Een weekendje Zwolle zonder afval

20:22

Een paar weken geleden gingen we een weekendje naar Zwolle en tot onze verbazing (sorry, Randstedelijke vooroordelen) vonden we daar hele leuke duurzame dingen. Door van tevoren een avondje goed te googlen ecosiaën konden we ons weekendje weg voorbereiden en er extra van genieten. Want inmiddels voelen we ons schuldig over elk stukje plastic dat we gebruiken en dat is niet leuk, zeker niet tijdens een minivakantie. Dus hoe doe je dat nou, een paar dagen Zwolle zonder schuldgevoel?


Het begint bij het overnachten
We hadden kunnen kiezen voor de luxe van een hotel, maar ons leek een blokhutje in het bos nog veel leuker. Gezellig, midden in de natuur en nog duurzaam ook. We overnachtten daarom op Camping de Agnietenberg, net buiten de stad, waar we een houten blokhut huurden. In de winter is dat natuurlijk minder leuk, maar in de zomer is het heerlijk om te ontbijten aan een picknicktafel met je blote voeten in het gras, met een jerrycan water te halen en 's avonds je slaapzak in te kruipen.


Ontdek waar je bio, onverpakt of lokaal kunt eten en drinken
Bij Le Perron hebben we biologisch geluncht, bij Gooody Fooods haalden we noten en musli in bulk, de Stadsbakker verkoopt ambachtelijk E-nummervrij brood, elke vrijdag is er biologische markt, bij EkoPlaza kochten we biologische groente en fruit.. Kortom, je kunt in Zwolle prima duurzaam boodschappen doen en verantwoord genieten van een kopje koffie. 

Wees selectief tijdens het shoppen
Duurzaamheid en winkelen is een lastige combinatie, maar in een vreemde stad is dat vaak extra ingewikkeld. Daarom kijken wij altijd even op de site van Eerlijk Winkelen, zij verzamelen niet alleen de fair trade winkels en bio-adresjes, maar ook tweedehands en vintage kledingwinkels en kringlopen. Superhandig! We gingen in Zwolle natuurlijk naar onze lievelingswinkel Dille & Kamille, scoorden een leuke iPad-hoes bij de Wereldwinkel en doken een onweerstaanbare kookwinkel en een prachtige boekhandel in. Uiteraard hadden we genoeg linnen tasjes bij ons om wat verantwoorde onverpakte souvenirs mee naar huis te nemen.

Ga ook de omgeving in
Vaak kom je in een nieuwe stad alleen in het centrum, maar daarbuiten is meestal nog veel meer te vinden. Rondom Zwolle vind je een paar hele leuke adresjes: biologische schapenboerderij De Vreugdehoeve, het Bakkerijmuseum (met winkel) in Hattem, biologische boerderij 't Ecoloar, boerderij Erf1 en Harry de Smaakspecialist die lokale, eerlijke producten verkoopt bijvoorbeeld. Allemaal prima te bereiken met de (OV-)fiets.


Pak goed in
In plaats van wegwerpservies- en bestek, stopten we voor het weekendje Zwolle emaillen servies, mason jars en gewoon bestek in onze koffer. Na het ontbijt hoefden we dus niets weg te gooien, alleen maar af te wassen. Verder hadden we een bamboe besteksetje en RVS rietjes in onze tas, wat superhandig is voor onderweg. Vergeet ook je linnen tasjes en bulkzakjes niet, zodat je geen plastic zakjes nodig hebt.Hoe bereid jij je voor op een (city) trip naar een nieuwe stad? Zoek je alvast duurzame adresjes op of laat je je liever ter plekke verrassen?

You Might Also Like

2 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook