Fancy lactosevrije bietentaart of bietenbrownies van The Green Kitchen

08:19


Eigenlijk mag ik (J) geen lactose meer eten, omdat ik er last van krijg. Nu gaat dat thuis vrij makkelijk als het gaat om ontbijt, lunch of diner, omdat we toch al vooral veganistisch eten. Maar voor mijn bakcreaties moet ik soms wél even op zoek naar iets nieuws, omdat we vaak bij succesrecepten (met bijvoorbeeld boter) blijven. Natuurlijk ben ik nog steeds helemaal fan van ons fool proof bananenbrood, we bakken hem vaak iedere week, maar soms wil je ook wel even wat anders. Toen we een tijdje terug deze lactosevrije (niet vegan, want eieren!) bietentaart van The Green Kitchen proefden wist ik gelukkig al snel dat dit één van de nieuwe succesrecepten werd. 

Je vindt het recept voor deze Decadente bietjeschocoladetaart van Green Kitchen Stories in hun eerste kookboek The Green Kitchen. Het boek is zéker een aanrader (wij eten bijvoorbeeld ook altijd hun portobelloburgers) als je lekkere vegetarische gerechten wilt proberen die nét even anders zijn. Dat geldt ook voor deze taart. In het begin moet je even wennen aan de smaak van bietjes, maar eigenlijk geeft dat juist nét dat beetje extra!


Dit heb je nodig:
Voor een grote taart of brownie: 
  • 150 ml extra vergine olijfolie
  • 120 ml ahornsiroop of heldere honing
  • 50 g pure chocolade (75%) 
  • 250 g rauwe bietjes, geschild en geraspt 
  • 3 eieren (vervang dit door eivervanger voor een vegan variant)
  • 200 g meel (Green Kitchen raadt speltmeel aan, maar wij gebruikten gewone bloem)
  • 2 tl bakpoeder
  • 5 el cacaopoeder
  • snufje zeezout
  • 1 el gedroogde kokosrasp (tegen het plakken in de vorm) 
  • Eventueel: rozenblaadjes, poedersuiker en kokos als garnering 
En zo maak je het:
Rasp eerst de rauwe (!) bietjes. Het wordt een grote en een beetje natte stapel, maar dat is de bedoeling! De eerste keer dat ik deze taart maakte raspte ik het heel fijn, de tweede keer wat grover. Kies wat je zelf lekker vindt! 
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwarm in een steelpan de olie op erg laag vuur. Voeg de ahornsiroop of honing toe en mix door elkaar. Je zult zien dat dit vrij lastig gaat, omdat je met olie aan het werken bent. Geen probleem, want je kunt vervolgens de chocola (in stukjes) toevoegen en meesmelten. Roer met een spatel tot je een glad 'chocoladesausje' hebt. Voeg hier vervolgens de geraspte bietjes aan toe en laat even afkoelen.

Klop ondertussen de eitjes los in een kommetje (of maak de eivervanger volgens de bereidingswijze) en spatel dit door je chocomengsel. Laat even afkoelen en ga in de tussentijd met de rest verder.
Zeef in een grote beslagkom bloem, bakpoeder, cacaopoeder en een snufje zou ten meng dit allemaal door elkaar. Roer vervolgens het bietjeschocomengsel erdoorheen. Je krijgt een redelijk nat beslag (dat is goed!) en ruikt al helemaal de chocola en bietjes. Handig, want dan kun je vast bedenken of je het lekker vindt of niet ;)



Vet een bakvorm in en doe wat kokos langs de randen zodat de taart niet blijft plakken. Green Kitchen gebruikt een tulband en ik denk dat dat er fantastisch uit ziet! Wij hebben die alleen niet dus gebruikten een glazen ovenschaal. Zo krijg je heerlijke bietenbrownies! Het overige beslag (ik maakte iets meer) gebruikte ik voor een klein schattig bietentaartje (zie foto's).

Bak de taart in 25-30 minuten gaar, totdat hij bovenop donker en gebarsten is maar van binnen nog lekker smeuïg. Laat de taart 15 minuten afkoelen voordat je de bakvorm verwijdert (als je kunt wachten) en eet hem op als hij nog warm is. Dan is hij écht het allerlekkerst! Serveer eventueel met wat rozenblaadjes, kokosstrooisel, poedersuiker of chocola.


Ga jij hem maken? Laat het ons weten! En deel hem met de hashtag #emmajohn (of tag @nickyemmajohn @anewzero) zodat we kunnen kijken hoe je creatie geworden is :)

Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

10 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook