Plasticvrije, duurzame zero waste beha's en ondergoed (bestaat dat?)

18:50


Beha's van Savara Intimates. Foto: Savara Intimates


Een tijdje geleden kregen we van een lezer de vraag hoe het zit met onze beha's. We hebben natuurlijk al vaker verteld dat we altijd naar de labels van onze kleding kijken en dus zo min mogelijk polyester, nylon en andere stoffen met plastic dragen (hier vertellen we waarom), maar expliciet over ons ondergoed hebben we het nog niet gehad. En dat heeft een reden: geschikte plasticvrije beha's kopen is namelijk superlastig! 

[Dit artikel is geüpdatet in oktober 2020. Check ook ons nieuwe blog over duurzaam ondergoed voor mannen en vrouwen!]

Duurzame Nederlandse onderbroeken

De bekendste duurzame ondergoedwebshop is misschien wel Saint Basics*. Dit merk maakt basic ondergoed met een duurzame missie. Ze gebruiken geen schadelijke stoffen, kinderarbeid, pesticiden of oneerlijke handel. Daarnaast zijn ze GOTs- OEKO-TEX-gecertificeerd en het nummer 1 duurzame basicsmerk bij Rank a Brand. In de collectie vind je onderbroeken van 95% Tencel*(superduurzame stof van eucalyptus) met 5% elastaan (plastic, maar nodig om ervoor te zorgen dat het broekje niet van je kont glijdt!). De onderbroeken kosten ongeveer €17 per stuk. De biokatoenen (95% biokatoen, 5% elastaan) onderbroekjes zijn iets goedkoper: €15 per stuk. Gebruik code 'zerowaste' voor 10% korting! 

Foto: Anekdot

Nederlandse duurzame beha's 

Een nieuw merk (update juli 2020) waar we fan van zijn is Savara Intimates. Dit Nederlandse merk werd opgezet door Eva, die zelf de productie in handen heeft. De beha's van Savara Intimates zijn niet zo basic, maar juist heel sexy met upcycled kant en details. Ook fijn voor grotere maten, want Savara Intimates heeft allerlei maten! Bekijk de duurzame beha's van Savara Intimates. Gebruik tot 15 augustus 2021 code ZEROWASTE863 voor 10% korting!

Sustainable & Scandinavian underwear  

Ook in Scandinavië heb je een aantal duurzame lingeriemerken. Onze absolute favoriet voor duurzaam en betaalbaar ondergoed is Organic Basics, omdat zij één en al stijl + duurzaamheid uitstralen.*. Wij hebben hier een beha van getest die fijn is voor in het weekend, maar vanwege onze cupmaat bijvoorbeeld niet extreem veel support geeft als je een stuk gaat lopen. Big girls problems... Er komen wel steeds nieuwe modellen bij, en Organic Basics is wel één van de merken waar wij onze meeste hoop op hebben gevestigd.


Het Deense merk Underprotection heeft ook diverse beha's in het assortiment (veel gemaakt van recycled polyester, dus wel duurzaam maar niet plasticvrij), net als het eveneens Deense Woron, met beha's van modal (houtpulp) en een klein beetje elastaan. Ga je toch liever de Duitse kant op, dan kun je kiezen voor de basics van Erlich. We ontdekten dit merk via de blog van Ikbenirisniet en vinden het, net als zij, supermooi en betaalbaar. Kijk per beha even naar de materialen; die verschillen namelijk nogal. 

Één ding valt misschien op: de beha's hebben geen beugel. Aangezien wij allebei een cupmaat van C of hoger hebben is een beugel voor ons wel zo fijn (hoewel daar ook allemaal discussie over is, net als over het überhaupt dragen van een beha). De oorzaak? Volgens Marieke Eyskoot, auteur van het boek Dit is een Goede Gids, komt het vooral doordat het metaal niet zo goed duurzaam te maken is. 

Oneindig ondergoed van gerecycled materiaal

Kunnen we daarom beter kiezen voor gerecyled ondergoed, om toch in de zero waste gedachte te blijven? Bea Johnson doet het wel, maar wij weten het nog niet zo goed. De beha's die je in de kringlopen of tweedehandswinkels vindt zien er niet echt aantrekkelijk uit, én je moet geluk hebben dat je maat erbij zit en ze niet al helemaal uitgelubberd zijn. Het Berlijnse lingeriemerk Anekdot gebruikt ook gerecyclede materialen (o.a. van de restmaterialen van Speedozwemkleding) in hun ondergoed: een setje kost ongeveer €110. Voor dit setje wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van end-of-line kant (van productierestjes uit de jaren tachtig), biologisch katoen, elastiek van een failliete fabriek in Londen, leftover bandjes uit een fabriek in Sri Lanka en lokale haakjes en oogjes uit Duitsland.



We kleden ons uit

Wat hebben wij nu dus eigenlijk in onze sokkenla liggen? Helaas is het antwoord niet zo spannend: de biokatoenen onderbroeken en beha's van de consciouscollectie van H&M en Hema en oude beha's met polyester voeren nog de boventoon. Nu sommige items écht uit elkaar vallen, vullen we het aan met items van Organic Basics en Saint Basics. Toch zijn we (mede door het berichtje van Hannah!) wel van plan om ook andere duurzame alternatieven een kans te geven. Het Franse merk Do You Green heeft bijvoorbeeld een push-up beha van dennenvezels in het assortiment, die ook nog eens Made in France én betaalbaar (ongeveer €30) is. Het is alleen de vraag of een versteviging van stof net zo effectief is als een beugel. We gaan het (hopelijk niet!) zien! ;)

Waar kies jij voor? 


  • Zero waste - niet (per se) plasticvrij: Tweedehands beha's uit de kringloopwinkel, betere vintagewinkel of Marktplaats.
  • Nieuw - plasticvrij: Ondergoed van bovengenoemde duurzame merken, zonder beugel (let op de productomschrijving en het model. Kant is vaak van polyester).

Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

* Affiliate. Wij krijgen een klein percentage bij ieder verkocht product. 


You Might Also Like

10 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook