Breakfast bowls met homemade vegan zero waste shortbread

10:00

Toen ik van de Kerstman deze fantastische kommen van Broste Copenhagen kreeg, wist ik meteen wat ik moest doen: koken! Alles wordt namelijk mooier als je het in een bowl serveert: je rijstgerecht, pasta, ontbijt, popcorn.. het geeft meteen iets cozy's! Ik denk dat ik een beetje aangestoken ben door alle gezelligheid uit het boek Hygge; de Deense kunst van het leven, waar we eerder al over schreven. Het eerste weekend na Kerst stond ik dus in de keuken deze breakfast bowls te maken. Naast dat het er lekker uit ziet is het ook nog eens supermakkelijk, zero waste én redelijk gezond. 

Voor het shortbread gebruikte ik een recept van Salt & Wind (wát een mooie naam!), dat ik een beetje aanpaste. Door de vanille-extract krijg je echt een heel lekkere zoete vanillesmaak, maar je kunt het ook weglaten. Nicky vond het iets too much, dus volgende keer maak ik hem weer zonder vanille-extract (ja, ik maak deze shortbreads vaker!), maar doe ik er misschien wel gesmolten chocola overheen.


Dit heb je nodig:
Het recept gebruikt cups. Ik vind dat superhandig want we hebben een maatbeker met cups erop, maar als je die niet hebt kun je met deze tabel snel kijken hoeveel gram je nodig hebt. 

Voor de shortbread van Salt & Wind
  • 2 cups havermout
  • 2 cups bloem (wit, tarwe, spelt.. wat je wilt!)
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 theelepel kaneel (ik deed iets meer)
  • 12 eetlepels extra virgine kokosolie (deze heeft een geurtje, maar dit proef je niet echt erug in de shortbread)
  • 3/4 cup kokossuiker (ik gebruikte palmsuiker, maar gewone suiker kan ook)
  • 1/4 cup ahornsiroop (honing kan ook)
  • 1 1/2 theelepel vanille-extract (o.a. bij Dille&Kamille in glazen flesje te koop)
Voor de rest van de bowl
  • Yoghurt naar smaak (sojayoghurt, kokosyoghurt, magere yoghurt, volle yoghurt... wat jij wil! Wij hadden nog wat volle yoghurt over van het kerstdiner (normaal hebben we het nooit in huis) dus konden dit zo makkelijk opmaken. Het was trouwens voor mij meteen mijn laatste yoghurt want deze maand eet ik lactosevrij
  • Chocolatechips (yes! Deze kochten we bij Robuust in Antwerpen)


En zo maak je het: 
Zoals je van ons gewend bent is ook dit recept heel simpel. De shortbread kun je al een dag van tevoren maken, maar warm is ie ook héél lekker.Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een ovenschaal in met wat kokosolie. 

Eventueel de dag van tevoren:
Doe de havermout, bloem, zout en kruiden in een blender (ik was hier veel te lui voor dus deed het meteen in een kom - hierdoor krijg je iets grotere stukjes havermout). Doe de kokosolie, suiker, ahornsiroop en vanille in een blender of kom en maak er een glad beslag van. Mix de natte ingrediënten met de droge ingrediënten in een kom en kneed tot een kruimelig deeg. Verspreid het deeg over de ovenschaal en stamp aan met de achterkant van een glas. Laat minstens 15 minuten hard worden in de koelkast.

Als je shortbread hard is kun je twee dingen doen: driehoekjes snijden van je shortbread en deze op de bakplaat leggen of het shortbread in de ovenschaal houden en zo in de oven zetten. Ik koos voor de laatste optie: hierdoor krijg je meer brokken shortbread in plaats van keurige driehoekjes. Bak de shortbread in 35 tot 40 minuten goudbruin en laat het afkoelen. Smelt eventueel chocola over de afgekoelde shortbread voor een finishing touch. 

Je breakfastbowl samenstellen: 
Giet wat yoghurt in je allermooiste kom en breek hier de shortbread over. Maak af met wat chocolatechips of andere toppings (denk aan noten, kokosvlokken, rozijnen, honing, ahornsiroop...). Voilà! Enjoy a bowl full of hygge! 

Laat het ons weten als je de bowls gemaakt hebt! Wat is jouw favoriete ontbijtje? 

Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

3 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook