Stadshoning - lekker duurzaam

19:21

Bijen zijn belangrijk. Ze spelen een grote rol in natuurlijke ecosystemen en in voedselproductie. Honingbijen en andere wilde bijen (zoals hommels) bestuiven 70 procent van de 100 wereldwijd meest belangrijke voedselgewassen. Fruitgewassen zijn zelfs uitsluitend afhankelijk van bijen. Dat betekent dat wanneer er geen bijen meer zijn, er geen voedsel meer is voor ons (want vergeet ook de indirecte effecten niet: de gewassen bieden vogels en andere zoogdieren voedsel, nestgelegenheid en schuilplaatsen).

Bijensterfte
De afgelopen jaren is de bij veel in het nieuws geweest, omdat de totale bijenpopulatie flink afneemt. De oorzaak voor de bijensterfte ligt grotendeels bij het gebruik van pesticiden (bestrijdingsmiddelen) waar bijen ofwel direct door sterven of waar ze bijvoorbeeld ziek, slechtziend of gedesoriënteerd door raken. Verder spelen het gebrek aan vers stuifmeel (bijvoorbeeld doordat bloemen- en plantensoorten hebben moeten wijken voor intensieve landbouw) en ziekteverwekkers die bijen met zich meedragen een rol. 

Stadsbijen
Gelukkig zijn steeds meer mensen en partijen zich bewust van het belang van bijen. In diverse achtertuinen verschijnen bijenhotels, de Tweede Kamer heeft een eigen bijenvolk, in Flevoland is een bijenparadijs geopend en urban beekeeping (of stadsimkeren) wordt steeds populairder.

Ook in Amsterdam vliegen stadsbijen rond die stadshoning produceren. Via de site van Amsterdamse honing kun je in contact komen met een imker bij jou in de buurt. Nadat ik een berichtje stuurde, kreeg ik te horen dat er een imker (mét honing op voorraad) op vijf minuten fietsen van mijn werk woont. Wat heen en weer gemail later stond ik dus voor de deur van een typische Amsterdamse stadswoning om mijn eerste potje stadshoning aan te schaffen.

Mijn potje redt natuurlijk niet de hele wereld, maar helpt de stadsimkers (zij kunnen met de opbrengst van de honing nieuwe materialen aanschaffen die de bijen ten goede komen) en de stadsnatuur (meer bijen betekent meer bestuiving en meer bloemen en planten). Daarnaast komt er geen plastic aan te pas en lokaler dan uit je eigen stad krijg je producten niet; het vervoer is beperkt tot twee fietstochtjes. O, en had ik al gezegd dat de honing superlekker is?

Over een paar weken sta ik dus weer bij een stadsgenoot voor de deur voor een potje heerlijke Amsterdamse honing!

PS het is nog altijd van groot belang dat de geïntensiveerde landbouw en het gebruik van giftige pesticiden wordt gestopt (ook wanneer je stadshoning koopt)

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook