De impact van hennep: hoe duurzaam is stof van hennep?

15:37


Bij hennep denk je misschien niet meteen aan kleding. En waarschijnlijk al helemaal niet aan stijlvolle spijkershorts of minimalistische kleding. Zeker in het buitenland heeft het plantje namelijk een héél ander imago dan een materiaal voor kleding. Er is bij het grote publiek ook weinig bekend over hoe duurzaam kleding van hennep is. Tijd om het uit te zoeken, mét een hele fijne tip voor hennep spijkershorts van ARMED ANGELS!

Dit artikel valt in de impactreeks over kledingstoffen. Misschien ben je ook benieuwd naar de andere stoffen: 

De hennepplant waar je niet high van wordt

Net als katoen, linnen en heel veel andere natuurlijke stoffen wordt hennep gemaakt van een plant. En nee, dat is níet de hennepplant waar je stoned van kan worden. Er zitten namelijk véél minder psychoactieve bestanddelen in. Een hennepplant voor kleding totaal iets anders dan hennep voor een joint. Maar helaas heeft het plantje wél dat imago aan zich kleven. Dat is eigenlijk best grappig, want de plant wordt al eeuwenlang voor textieltoepassingen gebruikt. Bijvoorbeeld om stevig touw van te maken. Of dus voor kleding.

Waar wordt textiel van hennep gemaakt?

Verreweg de meeste hennepproductie komt uit centraal Azië; met China als grootste producent. Maar hennep kan ook dichterbij worden geproduceerd. Bijvoorbeeld in Tunesië of in Europa. Dit wordt ook steeds populairder. Volgens de Europese commissie steeg de productie van 19.970 hectare in 2015 naar 34960 hectare in 2019. Dat is een stijging van 75%!





Hennep of katoen: wat is duurzamer?

Laten we maar meteen helder zijn; hennep kan veel duurzamer zijn dan katoen. Vooral op het gebied van bestrijdingsmiddelen, water en landgebruik. Maar wat ons betreft gaat duurzaamheid natuurlijk veel verder dan dat. Dus om te bepalen of een spijkerbroekje van hennep écht duurzamer is dan een spijkerbroekje van katoen moet je ook naar andere factoren kijken. Bijvoorbeeld of de maker van jouw broekje een eerlijke prijs heeft gekregen, of er chemische verf is gebruikt en hoe lang je broekje meegaat.

Maar het is natuurlijk wel nuttig om te weten hoe de productie van hennep eruit ziet en wat de voordelen van henneptextiel zijn. Net als bijvoorbeeld bamboe is hennep een snelgroeiende plant (in 120 dagen kun je al oogsten) die kan groeien zonder chemische bestrijdingsmiddelen te hoeven gebruiken. Daarom is er niet echt een groot verschil tussen biologische en niet-biologische hennep op dit gebied. Ook is er minder water en land nodig voor het kweken van hennep voor textiel dan voor katoen voor textiel. Hennep geeft (op een even groot stuk land) tot drie keer meer opbrengst dan katoen. En het heeft tot vier keer minder water nodig. Ter vergelijking: katoen gebruikt 2,4% van ’s werelds akkerland en maar liefst 24% van ’s werelds bestrijdingsmiddelen.

Hennep is goed voor de bodem

Een ander belangrijk aspect van hennep is dat het lange wortels heeft die de bodem kunnen voeden. Waar katoenplanten de bodem uitputten kan hennep juist bijdragen aan minder erosie en bodemuitputting. Zeker als je de plant met andere planten kweekt en dus geen monocultuur hebt. Daarnaast kan het plantje wel 15 ton CO2 opnemen per hectare. Het wordt hierdoor ook wel een ‘koolstofnegatieve plant’ genoemd.

 


De nadelen van hennep

Klinkt fantastisch toch? Toch vertegenwoordigt hennep nu slechts 0,15% van al het wereldwijde textiel. Je vraagt je af waarom we niet massaal katoen inruilen voor hennep.

Ten eerste komt daar natuurlijk een negatief imago (het werd zelfs een tijdje illegaal verklaard door de synthetische textiellobby die het onterecht in verband bracht met marihuana) om de hoek kijken (verklaart ook waarom in de hippie scene wél massaal hennepkleding te vinden is), maar er zijn ook nog wat andere nadelen.

Het is moeilijker om hennep te spinnen, vooral wanneer 100% hennep wordt verwerkt in een ‘ringspinsysteem’. Een van de grootste voordelen, namelijk dat het heel erg sterk is, kan daarmee ook een nadeel zijn: hennep kan  wat stugger zijn, waardoor het minder mooi valt en minder zacht aanvoelt. En een nadeel dat we zelf hebben ondervonden: het is moeilijker om olievlekjes (bijv. van zelfgemaakte deo) uit de oksels te wassen.

Daarom wordt hennep vaak gemixt met andere materialen; voornamelijk (bio)katoen. Zo krijg je best of both worlds. Een stevige stof die ook lekker aanvoelt. Dit heeft wel nog een kleine uitdaging: door te mixen wordt het recyclen wel moeilijker. Gelukkig wordt daar volop in geïnnoveerd en kan de stof wél gecomposteerd worden.

Spijkershorts van hennep

Een ideale toepassing voor een hennep/katoenblend is bijvoorbeeld voor een spijkerbroekje. Zo krijg je een supersterk broekje dat wél lekker zacht zit. Fair fashion pionier ARMEDANGELS heeft verschillende items van hennep in hun assortiment, waarvan de SILVAA HEMP RINSE denim shorts een goed voorbeeld zijn. Deze DetoxDenim shorts hebben 14% hennep, 84% biologisch katoen en 2% elastaan. Je kunt ze het beste zo min mogelijk wassen – en gooi zeker niet in de droger.  Je vindt bij ARMED ANGELS ook hele fijne andere shorts van duurzame materialen. 

Benieuwd geworden? Als je je nu aanmeldt voor de nieuwsbrief van ARMED ANGELS ontvang je 15% korting! En verzending is vanaf 120 euro gratis, mét gratis retour.




 

Meer info en bronnen:

Design, Development and Up-Scaling of a Sustainable Production System for HEMP Textiles—An Integrated Quality SYStems Approach - Stefano AmaducciThe Istituto di Agrono

Development of hemp-blended cotton fabrics and analysis on handle behavior, low-stress mechanical and aesthetic properties - Meenakshi Ahirwar &B. K. Behera

Industrial hemp fiber: A sustainable and economical alternative to cotton Ana Gabriela Duque Schumacher SérgioPequito JenniferPazour

 Headerfoto: De ARMED ANGELS Silvaa hennep shorts

 

 

 

You Might Also Like

0 reacties