DIY deodorant met vier ingrediënten

06:37

Bijna twee jaar geleden maakten we voor het eerst deodorant. Heel simpel, met drie ingrediënten. Inmiddels zijn we behoorlijk geroutineerd in het maken van deo en hebben we het recept iets aangepast. Het recept in deze blogpost is het recept dat we ook gebruiken voor onze workshops. De deodorant krijgt een crème-achtige textuur en breng je met je vinger aan op je schone oksel. Het werkt voor ons perfect!

Wat heb je nodig: 
- 1/4 baksoda
- 1/4 pijlwortelmeel (arrow root powder)
- 1/4 ongeraffineerde (raw) kokosolie
- 1/4 ongeraffineerde (raw) shea butter
- een paar druppels essentiële olie in een geur naar keuze

Kies bij de shea butter en de kokosolie voor de ongeraffineerde variant. Dit betekent dat de olie of boter niet door een fabrieksmatig proces zijn gegaan waarbij de geur, maar ook de voedzame eigenschappen, verloren zijn gaan. Alle natuurlijke eigenschappen (daarover meer hieronder) blijven zo behouden. Dit wordt ook wel raw, extra virgine of koudgeperst genoemd. Als dat erbij staat weet je dat je de goede variant te pakken hebt! 


Hoe maak je het?
- Smelt één deel shea butter au bain marie (dus bijvoorbeeld in een bakje in een pan met water).
- Het kan even duren voor de shea butter goed gesmolten is, dus ondertussen kun je alvast één deel baksoda en één deel arrow root mixen. 
- Smelt vervolgens één deel kokosolie au bain marie, dit smelt makkelijker dan shea butter, namelijk al rond 25 graden.
- Meng de gesmolten shea butter en kokosolie goed door elkaar 
- Meng de baksoda en arrow root hier doorheen
- Voeg desgewenst een paar druppels essentiële olie toe (ongeveer 2 druppels per 40ml is voldoende). Je kunt kiezen voor oliën met extra voedende of antibacteriële werking (zoals Tea Tree) of juist voor olie met een lekkere geur (zoals citroen, sinaasappel of rozen).
- Zet je deodorant in de koelkast of laat het rustig op kamertemperatuur afkoelen en stollen. Als het erg warm is, zal de deo vloeibaar blijven, je kunt hem dan het beste even goed doormengen en in de koelkast bewaren.
- Breng de deo op schone oksels aan met je vinger en laat eventjes intrekken zoals je ook met bodylotion zou doen (dit voorkomt eventuele vlekken op je kleding).





En werkt het?
Ja dus! Wij gebruiken deze deo nu zo'n anderhalf jaar en zijn er superblij mee. Omdat elke huid anders is, kan het zijn dat je een beetje moet variëren in de verhoudingen. Heb je bijvoorbeeld ene erg droge huid, dan kun je iets minder baksoda en iets meer shea butter toevoegen. Zweet je heel veel, voeg dan wat extra arrow root toe.

Geef de deo wel even de kans om te werken. Door het vervangen van ‘reguliere deodorant’ door deze deodorant kunnen opgehoopte bacteriën en chemicaliën onder de oksels in het begin een onaangename geur verspreiden. Dit kan enkele dagen tot een week duren. Langzaam stabiliseert de huid zich en raakt het gewend aan de nieuwe deodorant. Om de overgang te versoepelen, kan een ‘oksel detox’ helpen: door 1el betonietklei, 1 tl appelciderazijn en 1tl water te vermengen en als een masker 5-20 min aan te brengen en vervolgens met lauw water af te spoelen (dit reinigt je oksels diep en verwijdert chemische restjes uit reguliere deo). Je kunt dit indien nodig de volgende dag herhalen.


Waarom deze ingrediënten?
De deodorant bevat kokosolie, dit is schimmel- en bacteriedodend en goed voor de pH-balans van de huid. Er zijn mensen die alleen kokosolie als deo gebruiken, voor ons werkt dat echter niet goed genoeg. De baksoda voegen we toe vanwege de ontzurende en ontgeurende eigenschappen. Het is ideaal om luchtjes te neutraliseren. De arrow root heeft vochtopnemende eigenschappen. Daarnaast is het heel zacht voor de huid, het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om wonden te helen en tegen infecties en jeuk. In plaats van arrow root kun je ook maïzena gebruiken, dit is eveneens vochtopnemend, maar minder zacht en helend. De shea butter voegen we toe, omdat dit supergoed is voor de huid. Het bevat vitamine A, E en F en is goed voor hydratatie en genezing van huidproblemen zoals kleine wondjes of allergieën. Test voor gebruik altijd of je niet allergisch bent voor één van de ingrediënten. Meer informatie over de ingrediënten en hun eigenschappen lees je hier.

Heb jij wel eens je eigen deo gemaakt? 

You Might Also Like

17 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook