De Phia Cup: een moderne versie van de menstruatiecup [review]

07:32

 



Het is al een tijd geleden dat we schreven over menstruatieproducten, en de wereld van menstruatieproducten heeft in de tussentijd zeker niet stilgestaan. Onlangs ontdekten we een nieuw soort milieuvriendelijke en herbruikbare menstruatiecup, de Phia Cup, die het inbrengen en uithalen van je cup nog makkelijker maakt. Zo worden wegwerptampons en wegwerpmaandverbandjes écht verleden tijd!

Een menstruatiecup gebruiken

Toen we mensen nog persoonlijk konden ontmoeten, waren menstruatieproducten de items waar we de meeste vragen over kregen. En dat snappen we, want het is een onderwerp waar - helaas - nog best een taboe op ligt én waarvan je gewoon echt even van een ervaringsdeskundige wilt horen hoe het zit. Nu zijn wij geen gynaecologen of menstruatie-experts, maar kunnen we je wel ónze ervaringen delen met menstruatiecups in het algemeen en de Phia cup in het bijzonder. 

Een menstruatiecup is eigenlijk een klein 'bakje' dat je net als een tampon naar binnen inbrengt. In tegenstelling tot een tampon zal de cup niet groter worden of bloed absorberen in katoen, maar vangt het je bloed simpelweg op in een siliconen cup. Deze kun je tot wel 12 uur inhouden, afhankelijk van hoeveel je menstrueert. Daarna kun je de cup weer verwijderen, schoonmaken en opnieuw gebruiken. De Phia Cup is gemaakt in de vorm van een triangel en lijkt met inbrengen veel op een tampon, waardoor het makkelijker voor tampongebruikers is om te switchen. Dat scheelt niet alleen heel veel afval, maar ook heel veel geld. Met 1 Phia Cup vervang je 5.000 tot 14.000 tampons. Tel uit je winst. 

Extra fijn... Met de kortingscode ZEROWASTE ontvang je bovendien 10% korting op jouw Phia Cup. Dat maakt de investering extra aantrekkelijk! 

Phia cup: een menstruatiecup die lijkt op het gebruik van een  tampon

Sophia, de oprichter van Phia Cup, kwam tijdens haar studie via een vriendin in aanraking met menstruatiecups. Hoewel ze het super fijn vond dat er een alternatief was voor wegwerpproducten, merkte ze ook dat zij en veel van haar vrienden het in- en uitbrengen van de cup niet heel fijn vonden. We can relate! Ook bij ons was het echt niet in één keer succesvol om over te stappen op een cup. Het was niet zo makkelijk in gebruik als een tampon, dus daar besloot Sophia iets aan te doen. 

Zij ontwikkelde een menstruatiecup die zo veel mogelijk op een tampon lijkt als mogelijk. Door de dunne triangelvorm kan de cup inklappen tot een klein formaat. De platte basis zorgt ervoor dat je de cup makkelijker naar binnen duwt (net als een tampon) en het kleine uitstekende onderkantje zorgt ervoor dat je de cup makkelijker weer uit kunt trekken. Een soort handvat. 



Wat maakt de Phia cup anders dan andere cups? 

Hoewel ik inmiddels al aardig gewend ben aan het gebruiken van een cup, merk ik wel dat het fijn is om een platte basis te hebben bij het inbrengen van de cup. Mijn vorige cup had nog wel eens de neiging om open te klappen vlak voordat ik de cup wilde inbrengen. Superirritant, maar daar heb ik bij deze cup gelukkig niet veel last van gehad. Hoewel ik wel even moest oefenen toen ik deze nieuwe cup ging uitproberen. Grappig hoe de vorm van je cup een verschil kan maken! 

Het dunne triangelvormige gedeelte, de platte basis en het handvat bootsen de duw- en trekfunctie van tampons na, waardoor het gemakkelijker is om over te stappen naar een cup als je tampons gewend bent. Ik was zelf natuurlijk al een tijdje gewend aan een cup in plaats van tampons, dus kan niet goed herinneren of dit gevoel identiek is aan toen ik alleen nog tampons gebruikte. Dat zou je dus even zelf moeten ervaren. De versterkte rand voorkomt lekken en de triangelvorm voorkomt dat de cup op je blaas drukt, iets wat bij mijn andere cups sneller kan gebeuren, waardoor hij een stuk comfortabeler is.  


Waarom zou je een (Phia) cup gebruiken? 

De meeste menstruatieproducten zijn nog steeds bedoeld voor eenmalig gebruik. Dit zorgt niet alleen voor heel veel verpakkingen, maar ook voor heel veel afval. Menstruatieproducten zoals wegwerptampons of maandverbandjes worden namelijk niet gerecycled, maar worden altijd verbrand. Daarnaast wordt vaak gebruik gemaakt van goedkope materialen (logisch, want het is voor 1x gebruik) die vol zitten met chemicaliën die wij liever niet bij onze intieme zone hoeven. 

Sinds de uitvinding van de eerste commerciële tampon, zo'n 9 decennia geleden, is er een miljardenindustrie ontstaan waar heel veel mensen van afhankelijk zijn. Tegelijkertijd is er maar weinig bekend over de veiligheid en duurzaamheid van alle producten die onder het mom van 'menstruatieproducten' geproduceerd worden. Bizar eigenlijk. Gelukkig zijn menstruatiecups helemaal veilig en worden ze steeds geavanceerder. De Phia Cup is bijvoorbeeld vrij van plastic weekmakers en speciaal ontworpen voor tampongebruikers! 

Mijn ervaring met de Phia cup

Ik vind het fijn dat je een Phia cup veel langer in kunt houden dan wegwerptampons of -maandverband. Afhankelijk van hoe zwaar je menstrueert kun je een cup zonder problemen tot wel 10-12 uur inhouden. Super chill als je de hele dag onderweg bent dus. Daarnaast vind ik het heel chill dat ik er mee kan zwemmen, fietsen en sporten. Dat voelt toch een stuk vrijer! De cup is van siliconen (je hebt ook cups van rubber) dus behoorlijk stevig. Ik vind dat een veilig gevoel geven; als hij op z'n plek zit, zit 'ie daar stevig en zal hij niet snel lekken. Ook het handvat van de cup is fijn in gebruik. Bij andere cups moest ik vaak het steeltje afknippen omdat ik die voelde zitten, maar bij de Phia is dat gelukkig niet nodig. Het handvat is ook heel handig om voorzichtig aan te trekken tot je bij de onderkant van de cup bent. 






De perfecte cup voel je niet 

Als ik íéts heb geleerd van het gebruiken van een cup en het adviseren van tientallen mensen in onze hub, dan is het wel dat het géén goed teken is als je de cup voelt zitten. De ideale cup voel je niet! Het kan natuurlijk voorkomen dat je de eerste paar keer een beetje moet oefenen. Je moet een manier vinden om de cup zo in te brengen dat hij precies goed zit en je hem dus niet voelt. 

Het kan ook zijn dat je cup een beetje lekt, ondanks dat je hem niet voelt zitten. Dit kan komen doordat de cup niet helemaal uitgevouwen is, dus door met je vinger langs de cup te gaan kun je hem een beetje aanpassen. Met de Phia moest ik echt weer even opnieuw oefenen, want hij is anders dan degene die ik gewend was en klapte daardoor in het begin te vroeg open. Na wat oefenen ging het beter en zat de cup op de juiste plek! Je kunt ook proberen om de cup iets hoger in te brengen; dat stopt vaak ook het lekken. Maar... het kan ook dat je gewoon altijd wat lekt. Iedere menstruatie is anders, dus ieders intieme zone ook! Je kunt dit opvangen door een herbruikbaar inlegkruisje of period panty te gebruiken in combinatie met je cup. 

Waar je op moet letten bij een menstruatiecup

Naast dat je echt even moet oefenen (en dat kan ook als je nog niet menstrueert!) zijn er ook een paar andere dingen waar je op kunt letten als je overstapt op een menstruatiecup. Hieronder delen we onze tips en ervaringen bij het gebruiken van de Phia Cup.

8 Tips voor het succesvol gebruiken van een menstruatiecup 

  1. Relax. Bij het inbrengen en verwijderen van je cup is het essentieel dat je ontspant. Dat zal de eerste keer wat moeilijker zijn, omdat het misschien nog een beetje eng en onwennig voelt. Je kunt daarom eerst een paar keer goed ademhalen, proberen je spieren te ontspannen en vervolgens stukje bij beetje de cup heen en weer te bewegen. 
  2. Zoek een goede plek. De eerste keer een (nieuwe) cup proberen in een openbaar toilet terwijl 20 mensen buiten staan te wachten lijkt me geen goed idee. Ik probeerde de Phia cup op mijn eigen toilet uit, zonder dat ik haast had. Ook heel fijn: onder de douche je cup inbrengen of verwijderen. Zo kun je hem meteen makkelijk legen en afspoelen. 
  3. Niet trekken. Hoewel je een tampon aan een touwtje naar beneden trekt, moet je bij een menstruatiecup niet te hard trekken. Het vacuüm moet eerst verbroken worden. Je kunt bij de Phia cup heel eenvoudig in het handvat knijpen en voorzichtig trekken tot je de onderkant van de triangelvormige cup kunt bereiken. Zo zal hij inklappen en is hij makkelijker te verwijderen. Bij gewone cups is het niet raadzaam om aan het steeltje te trekken (als je die er al niet af hebt gehaald). 
  4. Hurken. Krijg je de cup er niet uit? Ga op je hurken zitten en 'pers' een beetje!
  5. Schoonmaken. Tussen het gebruiken door leeg je de cup in je was- of douchebak en spoel je hem om met water (en evt. olievrije zeep). Tussen twee cycli kook je de cup uit in een pannetje kokend water en bewaar je hem in een zakje. 
  6. Materialen. Ik zou afraden om een goedkope off-brand cup aan te schaffen. Je hebt de investering van een goede cup er zó uit, en dan weet je zeker dat hij van goede kwaliteit is. De Phia cup is gemaakt van 100% siliconen van medische kwaliteit (let op, dat is belangrijk!) en bevat geen kunstmatige kleurstoffen, latex, PVC of BPA. Dat soort stoffen wil je namelijk liever niet inbrengen, geloof ons. 
  7. Spiraaltje? Overleg. Wanneer je een spiraal gebruikt kun je vaak ook een cup gebruiken (let op dat het spiraaltouwtje niet om de cup komt te zitten), maar overleg dit altijd met een huisarts. 
  8. Overlopen. Dat gebeurt nauwelijks. Wist je dat men gemiddeld maar 6 tot 8 theelepels bloed verliest? Wat ik heb ervaren is dat het grootste gedeelte slijm is, en dat je cup dus echt niet zomaar zal klotsen en/of overstromen. Wanneer je zwaar menstrueert kun je de cup wat vaker legen. 

Enthousiast of nieuwsgierig geworden? Bestel dan nu jouw Phia Cup met 10% korting met code ZEROWASTE. Wij zijn super blij samen te werken met Phia Cup voor deze review, en delen uiteraard alleen onze eigen onafhankelijke ervaringen. 




You Might Also Like

0 reacties