Zo wordt Werfzeep gemaakt! (Groene bloggers meetup)

16:39


Toen blogger Iris van The sea is my cup of tea vroeg wie er zin had om mee te doen aan een workshop zeep maken bij Werfzeep hoefde ik (J) niet lang na te denken. Ik kende de zepen uit m'n favoriete winkel (De Nieuwe Graanschuur of course) en was wel benieuwd hoe ze gemaakt werden. Bovendien zit deze biologische zeepziederij in Utrecht - lekker dicht bij Amersfoort dus.

Zeep zonder nare luchtjes

De zepen van Werfzeep zijn biologisch, handgemaakt, plantaardig en palmolievrij. Het bedrijf werd in 2009 opgezet door Evelien, die tijdens een reis door Canada in aanmerking kwam met het ambacht zeep maken. Inmiddels werken Evelien, Laurens, Anne-Fleur en Buba vanuit een atelier aan de Westerkade aan verschillende zepen, die variëren van geuren als 'bloesemzee' en 'honingzeep' tot 'boszeep' en 'haverscrub'. En dat is te ruiken. 

Toen we het atelier binnenstapten kreeg ik een kleine trip down memory lane naar mijn stage in Amsterdam. Ik werkte bij een social enterprise die duurzame geurkaarsen maakt van bijenwas en Zwitserse parfums. Dit was niet alleen een superleerzame ervaring (met héél veel deadline en stress, die overigens veel minder erg lijken als je in een geurkaarszweem werkt), maar achteraf gezien ook mijn eerste indicator dat ik een wereldverbeterend bedrijf wilde opzetten. Ik werkte het liefst in het magazijn (lees: een hele kleine kamer vól dozen met geurkaarsen). Iedere ochtend als ik het kantoor (die ook dienst deed als showroom en winkel) binnenliep werd ik gevangen door een heerlijke mix van geuren. 

Die geuren zijn me altijd bijgebleven. Ik nam ze mee naar Parijs (mensen verklaarden me voor gek dat ik liever een kaars dan een extra t-shirt de Thalys insleepte) en toen Nicky en ik naar Amersfoort verhuisden maakten ze ons stoffige antikraakhuis een stukje gezelliger. Op een bepaalde manier deed de subtiele blend van geuren in het atelier van Werfzeep me dus aan thuis denken. 

Even dacht ik dat ik deodorant aan het maken was ;) 

Eetbare ingrediënten 

Alle zepen van Werfzeep worden volgens de 'koude procesmethode' gemaakt en bestaan uit kwalitatieve oliën - en dus niet van geraffineerde vetzuren, schuimverbeteraars of synthetische parfums of conserveermiddelen. Sterker nog: het recept voor deze zeep lijkt verrassend veel op die van onze DIY deodorant en body butter! We mixten kokosolie, olijfolie, cacaoboter en saffloerolie in een pan tot ongeveer 50 graden en deden daar een mengsel van water en natriumhydroxide (afgekoeld tot 50 graden) bij. Omdat natriumhydroxide nogal corrosief is (je kunt er huidirritatie van krijgen) moesten we een bril opzetten en - helaas - disposable handschoentjes aantrekken. 

Linda, van het blog Zaailingen, deed het gevaarlijke werk

Natriumhydroxide is essentieel om de olie te kunnen 'verzepen'. Wanneer je de stof met water mengt wordt het ontzettend warm (tot wel 90 graden). Wil je de zeep thuis namaken, dan is het raadzaam om dit proces daarom met een veiligheidsbril en handschoenen ónder een afzuigkap te uit te voeren. Nog beter is om gewoon een workshop bij Werfzeep te boeken, zodat Laurens (of een andere Werfzeper) een oogje in het zeil kan houden. 

V.l.n.r.: Natascha van Plantaardiger, Laurens van Werfzeep, Geanne van Sweet Suzie en Yalou van We are the Earth

Blends en blenders 

De laatste ingrediënten voor onze zeep waren etherische oliën. Werfzeep gebruikt natuurlijke biologische etherische oliën, die eigenlijk allemaal lekker ruiken. Linda en ik kozen voor een mix van ceder, citroengras en bergamot. En ja, dat ruikt zo lekker als het klinkt! Dit mixten we - eerst met een garde en later met een staafmixer - totdat er een substantie overbleef die nog het meest weg heeft van vanillevla. 

V.l.n.r: Iris van The Sea is my Cup of Tea, Iris van Iris Zaagman en Anocuk van Anouck Plume

De zelfgemaakte zeep werd vervolgens in een vorm gegoten en blijft straks nog vier weken rijpen in een droogkast van Werfzeep. Het duurt dus nog even voordat ik jullie een home-made-soap-review kan geven (maar ik kan nu al niet wachten!).

En nu jij!

Wil jij ook aan de slag met je eigen beautyproducten? Dan kun je zeker eens bij de workshops van Werfzeep kijken. Daarnaast organiseren we, in samenwerking met Lucie van Meer Dan Groen op 13 december onze eigen workshop 'DIY Bodybutter en Lipbalm maken', op basis van o.a. sheaboter en cacaoboter! 


Zien we je de 13e?

Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz




You Might Also Like

3 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook