Zero waste vakantie: voorbereiden

06:00


Jaaa het is dan écht écht écht zomervakantie! Hoewel werk gewoon doorgaat heb ik sinds dit weekend éindelijk een beetje het vakantiegevoel te pakken. Er mag nog wel wat meer zon komen (want: ijsjes), maar nu iedereen al een beetje in de vakantiemodus komt is de sfeer over het algemeen goed te doen! Sinds ons laatste tripje naar Upssala (zie foto hierboven) en Stockholm kijk ik (Jessie) nu uit naar twee weken zomervakantie met mijn vriend. Het kiezen van een bestemming die we leuk vinden én duurzaam verantwoord is was nog niet niks, maar we zijn eruit: Douce France here we come!

De bestemming kiezen
Hoewel ik echt nog een aantal toffe verre bestemmingen op mijn wishlist heb staan, kom ik vaak al snel met vakantiebestemmingen binnen Europa op de proppen. Niet alleen goedkoop, maar ook makkelijk bereikbaar per trein! We willen een groene vakantie met weinig impact, dus besloten om een land te kiezen waar je makkelijk met de trein kunt komen én rondreizen. Een trein is duurzamer dan het vliegtuig en ook beter dan een auto waar maar twee mensen in zitten, dus de keuze voor vervoersmiddel was snel gemaakt (ik zal maar even niet zeggen dat ik als enige mijn rijbewijs heb en helemaal geen ervaren rijder ben dus het eigenlijk gewoon heel eng vond om in m'n eentje de ring van Parijs te moeten trotseren). 

Twee jaar geleden zijn we met het vliegtuig (nooo) naar Hongarije gegaan en zijn we daarna met de trein rondgereisd in Roemenië. Supervet, maar anderhalf uur (of meer) op je trein wachten of er halverwege achterkomen dat er geen trein meer terug gaat was niet ideaal. Na mijn halfjaar in Parijs - met uitstapjes naar andere delen van Frankrijk - dacht ik dat het in Frankrijk allemaal véél makkelijker moest zijn. Guess what? Valt tegen!

Verblijf vinden
Daarom heb ik uren op internet gesurft, op zoek naar leuke bereikbare bestemmingen. Na verschillende strategieën durf ik nu toch te zeggen dat het afbakenen van een gebied/omgeving toch het makkelijkste werkt. Vervolgens ging ik in dat gebied (Normandië/Bretagne in ons geval) op zoek naar leuke campings. Dat ging niet heel handig, want alle superleuke natuurcampings in de middle of nowhere waren natuurlijk... ja... onbereikbaar. Daarom besloot ik mijn strategie om te gooien en andersom te redeneren. Waar lagen campings dicht bij een (trein)station? En waren ze enigszins leuk? Ik denk dat ongeveer iedere camping in de regio de revue heeft gepasseerd. Uiteindelijk kwam ik heel veel leuke campings tegen, maar hadden we een planning met ongeveer 100 campings en vijftien dagen. Niet erg praktisch dus. Schiften, schiften, schiften
Ik besloot een route te maken en op die route te zoeken. Met maximaal twee stops, want een rondreis werd écht te gecompliceerd (voor een volgend jaar ga ik dat zeker weer bekijken, maar nu hadden we nog maar twee weken voordat we weggingen en moesten we iets boeken - bij een volle camping aankomen zonder auto is niet ideaal, want de uitwijkmogelijkheden zijn dan beperkt). Na schiften en knopen doorhakken - daar is vooral mijn vriend heel goed in - bleven twee plaatsen over. Allebei als het goed is ongeveer 2 km van een station vandaan. We kunnen in de omgeving checken of er leuke wandel-/ fietsmogelijkheden zijn en anders kunnen we de trein naar grote(re) steden in de buurt pakken. 
Zo plan je je reis: 
  1. Kies een land. Kijk ook hóé je er komt; is het 10 uur met de trein en maar 1 uur met het vliegtuig? Dan moet je echt goed nadenken wat je het belangrijkste vindt. Tips voor een citytrip zetten we al eerder op een rijtje: lees er hier meer over!
  2. Kies een gebied. Het maakt het zoeken naar verblijfsplaatsen écht makkelijker, geloof me. 
  3. Zoek de treinverbindingen uit. Door simpelweg een railkaart van Frankrijk erbij te pakken, kon ik heel snel scannen of een camping op een redelijk bereikbare plek zat. Daardoor vielen héél veel campings direct af en dat scheelt weer keuzestress!
  4. Zoek de treinverbindingen écht uit. Soms lijkt een ligging ideaal, maar blijkt op het station vervolgens in de zomer geen trein te stoppen. Tsja,.. niet heel handig. In Frankrijk kun je op de site van de SNCF makkelijk alle routes checken 
  5. Bepaal je bagage. We wilden eerst ons tentje meenemen, maar besloten uiteindelijk om toch voor een tipi, roulotte (Westernwagen/huifkar) en ingerichte tent te gaan. Scheelt niet alleen een tent, luchtbed en slaapzak meezeulen, maar ook een gasstelletje, koelboxje, kooksetje... you name it. 
  6. Bepaal je definitieve vervoer. Neem je een fiets mee? Of ga je alles te voet doen. Kun je op bestemming fietsen huren? Of ga je liever met het OV. Het is altijd handig om van te voren even te bedenken wat je wilt, zodat je (zoals in ons geval) op tijd weet dat je in Franse treinen bijvoorbeeld een hoes om je fiets moet hebben.
  7. Reserveer! Wij waren aan de late kant, waardoor veel dingen afvielen. Omdat je niet voor een dichte of volle camping wilt staan en vervolgens nergens terecht kan (tenzij je hostels prima vindt, maar dat willen we deze vakantie juist niet) dan is het handig om van tevoren te reserveren. Zo weet je ook meteen dat de camping bestáát (geen grap; we hebben vaker op een 'camping' gestaan die er niet bleek te zijn!)
  8. Maak een paklijst. Je hebt besloten om met de trein te gaan? Dan draag je al je bagage waarschijnlijk op je rug. Check dus bij alles wat je in je tas doet of je het écht nodig hebt en maak als het kan even een paklijstje met spullen die zeker niet kunnen missen (tip: check onze rubriek 'In je Koffer' en 'In je Tas' bovenaan) 
  9. Geniet. Ik heb er nu zó veel zin en ben al helemaal bezig met de voorpret. Leuke dingen in de buurt zoeken, kijken wat we allemaal mee moeten nemen (en wat vooral niet), Franse mailtjes sturen naar campingeigenaren om te checken of mijn Frans nog een beetje op peil is... ze zeggen weleens dat de meeste fun in je vakantie in de voorpret zit. Voor zo'n uitpluizer als ik is dat het inderdaad écht heel erg waard. 
Natuurlijk laat ik jullie graag weten hoe onze vakantie afloopt én hoe we zero waste in Frankrijk door gaan brengen. We willen echt de uitdaging oppakken om low waste & low impact te gaan reizen, dus ik zal onderweg nog veel kwesties tegenkomen. Natuurlijk is duurzame keuzes maken in een andere omgeving lastiger, maar we gaan meemaken of het ons gaat lukken. Tijdens citytrips is het voor ons inmiddels geen probleem meer; tijdens het kamperen dus hopelijk ook niet!Heb jij leuke vakantieplannen? En heb je specifiek gekeken of het duurzaam is? Laat het me weten! Oh ja, mocht je nieuwsgierig zijn: we zullen eerst naar Parijs gaan (vouwfietsen en backpacks in de Thalys) en vervolgens naar Dinan en een gehucht bij Le Mans reizen). You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook