Zero waste op de kerstmarkt

07:33


Dit jaar bezochten we voor het eerst een échte Duitse Kerstmarkt. Eigenlijk wilden we vorig weekend gaan, maar door een superoverdreven sneeuwbui (waardoor meteen heel Nederland in paniek was) moesten we het een weekje opschuiven. Daarom trokken we afgelopen weekend naar Keulen, om een échte kerstmarkt te beleven. Maar hoe doe je dat  zero waste? 

Eten

Zero waste eten fixen op de Duitse kerstmarkt is verrassend eenvoudig. Overal vind je kraampjes waar zelfgemaakt eten wordt aangeboden. Je kunt kiezen voor een verse pretzel (YES PLEASE), een (vegetarische) braatworst of allerlei soorten broodjes en gefrituurde snacks. Sommige dingen komen op een wegwerpbordje (of in een wegwerpbakje, zoals de champignons met saus), maar het meeste eten kun je ook zero waste verorberen. De key? Zorg dat je je eigen bestekje, een servet en eventueel een bakje meeneemt.

Voor drinken hebben de Keulse kerstondernemers een superfijne oplossing: statiegeldmokken. Voor €2,50 koop je een stenen mok waar je glühwein of warme chocomel in kunt halen. Je kunt hem meenemen als souvenir of gewoon weer inleveren. Ik had ook twee bamboe to go mokken bij me - en natuurlijk een RVS-fles met water. 
We hebben echt héél veel verschillende dingetjes gegeten (tip: deel alles met je gezelschap, want dan kun je dubbel zo veel proeven), waaronder zero waste hapjes als vers gepofte kastanjes, flammkuchen, vegabraadworst, pretzels, en knofibrot. 

Voor de healthy snacks kun je beter niet naar een Duitse kerstmarkt gaan; bijna alles is gefrituurd of gebakken. 


Cadeaus

We gingen niet naar de kerstmarkt met de intentie om cadeaus te scoren - die hebben we gelukkig allemaal al in huis (en in de 'gewone winkels' gekocht, om de milieu-impact van online shoppen een beetje te beperken), maar als je tóch iets op de markt kunt kopen, kies dan voor kraampjes met houten kerstfiguurtjes of snijplanken, lokaal eten (altijd goed) of lokaal gemaakte producten zoals bijvoorbeeld zeep. Het is - zeker bij de grote kerstmarkten - dan nog steeds de vraag of je wel écht iets lokaals en niet iets made in China hebt gekocht natuurlijk, maar de plastic glitterkerstornamenten kun je het beste maar gewoon vermijden. Hoewel ik dit food festijn deze kerstmarkt hartstikke gezellig vond om een keer mee te maken, zal ik volgend jaar toch weer eerder kiezen voor een leuk marktje in de buurt. In de grotere steden vind je vaak 'handgemaakt' markten; met producten van kleine ondernemers die zelf toffe dingen maken. Wel zo leuk! 


Ben jij wel eens op een kerstmarkt geweest?

Liefs,

Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz


You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook