Zero effort: neem een abonnement bij de bibliotheek

10:23


Van de dingen die ik al heel lang wilde doen, maar eigenlijk nooit heb gedaan is een abonnement op de bibliotheek nemen er ééntje van. Totdat ik in Amersfoort ging wonen en erachter kwam dat deze stad één van de tofste bibliotheken heeft die ik ken. En wist je dat het lenen van boeken bij de bieb zelfs duurzamer kan zijn dan het lezen van ebooks? Drie argumenten die je er zéker van overtuigen om je bibliotheek eens te bezoeken.

1. Goedkoop
Laat ik maar beginnen met de meest aantrekkelijke reden om een bibliotheekabonnement te nemen: de prijs. Voor 25 euro kun je als student een abonnement nemen, als volwassene betaal je het dubbele. Laten we even uitgaan van de 50 euro die je kwijt bent aan abonnementsgeld. Hoe snel heb je dat eruit? Een rondje AKO en boekhandel leerde me snel dat een boek gemiddeld rond de 15 à 20 euro kost. Kun je nagaan hoe makkelijk je de kosten van je abonnementsgeld dus hebt terugverdiend, ook als je niet elke week een boek leent. Naast 'gewone' boeken kun je bij de meeste bibliotheken tegenwoordig ook ebooks, kookboeken, reisgidsen, dvd's en cd's lenen. Als je die kosten erbij optelt (een gemiddeld kookboek is ongeveer 20 à 35 euro) ben je helemaal zo door je abonnementsgeld heen!

2. Duurzamer dan ebooks(?)
Een andere reden, die misschien niet heel erg vreemd is, is dat boeken lenen nu eenmaal duurzamer is. Want als jij én 40 andere mensen een boek kunnen lezen, is er minder papier en inkt nodig én bespaar je verzending. Maar wist je dat ook de vergelijking met ebooks (een populair duurzaam alternatief) interessante inzichten oplevert?
De discussie is nog in volle gang en ik weet niet wat de keiharde waarheid is, maar ebooks zijn niet per definitie duurzamer dan gewone boeken - en al helemaal niet dan gewone boeken uit de bibliotheek. Er wordt verwacht dat ebooks in 2020 60% van de boekverkoop zullen uitmaken en dat dit percentage in 2025 zal oplopen tot maarliefst 75%. 

De CO2 voetafdruk van een iPad 2 is 105 kg CO2. Één boek, inclusief productie, transport en verkoop produceert ongeveer 3,85kg CO2.

Maar waarom is een ebook dan zo slecht? De CO2 voetafdruk van een iPad 2 is 105 kg CO2. Één boek, inclusief productie, transport en verkoop produceert ongeveer 3,85kg CO2. iPads produceren 0,0025kg CO2 per gebruiksuur. Het lijkt er dus op dat het gebruik van ebooks milieuvriendelijker is, maar hier komen de kleine lettertjes: als een boek is geproduceerd is het 'klaar met vervuilen'. Het zal in het ergste geval bij het oud papier terechtkomen, maar heeft verder geen impact meer op het milieu. Een iPad daarentegen is na gebruik - en uiteindelijk gaat hij toch stuk - deel van de e-waste; één van de grootste milieukwesties op dit moment. 

3. Een fijne ervaring
Het laatste argument vind ik persoonlijk eigenlijk nog het meest sterk. Eerder spraken we al over het vervangen van spullen door ervaringen en het geven van een bibliotheekabonnement is dus zéker een cadeautip (misschien voor Sinterklaas of Kerst?). Een bezoekje aan de bieb brengt me met een volle tas én vol inspiratie weer thuis. Zo ontdekte ik door mijn bieb bijvoorbeeld dat er een duurzame reisgids van Berlijn bestaat - met leuke hotspots! - en kon ik alles lezen over groene marketing. Ook voor kookboeken kun je bij de bibliotheek terecht. Ondanks dat wij een aantal fijne kookboeken in de kast hebben staan, is het lenen van een kookboek ideaal als je een recept wilt uitproberen, maar niet alles in het boek lekker vindt (denk bijvoorbeeld aan kookboeken waar veel vlees wordt gebruikt, maar waar wél een heel lekker vegagerecht instaat).

Bron boek vs ebook: Softpedia




You Might Also Like

3 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook