Scandinavische glutenvrije vegan koekjes(mix)

07:11

Nu het weer écht herfstig lijkt te blijven en het december is voor je het weet, lijkt het me tijd voor lekkere kruidige, brosse koekjes die perféct smaken bij een groot glas thee of warme chocomel. Het leuke aan dit recept is dat je er maar één nat ingrediënt voor nodig hebt en dat de koekjesmix zich dus perfect leent voor een gezellig sinterklaas- of kerstcadeautje. Oh en had ik al gezegd dat het een supermakkelijk recept is, dat vegan, glutenvrij en zero waste te maken is?

Wat heb je nodig?
Voor 20-25 koekjes
- 170 gram meel. Voor glutenvrije koekjes gebruikte ik 110 gram kikkererwtenmeel en 60 gram boekweitmeel. Havermoutmeel werkt iets lastiger. Gewone bloem (niet glutenvrij) kan ook!
- 80 gram (bruine) suiker. Ik heb zowel kokosbloesemsuiker als palmsuiker gebruikt en dat ging allebei prima.
- 1/4 theelepel zeezout
- 1/4 theelepel baking soda
- 1/2 theelepel vanillesuiker
- 3-4 theelepels winterse specerijen. Ik gebruikte 1 theelepel kardemom, 1 theelepel gemberpoeder, 1/2 theelepel kaneel, 1/2 theelepel koriander en 1/2 theelepel kruidnagel. Je  kunt ook 3 theelepels koekkruiden en een 1/2 theelepel kardemom gebruiken.
- 75ml (zonnebloem)olie

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180°. Mix alle droge ingrediënten (alles behalve de olie) door elkaar in een kom. Voeg de olie toe en kneed het geheel met je handen tot een kruimelig deeg. Maak vervolgens balletjes van 2-3cm doorsnede. Omdat het deeg kruimig is moet je goed kneden om het bij elkaar te houden, voeg wat extra olie toe als het écht niet lukt.

Leg de balletjes op een siliconen bakmatje, in een ingevette ovenschaal of op een bakplaat of rooster. Druk ze voorzichtig plat of laat ze zo voor dikkere brossere koekjes. Bak ze 15-20 minuten op 180° en nog maximaal 5 minuten op 200° tot ze bruin zijn. Laat een kwartier afkoelen voor je de koekjes serveert. Mmmm!

Tip! Doe alle droge ingrediënten in een (weck)pot en geef samen met dit recept weg als cadeautje. De hoeveelheden in dit recept zijn precies goed voor een pot van 500ml.

Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook