Duurzaam bellen met de Fairphone 2

06:21


Misschien heb je wel eens van de Fairphone gehoord, de eerste smartphone die eerlijk en transparant geproduceerd is. Zij hebben inmiddels hun tweede model op de markt gebracht: een telefoon die niet alleen fair is, maar ook nog eens modulair. Dat betekent dat je kapotte onderdelen (zoals het scherm of de camera) zelf kunt vervangen. Superduurzaam dus!


Omdat onze telefoons al een lange tijd kuren vertoonden en regelmatig zomaar uitvielen, hoefden we niet lang na te denken toen we afgelopen zomer de crowdfundingcampagne van Fairphone voorbij zagen komen. We bestelden allebei een Fairphone en hoopten dat onze telefoons het uit zouden houden totdat de nieuwe telefoons geproduceerd waren. Inmiddels hebben we onze Fairphones ontvangen en we zijn er superblij mee.

Bij duurzame en zero waste keuzes was een telefoon niet het eerste waar ik aan dacht. Maar hoe meer ik erover las, hoe logischer ik het vind om júist bij het kopen van een telefoon een duurzame keuze te maken. Conflictmaterialen, mensenrechtenschending, vervuiling, wegwerpproductie.. Van de meeste elektronica wil je eigenlijk helemaal niet weten hoe het geproduceerd wordt. Het productieproces van de Fairphone daarentegen is helemaal transparant. De gebruikte materialen worden tot aan de bron getraceerd, er worden conflictvrije mineralen gebruik, de kostenopbouw is voor iedereen inzichtelijk en er is oog voor de welvaart van de betrokken arbeiders. Bovendien is de Fairphone 2 de eerste modulaire telefoon. Omdat alle onderdelen vervangen kunnen worden (het meeste kun je zelfs prima zelf vervangen, hoe cool is dat?) gaat de telefoon in principe veel langer mee dan andere telefoons. Gaat het scherm kapot? Dan bestel je een nieuw scherm dat je er zelf in een minuutje inzet.

De telefoon werkt verder hetzelfde als onze oude Android smartphones (maar dan een stuk sneller). Hij heeft plek voor twee SIM-kaarten, een voor- en achtercamera, een vrij groot scherm van 5 inch (12,7cm) en 32GB intern geheugen. Wil je ook een Fairphone? Je kunt hem hier bestellen! Extra leuk: hij wordt zonder plastic verpakking opgestuurd.


You Might Also Like

4 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook