4 TEDtalks over voedsel(verspilling)

20:52


Een tijdje geleden raadde ik vier TEDtalks over plastic aan, dit keer heb ik er vier over voedsel(verspilling) voor je uitgezocht. Geïnspireerd? Kun je meteen dit recept tegen voedselverspilling uitproberen.

Tristram heeft een simpele oplossing voor voedselverspilling: het voedsel opeten. 
Hij vertelt over 'Freeganism' en zijn hobby, unofficial bin inspections. Voor zijn boek vergeleek hij de verwachte consumptie in de wereld en de voedselproductie. Het verschil daartussen (de waarschijnlijke voedselverspilling) is enorm. In sommige landen wordt 3 tot 4 keer zoveel voedsel geproduceerd als nodig. Hij bespreekt verspilling op verschillende plekken: de boerderijen, thuis, in restaurants.. Sommige dingen zijn bekend, anderen had ik nog nooit over nagedacht. Heb jij bijvoorbeeld wel eens een sandwich gekocht gemaakt van het kapje van het brood? Zijn boodschap is simpel: the best thing to do with food is eat it and enjoy it. 

Arthur Potts Dawson: A vision for sustainable restaurants
Restaurants - en de voedselindustrie in het algemeen - zijn vervuilende industrieën. Arthur Potts Dawson vertelt een superinspirerend verhaal, dit is een chef die niet alleen iets van voedselverspilling vindt, maar er ook echt iets mee (en tegen) doet. Hij heeft een aantal duurzame restaurants, waarin hij niet alleen groene energie en gerecyclede en recyclebare materialen gebruikt, maar ook zijn water hergebruikt, zijn voedselresten composteert en zijn menu aanpast op het eetgedrag van de klanten. Maar hij gaat nog verder: hij wil de meest duurzame supermarkt ter wereld openen, die geen afval creëert. Niks. Daarbij laat hij zich leiden door de vier R's: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle.

Mark Bittman: What's wrong with what we eat 
Mark Bittman laat zien dat er problemen zijn met onze moderne eetstijl. Niet alleen voor het klimaat, maar ook voor de gezondheid van mensen. Veel ziektes zijn een direct gevolg van het hedendaags Westers dieet. Honderd jaar geleden was iedereen nog locavore, er bestond geen marketing, alleen eten. Voedsel had geen ingrediënten, het wáren ingrediënten. Tegenwoordig eten we te veel, te veel eten zonder voedingswaarde en te veel ongezond eten. Voedsel moet makkelijk zijn, goed verkopen. Vlees, junk food.. Maar we zijn niet geboren craving for whoppers or skittles. Zijn oplossing is meer planten eten. En beter nadenken over wat we eten. Geen industriële voeding, maar echte voeding. Less meat, less junk, more plants.

Marcel Dicke: Why not eat insects? 
We leven op een planeet van insecten. Er zijn meer dan duizend soorten insecten die worden gegeten. En niet alleen in kleine dorpjes in China. Sterker nog, iedereen eet minstens 500 gram insecten per jaar. Tomaten die verwerkt worden in tomatensoep bevatten insecten. Maar ook chocola en pindakaas bevatten insecten. Nu de bevolking groeit, moeten meer mensen eten. Marcel Dicke pleit voor het eten van insecten in plaats van vlees (hij houdt zelfs een scorelijstje bij). Het bevat proteïnen en heeft veel minder grote consequenties voor de aarde. En voor de gezondheid van mensen, want in tegenstelling tot varkens, koeien, etc, kunnen insecten geen ziektes overdragen op mensen. Insecten zijn efficiënter, voedzaam en gezond. Het is dus onvermijdelijk dat we insecten gaan eten. We moeten er alleen nog even aan wennen.

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook