FAQ: wanneer ben je zero waste?

06:07


Onder de categorie FAQ verzamelen we vragen die we vaak krijgen. Één van die vragen is wanneer je jezelf zero waste mag noemen of wanneer je zero waster bent. 

Nu denk ik dat je het beste zelf antwoord op die vraag kunt geven, want er bestaat niet een soort checklist waar je aan moet voldoen om 'zero waster' te zijn. Mijn korte antwoord op de vraag zou zijn: als je bewust bezig bent met en actief probeert je eigen afval en ecologische voetafdruk te verminderen, kun je zeggen dat je zero waste leeft. Hóe je dat precies doet, tja, dat kan nogal verschillen.. Er is niet één type zero waster en dat is maar goed ook. Om de vraag toch zo goed mogelijk te beantwoorden zetten we hierbij wat kenmerken van de zero waste lifestyle op een rijtje.
  1. Je wil de wereld redden. Volgens mij is dit bij elke zero waster de achterliggende motivatie. Voor de een is dat vanwege de dieren of de natuur, voor de ander vanwege de toekomstige generaties of het eigen leefklimaat. Maar wat de trigger ook is: die wereld moet gered worden.
  2. Je bent bewust bezig met jouw impact. Je zal niet zo gauw achteloos iets kopen of je verpakking op straat gooien (sowieso, wie doet dat?!), maar denkt na over de consequenties van je keuzes en maakt een duurzame afweging.
  3. Je kijkt bij alles altijd eerst naar de verpakking en het afvalpotentieel. Als je iets nieuws nodig hebt, maar ook als je boodschappen doet. Rijst in je eigen zakje, lastige producten in glas of papier - daar draai jij je hand niet voor om.
  4. Je baalt enorm als je een rietje krijgt. Of een servetje. Of als er in die papieren zak ineens toch ineens plastic folie zit. Happens to the best of us, maar het houdt je alert.
  5. Je wil niet continu meer. Misschien ben je zelfs minimalist. Je krijgt meestal liever een ervaring dan spullen.
  6. Je tas is 2x zo zwaar als eerst. Want je gaat nooit meer op pad zonder mason jar, linnen tasje en een voorraad onverpakte of zelfgemaakte snacks voor onderweg.
  7. Je betrapt jezelf er regelmatig op dat je weer eens over plastic praat. Want weet je wel hoe slecht dat is?
  8. Je blijkt ineens heel veel dingen zelf te maken. DIY leek altijd weggelegd voor hele creatieve mensen, maar inmiddels gebruik je homemade deo, eet je zelfgebakken bananenbrood en upcycle je glazen potjes tot mooie cadeaus.
  9. De kringloopwinkel is je lievelingsplek. Tweedehands spullen en vintage kleding geven je een veel fijner gevoel dan je ooit had gedacht en praktisch alles dat je nodig hebt blijkt tweedehands verkrijgbaar.
  10. Je verbaast je soms over hoe dingen er 'normaal' aan toe gaan. Zoveel ingrediënten in één potje? Mensen nemen nog steeds plastic tasjes aan? Je weet niet wat weekmakers zijn? Je denkt dat wegwerpbekers béter zijn dan gewone mokken?
Herken je jezelf in alle of een aantal van deze punten? Dan ben je volgens mij gewoon zero waster. Maar nogmaals, dat bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Hoe zero waste wijzelf zijn beschreven we in deze FAQ.

Wil je wat meer achtergrondinfo? We schreven al eens een korte introductie over en een definitie van het begrip zero waste. Ook bespraken we de 5 R'en en stelden we een beginner's guide to reducing waste op, als je je daaraan houdt, ben je wat mij betreft écht wel een zero waster.

Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

13 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook