Vruchtensap

08:34


Het is zomer, dus drink ik het liefst de hele dag sapjes en andere koude drankjes. Het is superlekker om zelf verfrissende drankjes te maken, zoals ijsthee of citroenlimonade (citroensap + water + honing). Ook lekker: limonade invriezen in ijsvormpjes en in een glas water serveren voor instant koud water met een smaakje. Rietje erin en klaar. Maar wat als je zin hebt in vruchtensap, maar geen zin hebt om dat zelf te maken? Is het ene sapje dan duurzamer dan het andere?

Ja. Sap in glazen statiegeldfles is beter dan sap uit een pak of plastic fles en biologisch fair trade sap scoort natuurlijk hoger dan de 'reguliere' variant. Maar er komt meer bij kijken dan dat. Questionmark onderzocht waar de verschillende fruitdranken vandaan komen, en hoe ze zijn gemaakt, gekoeld, verpakt, of verscheept.

Lekker lokaal: tomaat, appel, peer
Tomaten-, appel- en perensappen zijn de winnende vruchtendrankjes. Deze sapjes scoren gemiddeld 8/10: ze worden in of dichtbij Nederland geproduceerd waardoor vervoer beperkt is. Appelsap van de biologische boomgaard om de hoek is natuurlijk duurzamer dan sinaasappelsap uit Brazilië. Niet alleen vanwege het vervoer, maar ook omdat milieu- en mensenrechtenproblematiek hier minder spelen. Over het algemeen geldt dan ook dat de verste sapjes de beste zijn. Sappen op basis van concentraat worden namelijk verder weg geproduceerd dan verse sappen.

Regenwoudkap en waterverbruik: ananas, mango
Tropische sappen zijn niet per definitie 'slecht', maar er zijn vruchtensappen waarvoor tropisch regenwoud gekapt wordt en dat is uiteraard niet goed. Ananassap uit Thailand en Kenia draagt bijvoorbeeld bij aan ontbossing. Maar ook waterverbruik bepaalt de duurzaamheid van je sapje. Voor een liter Nederlands appelsap wordt nog geen 2,5 liter water verbruikt, voor een liter mangosap uit India of Pakistan is ruim 900 liter water nodig. En dat in een land waar water sowieso al schaars is en droogte en hitte een groot probleem vormen.


Ik had er nooit bij stilgestaan dat er zulke grote verschillen in de milieubelasting van sap zijn. Gelukkig drink ik meer water dan sap en maak ik vruchtendrankjes vaak zelf. Maar als ik de volgende keer twijfel tussen ananassap of appel-perensap weet ik wel wat ik kies. En jij, vind jij de duurzaamheid van je sap belangrijk?


Bron: De informatie in deze post komt van Questionmak. Download de factsheet van hun onderzoek hier, een infographic vind je hier.

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook