Zero effort: CO2-neutraal surfen (op het web)

17:00

Ik heb al 1290 bomen geplant, zónder daar iets voor te hoeven doen. Soms kunnen hele kleine veranderingen namelijk best een impact hebben. Zoals het veranderen van zoekmachine. Ja echt.

Search the web, save the environment
Ecosia is een internetzoekmachine, een soort Google, maar dan ééntje waarmee je CO2-neutraal iets opzoekt. Minstens 80% van het geld dat ze verdienen met advertenties die worden weergegeven bij je zoekresultaten (je weet wel, die drie bovenste Google-resultaten die je standaard overslaat), gebruikt Ecosia namelijk om bomen te planten in Burkina Faso. In de tijd dat je deze blogpost leest (als je hem uitleest tenminste), heeft Ecosia ongeveer 6 bomen geplant. In totaal al bijna 1,23 miljoen (en ik heb gewoon meer dan 0,1% bijgedragen!).

[[ Update 30-10-2017. Inmiddels hebben we ook geblogd over een nóg groenere zoekmachine: ZoekGroen. Hier vind je het hele artikel: http://www.hetzerowasteproject.nl/2017/06/zero-effort-zoekgroen-is-de-eerste.html ]] 

Ontbossing en CO2
Zoals we eerder schreven gebruikt 'het internet' ontzettend veel energie en dus CO2. Het kan dus geen kwaad om daar iets tegenover te zetten. Maar waarom moeten er dan bomen geplant worden? Omdat ontbossing bijdraagt aan ongeveer 10% van de CO2-uitstoot (dit cijfer is lastig vast te stellen en varieert daarom, volgens Nature is het bijvoorbeeld 6-17%, maar een gemiddelde van ongeveer 10% komt erg vaak terug). Verschillende partijen, zoals Greenpeace, wijzen al jaren op de negatieve gevolgen van de grootschalige ontbossing, die verder gaan dan 'alleen' de uitstoot van CO2. Uitdroging van gebieden in de Sahel is een ander direct resultaat, met conflicten over de schaarse waterbronnen als indirect gevolg. Het uitsterven van bepaalde dieren, verminderde biodiversiteit en erosie zijn ook te wijten aan ontbossing. En dan hebben we het dus nog niet eens over de bijdrage van de CO2-toename aan global warming en klimaatverandering. Het moge duidelijk zijn: we hebben die bomen hard nodig om de gevolgen van ontbossing tegen te houden.

Surfend de wereld redden
Nu is het natuurlijk een prima idee om je kaplaarzen aan te trekken en op elke straathoek bomen te gaan planten, maar het is een stuk eenvoudiger - en in dit geval ook effectiever - om de dingen die je toch al doet (zoals googlen) op een duurzame manier te doen (door er bomen mee te planten). En die mogelijkheid is er en het kost je helemaal niets. Ik ben overigens niet de enige Ecosia-fan. Inmiddels zijn er al bijna 2,5 miljoen Ecosia-gebruikers die samen ruim 720.000 zoekacties per dag uitvoeren. Als de cijfers op hun website kloppen, worden er ongeveer 4547 bomen per dag geplant, of één boom per 158 zoekbeurten. Hoe cool is dat?

Grote groene muur
Die bomen worden geplant in Burkina Faso, in samenwerking met Entrepeneurs Without Borders en WeForest, waar ze onderdeel uitmaken van Africa's Great Green Wall - een initiatief van de African Union en de World Bank. Burkina Faso ligt onder Mali, in de Sahel-regio. In dit gebied, dat grotendeels is uitgedroogd, zijn bossen hard nodig om water, planten en dieren terug te krijgen en toekomstige generaties een leefbaar klimaat te bieden. De bomen zorgen voor een toekomst: lokale gemeenschappen kunnen bijvoorbeeld de zaden verkopen of vee houden en zo geld verdienen om hun kinderen naar school te sturen.

Had je ooit gedacht dat jouw zoektocht naar de dichtstbijzijnde brievenbus, lekkerste afhaalpizza of speech van Obama zo'n groot verschil kon maken?

Ecosia wil een miljard bomen hebben geplant in 2020. Help jij mee?

[dit blog verschijnt ook als gastblog op www.opgemarkt.nl]

You Might Also Like

2 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook