SOS zero waste lippenbalsem DIY voor winterse kou

08:08


Aaaarghh... het koude weer van de afgelopen weken is echt ab-so-luut geen goede vriend voor mijn (extreem gevoelige) huid. Tel daar trouwens ook wat Parijse smog en te weinig vochtopname (als ik onderweg ben drink ik altijd te weinig, omdat ik geen zin heb om telkens een wc te zoeken) bij op en je hebt een succesrecept voor droge, gebarsten lippen. Ik vind dat altijd zó vervelend! De velletjes zijn niet alleen heel onsexy (nu ik single ben is dat ineens een stuk belangrijker), maar ook ontzettend pijnlijk. SOS! 

Bijna greep ik naar de Labello en Franse Blistex in plastic kokertjes toen ik in Parijs was, maar gelukkig kon ik me inhouden. Ik wilde namelijk liever kijken of er een zero waste oplossing voor mijn lippendrama was. Guess what? Ja dus! Dankzij mijn DIY zero waste lipbalm na één nachtje alweer glimlachen zonder pijn en twee dagen zonder barstjes over straat lopen.

Het was zó koud toen ik deze foto maakte, check mijn rode handen!

Ik gebruikte dit recept van Lauren Singer, dat ik iets aanpaste. 

Dit heb je nodig: 
Voor ongeveer twee potjes lippenbalsem
 • 3 theelepels bijenwas. Ik kan bij Imkerij de Werkbij deze zuivere bijenwas kopen en het bij de markt in Amersfoort ophalen. 
 • 2 theelepels sheaboter (biologisch, extra virgin/ongeraffineerd en met geur)
 • 2 theelepels kokosolie (biologisch, extra virgin/ongeraffineerd en met geur)
 • Essentiële olie naar voorkeur. Ik gebruikte sinaasappel, mjam! (Let op: dit kan bij sommige mensen tot irritatie of een branderig gevoel leiden. Zorg dus dat je voorzichtig bent met essentiële olie van citrusvruchten!)
En zo maak je het:
Mix de bijenwas, sheaboter en kokosolie door elkaar in een kom of pan. Smelt alle ingrediënten au bain marie (boven een pan water). Je zult zien dat de bijenwas de langste tijd nodig heeft om te smelten. Giet het gesmolten mengsel vervolgens in een potje en laat het afkoelen in de koelkast. Om de lippenbalsem smeerbaar te houden kun je hem het beste op of bij de verwarming bewaren (of extra sheaboter toevoegen).

Voilà! Instant smooth lippen. Zie het resultaat op de selfie hieronder. Spot je trouwens het nog-net-niet-goed-uitgesmeerde-stukje lippenbalsem bij mijn bovenlip? ;)

Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

9 reacties

 1. Leuk recept! Maar opletten met essentiële oliën van citrusvruchten in huidproducten als ze geperst zijn uit de schil, deze zijn heel lichtgevoelig, en kunnen voor reacties zorgen en zelf voor zware verbranding

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed dat je het zegt Katrien! Ik heb een heel klein beetje toegevoegd en het is biologische essentiële olie. Heb nog niets gemerkt van irritatie of verbranding, maar ik zal het erbij zetten!

   Verwijderen
 2. Wat een fijn en simpel recept! Mag ik vragen waar jullie de sheaboter vandaan hebben? Vooral aangezien het helemaal 'pure' is, geen idee waar je dat vandaan haalt hahaha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben onze sheaboter groot ingekocht bij ButterWise, omdat we het ook gebruiken voor workshops etc.
   Je kunt het beste zoeken op 'ongeraffineerde sheaboter'/ 'kariteboter' of 'karité'. Zorg dat je voor de geurende variant gaat; die is ongeraffineerd! Bij Ekoplaza en de Tuinen etc. verkopen ze het ook, maar daar is het wellicht iets duurder. Kun je hier wat mee? :D

   Verwijderen
 3. Heb je ook een vegan idee? Zou ik super fijn vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi! Probeer het dan met kokosolie en sheaboter. Dat werkt denk ik ook wel! Hoewel biologische bijenwas van een lokale imker ook prima verantwoord is hoor! Daar lijden geen dieren onder :)

   Verwijderen
 4. Super goed idee! Ik heb nog een enorme pot vaseline die eerst op moet (dat duurt echt 100 jaar) maar voor on the go heb ik nog niks. Ik ga me er eens aan wagen binnenkort.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Handige blog en leuk om te doen lijkt mij!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ga het eens proberen, denk ik. Hebben jullie toevallig ook een idee hoe je hier op een natuurlijke manier kleur aan kunt toevoegen? En verkopen jullie de kleine potjes ook in SMIR?

  BeantwoordenVerwijderen

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl.

Facebook

Pinterest