Zo ziet onze zero waste fail eruit (3 opties)

17:02



Soms heb je zo'n dag. Je bent moe, je krijgt weer last van je maandelijkse vrouwelijke problemen, het is koud en je hebt honger. Eigenlijk wil je het liefst naar huis, onder een dekentje kruipen en he-le-maal niks doen. Herkenbaar? Dan zul je vast ook beamen dat je op zo'n dag niet zit te wachten op een ritje door het donker naar de verpakkingsarme supermarkt. Daarom delen we vandaag onze twee zero waste fail opties. Zo vermijd je overbodige verpakkingen maar heb je wél makkelijk en snel wat te eten. 

1. Hamsteren

Wij dus ook niet. Meestal vangen we dit probleem op door onze standaard zero waste strategie: altijd 'droge' basisingrediënten  (denk aan rijst, pasta, kruiden, noten etc.) in huis hebben en - als je geen tijd hebt - seizoensgroenten kopen en een maaltijd bereiden. Deze strategie werkt eigenlijk altijd perfect. Een aantal basisrecepten (soep met zoete aardappel, pompoen en linzen, pasta met tomaat, spinazie en champignons, couscoussalade met avocado, noten en mango) maken het kopen van de losse groenten ook extra makkelijk. Afhankelijk van wat er in het seizoen is beslis je gewoon wat je wilt eten.
  • Voordelen: gezond, goedkoop, (voornamelijk) biologisch, zonder verpakkingen
  • Nadelen: kost relatief veel tijd, planning vereist



2. Cheaten

Gisteren kwam ik (J) ontzettend moe thuis en waar ik normaal dan juist op de fiets naar de verpakkingsarme winkel stap om wat frisse lucht te krijgen kon ik dat nu écht niet opbrengen. Maar omdat ik al vier dagen niet echt thuis was geweest was er ook geen eten meer in huis. Even dacht ik eraan om eten te laten bezorgen, maar ik wist dat dat mijn humeur alleen maar meer zou verpesten. Ik bedoel: een plastic zakje met oververpakt fastfood is niet per sé de beste keuze. Daarom ging ik voor een compromis. Ik haalde losse groenten bij de Turkse supermarkt in de buurt. Hier hebben ze én veel onverpakte groenten én koop je ook nog eens de 'afdankertjes' die door reguliere supermarkten niet verkocht worden (ja, daarom is alles ook zo goedkoop). Enig nadeel: je groenten zijn niet biologisch. Omdat ik écht zin had in comfort food (en eigenlijk alleen maar in wok, omdat iemand in de trein dat zat te eten) ging ook nog langs de supermarkt voor biologische eieren, roerbakmie (waste: papier) en saus (waste: glas - en allemaal slechte ingrediënten, haha). Het eten stond in een paar minuten op tafel. 
  • Voordelen: makkelijk en snel te maken, redelijk gezond, goedkoop
  • Nadelen: je hebt vaak wel wat waste, niet biologisch, als je voor potten saus etc. gaat krijg je veel niet-zo-gezonde ingrediënten binnen

3. Delegeren

De derde optie is eigenlijk helemaal chill, maar je moet er óf een huisgenoot voor hebben óf de deur voor uit. Waar ik het over heb? Delegeren! Vraag aan je huisgenoot/vriend/ouders of ze iets voor je willen maken (stuur ze gewoon een linkje van één van onze recepten als je echt lef hebt) of ga gewoon buiten de deur eten. Uiteraard bedoel ik dan niet de snackbar om de hoek, maar een plek met écht voedsel en écht servies.

  • Voordelen: je hoeft niet te koken, lekker (hangt er vanaf welk restaurant je kiest natuurlijk), gezond (idem)
  • Nadelen: duurder, je moet naar buiten (doei dekentje op de bank!)

Natuurlijk is het aan jou om uiteindelijk te kiezen waar je op dát moment het blijst van wordt. Wat ik met deze post vooral wilde laten zien is dat het bij ons óók niet altijd 100% perfect gaat. Wil je hier meer over weten? Eerder schreven we al een uitgebreide blogpost over hoe zero waste wíj nu eigenlijk zijn.


Liefs,

Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook