FAQ: kun je beter kiezen voor tweedehands of voor duurzaam nieuw?

07:50

Eerder schreven we dat we tegenwoordig consuminderen, maar natuurlijk zijn we af en toe nog wel in een winkel te vinden. Als je ons al wat langer volgt weet je dat wij bij het kopen van dingen altijd het liefst kiezen voor tweedehands, maar dat we ook regelmatig duurzame nieuwe producten kopen. Dat geldt eigenlijk voor alles: kleding, keukenspullen, cadeautjes, meubels, boeken, muziek...

Waarom kopen we tweedehands?
We love vintage shopping! Tweedehands heeft een heleboel voordelen. Door een product een tweede leven te geven, voorkom je dat het op de afvalberg terecht komt. En omdat jij geen nieuw product aanschaft, hoeven er dus geen nieuwe grondstoffen te worden gebruikt. Ook is er geen energie en water nodig voor productie of recycling. Als je spullen oud genoeg zijn, zijn ze ook nog eens plasticvrij. En in kringloopwinkels, vintage stores of op vlooienmarkten zijn spullen onverpakt, dus is zero waste een stuk eenvoudiger. Ook niet onbelangrijk: vintage items zijn uniek en bijzonder - en daarom dus veel leuker!

Waarom kopen we dan ook nieuw?
Tweedehands heeft dus een heleboel voordelen. En tóch kopen wij ook nieuwe producten. Dat doen we soms omdat we iets echt niet tweedehands kunnen vinden (dat komt gelukkig bijna nooit voor). Soms omdat een nieuw alternatief echt beter is (denk aan energiezuinige elektrische apparaten zoals een vriezer of een koelkast). Maar meestal omdat we toffe duurzame initiatieven gewoon graag willen steunen.

Er zijn een heleboel merken die hard hun best doen om de wereld te redden. Denk aan de modulaire telefoons van Fairphone, zero waste kleding van Zero Waste Daniel (lees hier over nog meer toffe zero waste kledingmerken), herbruikbare whiteboard notebooks van aGreenStory en plasticvrije zeep,s shampoo en andere producten van Kenko. Door hun producten te kopen steunen we deze ontwikkeling, want uiteindelijk heb je als consument toch de meeste invloed via je portemonnee.

Dus wat is nu beter?
Objectief gezien: tweedehands. De voordelen zijn namelijk ontzettend groot en -laten we eerlijk zijn- er zijn nog genoeg spullen en kledingstukken op aarde om jaren mee door te kunnen. Nieuwe productie is dus (nog) niet nodig, zéker niet als er meer gerepareerd wordt.
Maar voor mij persoonlijk voelt de mix tussen tweedehands en duurzaam nieuw beter. Al die toffe initiatieven die zo hun best doen wil ik graag steunen. En om te overleven in de wegwerpmaatschappij (waarin alles sneller, goedkoper en makkelijker moet), hebben zij toch klanten nodig.

Wat kies jij? En op basis van wat maak jij je keuze?

Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

10 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook