Docutip: GMO OMG

20:15


Als het om documentaires gaat, ben ik al heel snel te verleiden met een catchy titel en mooie graphics. Bij de documentaire GMO OMG kwam ik dan ook goed aan mijn trekken. Ondanks dat de documentaire is gemaakt door een bezorgde vader, die wel héél veel beelden van zijn kinderen gebruikt en zovaak mogelijk wil benadrukken hoe belangrijk de toekomst van 'onze' kinderen is, vond ik, als niet-moeder, de documentaire zeker de moeite waard.

Anders dan bij bijvoorbeeld Disruption, behandelt deze documentaire één onderwerp: Genetisch Gemodificeerde Organismen (GMO in het Engels). Met de simpele vraag 'Wat is een GMO?' als uitgangspunt, bezoekt Jeremy Seifert verschillende plekken, boerderijen en onderzoekers om een antwoord te krijgen. De cijfers en feiten in de documentaire zijn verhelderend en soms zelfs een beetje schokkend, ook al ben ik op de hoogte van GMO en de macht die Monsanto op ons uit probeert te oefenen. Ik wist bijvoorbeeld niet dat inwoners in Haïti een 'gift' van meer dan 400 miljoen Monsantozaden weigerde, omdat ze zich ervan bewust waren dat het blijvende schade aan hun bodem zou opleveren.

In Amerika zijn er meer gevangenen dan boeren - GMO OMG, 2014

Ook de graphics tussendoor zijn onwijs mooi gemaakt. Met simpele zwarte contouren op een beige achtergrond worden bepaalde concepten uitgelegd, waardoor de docu modern en luchtig overkomt. Dit komt bovendien ook  door de 'grappige scènes', waarbij Seifert bijvoorbeeld zijn kinderen met gasmaskers en pakken door een maïsveld laat rennen. Dat is wat deze documentaire echt een fijne kijktip voor een random filmavondje maakt: de documentaire is mooi gefilmd (vooral het einde met Mumford & Sons op de achtergrond en een mooie dansscène in een graanveld - en ja, dat klinkt echt een stuk stommer dan het is) en, wat ook wel eens fijn is, komt niet belerend over. Verhelderend is hij wel, door bijvoorbeeld de scène waarin blijkt dat versgevangen vis uit een afgelegen natuurgebied in een bos in Amerika óók GMO bevat of de scène waarin een vegan erachter komt dat 90% van de sojaproductie met GMO te maken heeft.
De film is, heel fijn, te bekijken op vimeo via deze link
Meer informatie over de film op de website

You Might Also Like

3 reacties

 1. Lijkt me een interessante docu. De naam is ook gewoon al heel tof haha. Ik dacht trouwens altijd dat het in Europa verplicht is om te vermelden als er GMO producten gebruikt worden. Weet jij of dit waar is? Ik eet namelijk vrij veel soja als veganist en ga er altijd vanuit dat het GMO vrij is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha ja, ik koos hem ook voor de naam en kreeg er geen spijt van! In de docu zeggen ze inderdaad dat er in Europa een verplichting is om het op de producten te zetten. Toch vraag ik me af of het bijvoorbeeld ergens in de MacDonalds staat... ;) Als je één merk soja hebt dat je veel gebruikt, kun je het misschien wel even dubbelchecken. Volgens de docu is (in Amerika) namelijk 90% van de soja GMO-product ! Bizar!

   Verwijderen
  2. Ik gebruik vooral AH soya, maar dat zal niet per se allemaal van dezelfde leverancier komen. En alpro soya, maar die zijn GMO vrij.

   Verwijderen

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl.

Facebook

Pinterest