Op vakantie zonder afval: onze zero waste trip naar Gdánsk

07:30


Het lijkt al weer eeuwen geleden, maar vorige week zaten we nog in Polen. Eerder kon je in onze vlog al zien hoe we onze tas inpakten voor ons lange weekend in Gdánsk. Vandaag laten we je zien hoeveel afval we hebben gemaakt (helaas konden we niet 100% zero waste) én hebben vermeden. Natuurlijk is het balen dat we, ondanks onze voorbereiding en nadrukkelijke 'no straw please' toch wat afval hebben gemaakt. Toch kijken we liever naar het afval dat we niet hebben gemaakt: wel zo inspirerend! 

Engels is een uitdaging
Laten we beginnen met onze zero waste fails. Die zijn toch het leukst om te lezen, nietwaar? Van tevoren hadden we al een aantal leuke koffietentjes, ontbijtbarretjes en restaurants opgezocht, waar we vegetarisch/veganistisch en biologisch konden eten. Bij de traditionele Poolse restaurants is het een uitdaging om vegetarisch te eten, maar bij de wat hippere tentjes kun je verrassend lekker genieten! We aten de lekkerste pancakes, pad thai, hummus en havermout met sojamelk. Bij iedere bestelling (in het Engels, want ons Pools is net zo goed als ons Chinees) vroegen we nadrukkelijk of we het gerecht zonder rietje, wegwerpvorkje of plastic verpakking konden krijgen. Helaas werd dat niet altijd verstaan of onthouden. 

Mocht je het je afvragen: JA dit zijn de lekkerste pancakes OOIT en nee, we kregen ze niet helemaal op ;)

Onze zero waste fails: 
 • Een rietje in een smoothie en milkshake ("No straw please" werkte helaas niet altijd, maar heel vaak ook wel! In verhouding hebben we dan ook véél meer rietjes vermeden dan gebruikt. Sterker nog: we hadden maar één keer een ongewenst rietje (in een milkshake die anders onmogelijk te drinken was, zie foto hierboven)
 • Een smoothie in een plastic wegwerpbeker op het vliegveld (terwijl we naar het glas achter de barman wezen! Voortaan gebruiken we zonder uitzondering standaard onze mason jar, maar daar zat nog een vochtig oogmakeupremoverdoekje van die ochtend in, haha)
 • Thee in plastic zakjes, maar gelukkig ook heel veel losse thee met een zeefje! Veel meer dan in Nederland zelfs; gotta love fresh tea. 
 • Chips in een aluminium zak. We reisden met onze ouders en wilden 's avonds even een snack halen bij een supermarkt (met een schattig lieveheersbeestje als logo). We konden onze craving niet tegenhouden en vonden niks ongezonds onverpakts dus kozen een zak chips. Zonder e-nummers, maar met verpakking.
 • Servetjes. Een rietje weigeren is nog tot daar aan toe, maar uitleggen dat je ook geen papieren (wegwerp)servetje hoeft is natuurlijk écht next level. We hebben dus een paar keer ons papieren servetje mee naar huis genomen. 
Ons lievelingscafeetje: Retro! 
Open en enthousiast
Gelukkig hebben we ook heel veel dingen wél zero waste kunnen doen. Zo besloten we om overal lekker een kopje thee of koffie te drinken in plaats van een plastic waterflesje te halen (blijkbaar kun je kraanwater niet overal drinken, dus ik (J) kookte ook water in de waterkoker en nam het afgekoeld mee), haalden in een supermarkt los vers fruit met het grond er nog aan én (onze ultieme zero waste win) wisten de verkoopster van een kraampje met kaneelrollen ervan te overtuigen om de goddelijke snack in ons eigen zakje te doen. 
Met de klok mee: mozarellasandwich en smoothie met rietje van mijn moeder, granola en smoothie zonder rietje van Nicky, zalmsandwich en superzoete verse vruchtenthee van mijn vader en een smoothie met amandelmelk en havermout met amandelmelk van Jessie. Onze zero waste wins:
 • Smoothies zonder rietjes! Jaa! Bij één van onze favoriete tentjes, Retro, konden we de lekkerste smoothie zónder rietje bestellen. 
 • Losse thee met een filter: in leuke koffietentjes worden verse theetjes geserveerd. Superlekker én zero waste. Suiker en honing zat ook bijna overal in een grote (weck)pot. We hebben bijna geen kleine zakjes suiker gezien! 
 • Thee in onze eigen mason jar: op het vliegveld (heenweg) en bij een to go tentje. Extra voordeel: je krijgt altijd meer ;)
 • Kaneelrollen in onze eigen zakjes: "But it's so hot! You need plastic", "No thanks, we have a bag here"
 • Vintage kleding! We vonden via Instagram in een buitenwijk van Gdánsk, onder een flatgebouw, een superleuke vintagewinkel. Tenminste... als je het een winkel kunt noemen. Een twintiger heeft een kamer/garage/loze ruimte omgetoverd tot een supertoffe vintagewinkel met de mooiste pareltjes! We kochten twee blousjes, een sweater en een shirt. Véél leuker dan een standaard fast fashion shopping spree natuurlijk. 
 • Koffie (met sojamelk!) in een mason jar. Dit was echt ultiem: de lekkerste koffie en dan ook nog eens in een Kilner? Je hebt niet veel nodig om ons gelukkig te maken... ;)
 • De allerlekkerste versgemaakte dumplings! Mjam, wat was dát lekker! Vega(n) dumplings die vooraan in de winkel met de hand werden gemaakt. Sowieso hebben we elke dag (afgezien van de pancakes) écht eten op: vers, homemade en extreem lekker. 
Verser kan niet: deze dumplings waren hemels!

Heerlijke pad thai voor een supergave zelfvoorzienende plantenmuur. We weten de hotspots wel te vinden als het om eten gaat ;)

Reisgezelschap
We gingen met onze ouders op vakantie. Dat is superleuk, maar betekent soms ook compromissen sluiten: wij wilden niet naar bepaalde restaurants omdat ze geen vegetarische optie hadden en zij wilden niet de hele stad afzoeken naar een zero waste snack. Wanneer Nicky en ik samen reizen gaan we echt next level en produceren we 0 afval, maar met onze ouders zijn we iets flexibeler. Zo houd je het wel zo gezellig. Gelukkig zijn onze ouders (meestal) ook heel enthousiast over onze lifestyle en hielpen ze waar het kon mee met het vermijden van afval. Superfijn en daarom hebben we zo (relatief) weinig afval kunnen maken! Oh ja, we hebben ook wat anders gedaan dan gegeten hoor. Denken we. Misschien... Hihi! Experiences not things toch? 

 


Hoe ga jij zero waste je vakantie door? En heb je nog extra tips of verhalen voor ons? Laat het ons weten! 

Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

7 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook