4 TEDtalks over mindfulnes en gelukkiger leven

06:36

Zero waste leven is leuk, daarover bestaat bij ons geen twijfel. Maar soms is het ook lastig om altijd de meest duurzame keuze te willen maken. Keuzestress, onzekerheid, slechte gewoontes.. ook als zero waster heb je daar soms last van ;) Ik bekeek vier TEDtalks die hierin wat inzicht geven. En een paar handvatten om slechte gewoontes of allerlei nodeloze zorgen te veranderen. Of in elk geval een begin te maken.

Deze TEDtalk begint meteen goed: met chocoladetaart. Stress eating is één van de 'bad habits' die Judson bespreekt en hij legt uit hoe dit een natuurlijk proces is, gebaseerd op een evolutionaire drang tot overleven. Dit gaat natuurlijk op voor allerlei gewoontes en is gestoeld op het idee van positive reinforcement: een trigger (je ziet lekker eten) leidt tot een bepaald gedrag (je eet het op) wat weer leidt tot een beloning (je voelt je goed). Die cyclus (trigger - behaviour - reward) herhaalt zich en zo ontstaat een gewoonte. De manier om die gewoonte te doorbreken is zoals de titel van deze talk al zegt best simpel: reageer mindful. Wees bewust van en nieuwsgierig naar het moment en verander zo de emotionele gewoonte. Klinkt makkelijker dan het is, maar klinkt ook heel logisch, want met cognitieve controle ga je een emotionele reactie zoals stress niet overwinnen.

Amerikanen hebben drie keer zoveel ruimte als 50 jaar geleden. Dan moeten ze wel genoeg ruimte hebben voor hun spullen, toch? Nope. Er is een mega-industrie rondom opslagruimte ontstaan, creditcardschulden zijn toegenomen en het geluksniveau is gedaald. Zijn formule voor het leven is niet zo ingewikkeld: minder spullen en minder ruimte betekent minder CO2, minder financiële verplichtingen en meer geluk. Less is more. Zijn LifeEdited-benadering is een manier om te minimaliseren en bestaat uit drie componenten: edit ruthlessly (doe de dingen weg die je niet gebruikt, denk na voordat je iets koopt, word je er echt gelukkiger van?), small is sexy (kies voor efficiëntie en niet voor de uitzonderlijke situaties) en ga voor multifunctioneel.

Carl Honoré: In praise of slowness
We're living the fast life instead of the good life. Alles moet tegenwoordig snel: speed reading, speed walking, speed dating.. Zelfs slowing down moet snel gaan. En dat is niet goed voor onze gezondheid, het klimaat, onze relaties, ons leven. Totdat we een wake-up call krijgen. Na zijn wake-up call besloot Carl onderzoek te doen naar snel leven en een beter alternatief. Hij ziet initatieven zoals de slow movement als een positieve verandering. Ze doorbreken het taboe op slowness, laten mensen inzien wat er écht toedoet en geven de mogelijkheden om langzamer en gelukkiger te leven.

In zijn talk vertelt Andy (die na een stressvolle periode besloot om monnik te worden) op een supertoegankelijke manier wat mindfulness voor hem betekent en hoe meditatie kan helpen om te dealen met je dagelijkse zorgen. Hij legt uit hoe je automatisch focust op je zorgen en ze daarmee juist versterkt. We kunnen niet alle kleine dingen veranderen die ons overkomen, maar wel de manier waarop we die ervaren. Zijn conclusie is simpel: je hoeft geen wierook aan te steken en je hoeft niet in meditatiehouding op de grond te zitten. Je moet simpelweg elke dag 10 minuten de tijd nemen om tot rust te komen en helemaal nergens op te focussen.

Meer lezen? We schreven eerder een post over mindful werken en stress vermijden en over onze kijk op minimalisme. Meer kijken? Heb je ook al gezien welke TEDtalks over voedsel(verspilling) en plastic ik eerder voor jullie op een rijtje heb gezet? 


Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail!
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook