Zero Waste: een introductie

18:16

Als je een beetje hebt rondgeklikt op e m m a + j o h n heb je vast een behoorlijk aantal keer de term zero waste voorbij zien komen. Voor iedereen die absoluut geen idee heeft wat daarmee wordt bedoeld is deze blogpost een ware uitkomst. Een korte introductie...

Er zijn onwijs veel organisaties, blogs en huishoudens die zich bezighouden met zero waste. De levensstijl waarbij je actief probeert om je afvalgebruik te reduceren of zelfs aan banden te leggen is ontzettend trending. Zero waste leven is niet alleen goed voor het milieu, maar brengt ook innerlijke rust. Fijn voor de spirituelen onder ons, maar wij vinden het vooral een hele toffe uitdaging. 

Eigenlijk zegt het begrip het al: zero waste is leven zonder afval. Dit kan in verschillende varianten voorkomen en het is vooral een kwestie van kijken welke 'methode' goed bij je past. Een aantal varianten op een zero waste levensstijl zijn bijvoorbeeld: 
  • Bewust recyclen: als je alles op de juiste manier recyclet, verminder je drastisch de hoeveelheid afval die op onze aardbodem rondzwerft. Glas bij glas, papier bij papier, plastic bij plastic, aluminium bij aluminium en GFT in de GFT-bak. Dit is uiteraard de makkelijkste manier. 
  • Leven zonder plastic: ban alle plastic zakjes, plastic tandenborstels en andere plastic verpakkingen en zorg voor een plasticvrije oceaan. 
  • Leven zonder afval: een stapje verder is volledig afvalvrij leven. Hierbij zorg je onder andere voor een composteerbare methode om je GFT-afval om te zetten in vruchtbare grond en laat je geen ecologische voetafdruk achter.
  • Afval vermijden: door het kopen van tweedehands kleding, alleen aanschaffen van de producten die je écht nodig hebt en alles te recyclen komt er (als het goed is) geen afval meer je huis in. Hetgeen toch binnensluipt weet je meteen om te zetten in een leuke DIY.
  • Leven zonder chemicaliën: overal zitten schadelijke stoffen in. In je shampoo, make-up remover, maandverband, voorverpakte koekjes.... Als je zonder E-nummers en andere chemicaliën wilt leven, kun je kiezen voor een levensstijl waarbij je alle chemische middelen uit je leven bant. Dit kost wat moeite (echt in héél veel dingen zitten chemicaliën!) maar levert wel een clean en back to nature levensstijl op.
Een proces
De zero waste levensstijl is op allerlei manieren te omschrijven. Een afvalloos bestaan is een proces en gebeurt niet van de ene dag op de andere. Dat hebben wij zeker gemerkt! We zijn elke dag bezig met het zoeken naar alternatieven, bedenken van leuke DIY's en raken geïnspireerd door alle blogs en toffe initiatieven die we om ons heen als paddestoelen uit de grond zien springen.

Wil je meer achtergrondinformatie over zero waste leven? Dan is het zeker aan te raden om onderstaande (Engelstalige) links te raadplegen: 


Benieuwd geworden? Volg ons blog en ontdek hoe makkelijk, stijlvol én leuk zero waste leven eigenlijk is.

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook