoladeletters zijn vaak te koop bij de bakker of delicatessenzaken (denk aan noten- en chocoladewinkels of bonbonzaken). Het bijkomende voordeel is dat al dat lekkers dus ook écht veel lekkerder is dan snoepgoed uit de supermarkt. Informeer gewoon eens wat de mogelijkheden zijn, vaak is het geen enkel probleem om een boterletter, marsepeinen varken of pietentaart in je eigen bakje mee te nemen.


PS twee jaar gaven we al wat tips voor een zero waste Sinterklaas, lees de blog hier terug.

Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook