Supertoffe stadsmoestuinmagie: hoe community gardens de betonnen wereld verbeteren

06:49


Ze duiken overal op en dat is maar goed ook: stadstuinen.Van moestuinbak tot parkeerplaats vol met kroppen sla; overal springen de stadstuinen uit de grond. Niet alleen zijn de stadstuinen goed voor het buurtgevoel, ze geven ook ontzettend veel sfeer aan de wijk.

Deze foto's maakte ik in Nantes en Le Mans. Overal kwamen we stadstuinprojecten tegen; de één nog toffer dan de ander. Door in de eigen stad groenten te verbouwen worden food miles verminderd (bron). Een gemiddelde maaltijd heeft 4200 miles afgelegd, dus dat boontje uit je eigen moestuin is zéker minder slecht voor het milieu (bron).


Power to the greenies
Door het gemeenschappelijke doel worden families en buurten bij elkaar gebracht. Daarnaast kan het werken in de tuin en het succesvol maken van je eigen moestuin(bak) zorgen voor empowerment en het gevoel van onafhankelijkheid. Ook is het wroeten in de aarde natuurlijk dé manier om een beetje extra 'frisse' lucht en lichaamsbeweging te krijgen; twee steeds zeldzamer wordende termen in stedelijke gebieden.






Buy local, cook global
Daarnaast leren buurtbewoners te eten met seizoenen (wat er aan je struik hangt is wat je die avond op je bord hebt liggen). Daarnaast zijn stadstuinen de ideale plek om tot rust te komen en schaduw te vinden én blijken ze toeristen aan te trekken. In New York is het High Line Park één van de grootste attracties geworden, waardoor meer banen kunnen worden gecreërd in minder rijke buurten.




Saving the earth's earth
Meer groen zorgt bovendien voor een betere afvoer van regenwater en voorkomt bodemerosie. Het heeft ook effect op innovatie; omdat stadsmoestuinen vaak weinig ruimte tot hun beschikking hebben, moet men slimmer gaan denken. Zo ontstond bijvoorbeeld de Growing Experience in Long Beach, waar 3 tot 4x meer voedsel wordt geoogst dan bij traditionele technieken én minder water wordt verbruikt (bron).

Maar het allerbelangrijkste? Ze zijn gewoon ontzettend tof. 


You Might Also Like

2 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook