Vet: veranderingen in de tijdschriftenwereld

14:50


Afgelopen week plaatste ik een supertof nieuwtje op onze Instagram. De SALT-magazine, een tijdschrift gericht op outdoor en actief, avontuurlijk en duurzaam leven, had namelijk haar plastic wikkel vervangen voor een papieren hoes. De reden? Salt had een hele editie aan plastic gewijd -en dan staat zo'n plastic hoesje toch wel een beetje raar. 

In de inleiding van de hoofdredactrice las ik dat het vervangen van de wikkel nog niet zo eenvoudig was. Dat herinnerde me weer aan een discussie die ik een paar jaar geleden met een ander tijdschrift heb gehad en het artikel over frustrerend plastic dat ik een tijd geleden heb geschreven. Een plastic hoesje is goedkoper, waterdicht en kan - in tegenstelling tot biodegradable plastic - worden verwerkt in recyclinginstallaties (of in de meeste gevallen: verbrandingsovens). 


Een papieren wikkel

Meer informatie daarover lees je in het artikel van vorig jaar over dit onderwerp. Waar ik nu, tijdens het lezen van de Salt, ook achter kwam is dat bijna alle drukkerijen de machines voor papieren wikkels de deur uit hebben gedaan, omdat iedereen eigenlijk is overgestapt naar de plastic hoesjes. Daarom vind ik het extra tof dat de redactie van Salt overal heeft gezocht naar een oplossing. Uiteindelijk vonden ze een machine en konden ze het plastic hoesje verbannen. Daar kwam wel tegenover dat de kaft van iets dikker papier gemaakt moest worden (want je wilt geen scheurtjes in je net nieuwe tijdschrift), maar wat mij betreft is dat 'geen probleem'. Het gaat erom dat het vederlichte plasticje vermeden kan worden. 

En nu de rest nog 

Dit experiment van Salt Magazine kan een blauwdruk zijn voor andere tijdschriften. Wij hebben zelf - mede vanwege de folies - eigenlijk geen abonnementen op magazines meer, maar krijgen soms nog ongevraagd tijdschriften van organisaties zoals de bloedbank, een vrijwilligersorganisatie of marketingblaadjes. Je kunt je natuurlijk afvragen of die 'tijdschriften' überhaupt wel zin hebben (en daarom sturen we ook altijd een afmeldingsmailtje), maar áls ze gestuurd worden lijkt het me vooral handig om dat zonder onnodig plastic te doen.  





Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook