FAQ: liever weinig plastic afval of veel recyclebaar afval?

06:50

In de categorie FAQ verzamelen we vragen die we regelmatig krijgen en dilemma's die mensen ons voorleggen. Een duurzaam vraagstuk waar je vast wel eens mee te maken hebt gehad: kies ik voor een product met weinig plastic verpakking óf een product met veel recyclebare verpakking? Oftewel: wat doe je als helemaal zero waste even geen optie is? Ga je voor een paar kilo gedroogde kikkererwten in een plastic zakje of koop je elke keer een potje waar veel minder in zit? Kies je een kaneelstokje in een papieren zakje of ga je voor een plastic grootverpakking?

Less is more, toch?
We hebben vaker het advies gegeven om groot in te kopen als verpakkingsvrij geen optie is. Bij een grote hoeveelheid heb je namelijk relatief weinig verpakking. Maar wat nou als die grote verpakking van plastic is en je hetzelfde product in een kleinere hoeveelheid in glas of papier kunt kopen? Dan wordt het lastig. Het is bijna niet uit te rekenen wat qua milieubelasting de beste keuze is, er zijn namelijk ontzettend veel variabelen in het spel: productie, transport, afstand, hergebruik, inzameling, verwerking, en ga zo maar door. De redenatie die wij daarom hanteren is dat minder verpakking in principe beter is, tenzij  er een plasticvrij alternatief is dat je kunt (her)gebruiken of dat goed te recyclen is.
 
Langere levensduur 
Hoe langer de levensduur van een product hoe kleiner de relatieve impact is. Het beste is het daarom als je een lege verpakking kunt gebruiken en niet hoeft weg te gooien. Denk aan glazen potjes waar je kruiden/kliekjes/spullen in kunt bewaren. In dat geval verleng je de levensduur van het materiaal (je maakt er zelfs nuttiger gebruik van) en is een grote hoeveelheid glas versus een klein beetje plastic prima te verantwoorden. Voor papier geldt hetzelfde: heb je een grote papieren verpakking waar je nog iets mee kunt (pakjes in versturen, enveloppen van maken, notitieblokken maken) dan is dat beter dan een klein beetje plastic.

Recycling is niet de oplossing
Als een verpakking niet te gebruiken maar alleen te recyclen is, wordt het iets lastiger. Toch zien we hier nog steeds voordelen voor veel glas of papier versus weinig plastic. En dat komt aan de ene kant door de productie van plastic (olie! schadelijke chemicaliën! en dat komt in aanraking met je eten!) en aan de andere kant omdat plastic zo ongelooflijk slecht te recyclen is (dat beschrijven we uitgebreid in deze blogpost). Glas kan bijna eindeloos gerecycled worden, omdat het tijdens dit proces nauwelijks aan kwaliteit verliest. Papier en karton worden doorgaans zo'n zeven keer gerecycled, nog altijd een veel betere score dan plastic. Je kunt dus met een gerust hart zeven keer zoveel papieren verpakkingsmateriaal hebben dan plastic ;)

Kortom, plastic heeft bij ons eigenlijk nooit de voorkeur, ook niet als daar veel meer ander verpakkingsmateriaal tegenover zou staan. De productie en de recyclingsmogelijkheden zijn gewoon écht heel slecht. En zeker bij voedsel is het belangrijk om je te realiseren dat plastic allerlei nare stoffen 'lekt'. Gelukkig hoeven wij deze afwegingen bijna nooit meer te maken, omdat verpakkingsvrij voor ons de beste optie is. Hoe maken jullie de afweging tussen weinig plastic versus veel glas of papier?

Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

7 reacties

 1. Hmmmm, moeilijke deze!
  Ik koop juist heel veel in plastic emmers, online, in grootverpakking. Wij zijn een groot gezin en met zulke hoeveelheden is het qua tijd niet te doen om elke week tientallen glazen potten te laten vullen bij de verpakkingsvrije winkel. Ik laat het thuisbezorgen, zoveel mogelijk tegelijk natuurlijk, en alle plastic potten krijgen een tweede leven als speelgoedopberger/ knutselmateriaal/ bewaarpotje/ etc. Er wordt dus niks weggegooid, maar hoe dan ook gewaar ik het eten in plastic.
  Hebben jullie nog een tip om grote hoeveelheden plasticvrij te bewaren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lastig hè? Als je inderdaad in hele grote hoeveelheden inkoopt snap ik wel dat je voor grote plastic emmers kiest, zeker als je die vervolgens kunt hergebruiken. Veel droog eten kun je prima in katoenen zakken bewaren (dat doen wij zelf ook met havermout - eventueel kun je de katoenen zak in de plastic emmer bewaren, dan komt je eten niet in aanraking met het plastic, maar is het toch luchtdicht), maar voor natte dingen is het lastiger.. Dan kom je toch al gauw op glazen potten en die zijn meestal niet groter dan 2liter. Dus dan zou je het in kleinere hoeveelheden moeten verdelen :)

   Verwijderen
 2. Interessant vraagstuk, toevallig had ik het hier vorige week nog met mijn vriend over. Ik zou ook altijd gaan voor de glas of papier optie maar hij vond het in de winkel toch nog een lastige keuze. Ik zal hem dit eens laten lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Begrijp ik dan goed Nicky dat jullie kiezen voor gekookte kikkererwten, bonen etc. in blik of glas dan rauw in plastic (waar je veel meer uithaalt)? Wij wonen in Woerden en daar kan ik dit soort zaken echt niet onverpakt kopen. Om daar voor naar Utrecht te reizen, kan ook niet uit voor het milieu. Ik kies dan dus voor deze rauwe bonen etc in plastic, wel van Green Age dus biologisch. Maar baal er toch zelf ook van.... Hebben jullie nog een idee?

  groetjes Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Yolanda, wij kunnen gelukkig wel gedroogde kikkererwten en bonen kopen zonder verpakking, dus dat is makkelijk. Als ik die niet in Amersfoort zou kunnen kopen zou ik eerst proberen minder vaak groot onverpakt in te slaan (dat deed ik voorheen ook, af en toe met de trein naar Utrecht om daar een paar kilo kikkererwten in mijn eigen zakje te kopen, meestal als ik toch in de buurt moest zijn). Als dat niet lukt zou ik kijken of er papieren grootverpakkingen zijn (snelle google zoektocht wijst uit dat dat voor kikkererwten zo is, zie https://www.biologischetoko.nl/kikkererwten-grootverpakking). Voor producten die ik op al die manieren niet kan krijgen, zou ik denk ik toch kiezen voor een glazen potje en niet voor plastic. Maar dit is natuurlijk een persoonlijke afweging :)

   Verwijderen
 4. Ok Nicky dank voor je toelichting! Ik kom echt nooit in Utrecht en om dan daarvoor te reizen... Is het effect ook wat weg. Dus dat wordt m niet.
  Die internetbestelling had ik zelf nog niet zo gevonden, ook omdat ik dan denk dat er weer vervoer voor nodig is en hoe belabberd is dat voor milieu... Wikken en wegen dus. Maar ik ga dat laatste toch verder onderzoeken! Dank je.

  Ja en glas of rauw in plastic, ga ik dan toch weer plastic i.v.m. alle toevoegingen in potje...

  Nogmaals dank voor je reflectie!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag! Dit biedt zeker nieuwe inzichten.

  BeantwoordenVerwijderen

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl.

Facebook

Pinterest