Waarom ballonnen helemaal niet feestelijk zijn

06:58

 

Woeeeh, duurzaam is een feestje! Afgelopen woensdag was Nicky jarig (vraag maar niet naar haar leeftijd, dat ligt gevoelig), dus was het tijd voor een feestje. We maakten er geen spannende dag van, maar natuurlijk mochten een stukje taart, cadeautjes en een vlaggenslinger niet ontbreken. Ballonnen waren daarentegen niet welkom op ons feestje. 

Die ballon gaat niet op
Ballonnen zijn voor ons een absolute no go sinds we zero waste zijn. Natuurlijk omdat ze vaak van plastic zijn, maar ook omdat ballonnen (zeker buiten!) ontzettend milieuvervuilend zijn. Op de site van Die Ballon Gaat Niet Op (o.a. van de Plastic Soup Foundation) kun je lezen dat in de periode 2002-2006 gemiddeld 8 ballonnen per 100 meter strand werden gevonden. In de periode 2009-2013 steeg dat aantal naar 16 ballonnen per 100 meter. 

Bron: Die ballon gaat niet op

Natuurlijk liggen deze ballonnen niet alleen op het strand. Waarschijnlijk is het aantal ballonnen in de Noordzee in 7 jaar tijd verdubbeld. Bovendien worden onze ballonnen teruggevonden in Normandië  en op Texel. Tel daarbij op dat onze heliumvoorraad (helium wordt gebruikt om ballonnen op te laten stijgen) in de komende 25 jaar opraakt, waardoor het dus ook niet meer toegepast kan worden voor zinvolle doeleinden in bijvoorbeeld ziekenhuizen. 

(Niet zo) afbreekbare ballonnen
Kunnen we dan niet gewoon zorgen voor afbreekbare ballonnen? Helaas niet, aldus een onderzoek van de Wageningen Universiteit. Het alternatief voor de plastic ballon, een ballon van latex rubber, breekt niet snel genoeg af om het eten van de ballon door zeedieren te voorkomen. Als dieren de ballonresten eten (zij kunnen geen onderscheid maken tussen een ballon of voedsel), raakt de maag en darm verstopt - waardoor ze van honger sterven. 

Kies het alternatief!
Natuurlijk kun je genoeg alternatieven bedenken voor ballonnen. Zo hebben wij altijd een papieren vlaggenslinger in huis hangen (deze is bijna net zo oud als wijzelf). Bij feestjes buiten de deur (denk aan een bruiloft) kun je kiezen voor bellenblaas, vliegers of plantbare confetti. 

Daarnaast kun je actief proberen om het oplaten van (grote hoeveelheden) ballonnen tegen te gaan. Je kunt hiervoor de standpunten van Stichting de Noordzee, Plastic Soup Foundation en Kust & Zee gebruiken of een melding maken op de website. Verder kun je foto's uploaden of een brief sturen. 

Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz


You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook