Wasbare luiers: minder afval, meer gemak?

15:14



Misschien ken of ben je iemand die in verwachting is van een kleintje. Daar komt ontzettend veel bij kijken. Niet alleen indrukken, maar ook afval, nieuwe routines en... veel kosten. De laatste jaren is voor één van de grootste kostenposten gelukkig een alternatief op de markt gekomen: wasbare luiers. Maar hoe fijn zijn wasbare luiers eigenlijk? En waar moet je op letten als je wasbare luiers wilt gebruiken? 

Waarom wasbare luiers gebruiken?

Het lijkt in eerste instantie vooral veel gedoe. Wasbare luiers zorgen voor extra wasjes in de wasmachine, je kunt ze niet makkelijk weggooien en de eerste investering is relatief hoog. Maar draai deze negatieve gedachten eens om! 

Hoe fijn is het om 52 vuilniszakken (gemiddeld meer dan 250 kilo luierafval) te besparen door te kiezen voor wasbare luiers? Nooit meer last-minute op zoek moeten naar een duur pak Pampers (die natuurlijk precíés op dat moment overal uitverkocht blijken te zijn)? En misschien nog wel het belangrijkste: geen gekke chemicaliën bij de kleine spruit. Oké, om je helemaal over de streep te trekken: berekeningen van ouders tonen aan dat je op jaarbasis gemiddeld €500 goedkoper uit bent als je wasbare luiers gebruikt. 

Hoe werken wasbare luiers?

Wij hebben zelf geen kinderen, dus kunnen geen eigen ervaringen delen over het gebruik van wasbare luiers. Maar gelukkig zijn er genoeg platforms met héél veel duidelijke informatie en interessante ervaringen. 

Wasbare luiers hebben een absorberende binnenkant van stof. Dit is vaak bamboe, biologisch katoen of (vaak bij goedkopere modellen) polyester of microvezel. Wanneer je niet wilt dat je kleintje in contact komt met chemische toevoegingen, raden we aan om voor een natuurlijke - liefst biologische - stof te kiezen. Let hierbij bijvoorbeeld op het GOTS-label. Fairtrade en Oekotex100 zijn ook keurmerken voor verantwoordere stoffen. 

De luiers hebben een waterdichte buitenkant. Deze is vaak wel van plastic, zodat hij waterdicht is. Maar dit komt niet in direct contact met de huid van het kind. Bovendien hoeven deze 'overbroekjes' niet iedere keer in de wasmachine. 



Welke wasbare luier moet ik kiezen? 

Er zijn inmiddels ontzettend veel verschillende soorten wasbare luiers. Je kunt kiezen voor een alles-in-één luier (die lijken heel erg op wegwerpluiers, maar zijn iets lekgevoeliger), de pocketluier (handig voor een inlegvel) en een snap-in-one luier (met drukknoopjes in het overbroekje). En het leuke is dat je daardoor een stuk beter maatwerk kunt krijgen! Sommige webshops bieden zelfs een luierkeuzehulp, waardoor je eigenlijk geen miskoop doet. Ga je voor een wasbare luier van Nappy's ? Dan kun je bovendien een gratis 1-op-1 consult boeken. 

Zijn wasbare luiers hygiënisch? 

Wij geloven direct dat wasbare luiers hygiënisch zijn. Maar dat komt misschien ook omdat we al jaren zonder problemen wasbare menstruatieproducten gebruiken. Vooral als je een 'inlegvel' gebruikt, zal het wassen heel erg meevallen. En een paar inlegvellen is alsnog goedkoper (én minder afval) dan elke keer een luier weg moeten gooien. Bovendien bestaan er ook herbruikbare inlegvellen. 

Je hoeft de wasbare luiers niet te weken in water, maar zorg dat je ze minimaal om de twee à drie dagen wast. Dit kan het beste niet te heet: op 40 graden is prima. Gebruik een programma waarbij voldoende gespoeld wordt. Zo voorkom je namelijk dat eiwitten (die in de uitwerpselen voor kunnen komen) zich gaan hechten. Hierna kun je de binnenkant van de luiers ook op 60 graden wassen. Voor de 'overbroekjes' is dit niet zo slim. 



Maar gebruik je dan niet te veel water?

Al dat wassen zorgt natuurlijk voor extra impact op het milieu. Dit staat alleen niet in verhouding tot het afval dat wegwerpluiers met zich meebrengt. Een levenscyclusanalyse uit 2008 toont aan dat, zelf als je de grondstoffen, het gebruik en het wassen meerekent, je zo'n 40% beter bezig bent voor het milieu dan wanneer je wegwerpluiers gebruikt. Bovendien zijn wasbare luiers makkelijker (voor een deel) te recyclen. 

Tips voor wasbare luiers

Handige tips zijn om inlegvellen te gebruiken, te zorgen dat het klittenband dichtzit voordat je de luier in de wasmachine gooit en goed te kijken naar het wasmiddel dat je gebruikt. Wasnoten, was-eieren of zelfgemaakt wasmiddel op basis van soda en azijn is minder geschikt voor wasbare luiers, aldus veel producenten. Er bestaat zelfs speciaal wasmiddel voor wasbare luiers, maar met (niet te veel!) eco wasmiddel kom je ook al een heel eind. Zorg ook dat je de wasbare luiers niet uitwringt. Dat is niet goed voor de waterafstotende laag. 

En onze beste tip? Ga eens in gesprek met ouders die al ervaring hebben met wasbare luiers. Deel eerlijk welke zorgen en vragen je misschien nog hebt, zodat je goed voorbereid bent als je gaat beginnen. 

Liefs,
Nicky & Jessie

De link naar Nappy's betreft een samenwerking. 




You Might Also Like

0 reacties