Een duurzamere wereld tijdens corona in drie stappen

13:12


We zitten met zijn allen in een crisis en iedereen wordt door Corona geraakt. Ik zie veel berichten voorbij komen van mensen die zich zorgen maken en van mensen die op zoek zijn naar hoop en inspiratie. Maar ik zie ook berichten van mensen die anderen de les lezen, afkraken of bekritiseren. En dat vind ik bizar.

Wat komt er na de crisis?

Nu de halve wereld stilstaat dwingt het ons wat mij betreft tot reflectie. Denk eens extra goed na over wat je doet, wat je niet doet en wat je niet zou moeten doen. En dat is voor iedereen anders, want iedereen heeft op een andere manier met corona te maken. Maar iedereen kan iets doen om ervoor te zorgen dat er een samenleving uit deze crisis komt die duurzaam en eerlijk is. Ja, iedereen. Drie dingen die jij bijvoorbeeld kunt doen om duurzamer uit de crisis te komen.

1 Support de wereld waarin jij wil leven

Een heleboel bedrijven gaan de crisis niet overleven, dus steun de bedrijven waarvan je wilt dat er straks nog zijn. Bedrijven die elke dag werken aan een duurzamere toekomst. De overheid kiest ervoor om koste wat kost Schiphol en KLM te steunen. Ik kies ervoor om juist duurzame, lokale ondernemers te steunen. Hoewel ik zelf, als duurzame kleine ondernemer, ook in financiële onzekerheid zit, wil ik geen sneeuwbaleffect veroorzaken door zelf niks meer uit te geven.

Een heleboel mensen proberen nu geld te besparen door te kiezen voor goedkope (online) stores voor de producten die ze nodig hebben. Maar dat betekent dat die leuke winkels die iedereen zo graag in de stad ziet er straks misschien niet meer zijn.

Steun de bedrijven die jij wil dat overleven en doe dat bijvoorbeeld door:

  • Juist nu bij hen te kopen en niet te hamsteren bij de prijsvechters (in biologische supermarkten is genoeg aanbod)
  • Die ene aankoop die je al lang wilde doen nu te doen
  • Een simpel aardig bericht te sturen (dat kost niks!)
  • Een leuke review te schrijven (kost ook niks)
  • De keuzes die ze nu maken (en die zijn heus niet makkelijk) op dit moment te respecteren

2 Verander je onduurzaamste gewoontes

Je hebt wat meer tijd, dus pak die onduurzame gewoontes aan! Begin met iets kleins. Het lukt iedereen nu om zijn handen nu wat vaker te wassen. Dus het lukt vast ook om andere dingen aan te pakken. Een lijstje inspiratie:

  • Maak je eigen vleesvervangers (balletjes, burgers) in plaats van voorverpakte varianten te kopen
  • Drink losse thee in plaats van theezakjes met plastic - en doe minder water in de waterkoker
  • Kijk of je over kunt stappen naar een duurzamere bank of energieleverancier
  • Gooi kliekjes of beurse groenten niet weg, maar maak er soep, smoothies of ovenschotels van
  • Repareer dat t-shirt dat je eigenlijk weg wilde gooien
  • Wissel dat pakje papieren zakdoekjes om voor een katoenen zakdoek. Als je die alleen zelf gebruikt en goed wast is dat prima hygiënisch.
  • Maak schoon met zelfgemaakt schoonmaakmiddel. 

3 Denk na voordat je iets zegt, post of deelt

Misschien wel het allerbelangrijkste dat je nu kan doen is mensen niet aanvallen op hun keuzes. We moeten samen uit de crisis komen, het liefst zonder verdere polarisering. Laten we er vanuit gaan dat iedereen zijn best doet. Maar de situatie is voor iedereen anders. Ik zie mensen op Instagram hele nare reacties plaatsen onder posts van kleine winkels die besluiten open te gaan en dat vind ik heel zuur. Er kunnen hele goede redenen zijn om te kiezen voor zelf-quarantaine, om dat niet te doen, om te hamsteren, om als ondernemer je zaak open te houden om alle deuren dicht te doen. Dat verschilt per situatie. Jouw keuze is niet voor iedereen de beste keuze, dus val mensen er niet op aan.

Dat geldt ook voor posts die nu veel gedeeld worden met teksten als "The earth send us to our room to think about what we've done", "Mensen in China kunnen eindelijk weer vogels horen fluiten", "Het water in Venetië is weer helder, dat is prachtig". Wat mij betreft is dat een verkeerde manier om een levensbedreigend virus te romantiseren. We hadden óók schone luchten, minder vliegverkeer en helder water kunnen hebben zónder het virus. Door eerder onze verantwoordelijkheid te nemen. Eerder te kiezen voor het klimaat in plaats van een tropische vakantie. Daar hadden we écht geen virus voor nodig gehad. Bovendien worden er op dit moment ont-zet-tend veel spullen weggegooid (denk aan bloemen, eten van farmers markets, houdbare producten...), dus naast dat er wat positieve klimaateffecten zijn, zullen er ook veel negatieve effecten zijn.

Ik heb getwijfeld of ik dit artikel überhaupt moest plaatsen, omdat ik hiermee óók weer informatie de wereld instuur. Maar omdat dit ons persoonlijke platform is - en ik het belangrijk vind dat het klimaat niet ondergeschoven of geromantiseerd wordt - heb ik dit toch besloten te doen. Daarvoor vraag ik natuurlijk ook respect - en respecteer ik het als je het er niet mee eens bent en daar gegronde redenen voor hebt. 

Wat je eerder besloot, heeft nu een effect

Soms zie ik berichten van mensen die zo trots zijn op onze regering en hoe die met de situatie omgaat. Dat voelt bij mij een beetje lastig. Zoals je misschien weet stemmen Jessie en ik allebei links. Momenteel hebben we een kabinet van een rechtse partij. De afgelopen maanden heeft deze partij ontzettend veel bezuinigingen gemaakt in de zorg, het onderwijs en andere sectoren die - juist nu - van vitaal belang zijn. Als we een mooi geregeld zorgsysteem hadden, was de (financiële) druk op ons ziekenhuispersoneel nu veel lager. Jouw stem kan daarin het verschil maken. Wat heb je vorige keer gestemd? Wat is daarvan nu het resultaat? Neem dit als een uitgangspunt voor de volgende verkiezingen. En nee, de crisis is niet de schuld van het kabinet. Natuurlijk niet. En gezien de omstandigheden doen ze inderdaad van alles om hiermee om te gaan. Dus we roepen ook niet op tot verdeeldheid (we gaan de crisis samen te lijf!), maar vragen je alleen kritisch na te denken blijven over de effecten van je keuzes. Nu, later, altijd.

You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook