Zeven zero waste decembercadeautips

07:14



De dagen worden korter en de cadeaustress groter: hoewel het nog maar net november is, is het na twee keer knipperen met je ogen alweer Sinterklaas en Kerst. Hoewel wij het liefst ervaringen cadeau geven (lees hier meer) en voor alle clichécadeaus al alternatieven hebben (lees hier meer), snappen we ook dat er soms een fysiek én origineel cadeau van je wordt verwacht in de schoen of onder de kerstboom. We willen er dit jaar alvast vroeg bij zijn, dus geven je nú al tips voor originele cadeaus (voordat ze alweer op of onverkrijgbaar zijn). Check ook nog eens onze zero waste Sinterklaas-tips van vorig jaar!

1. (DIY)terrarium


Een open terrarium maken is ontzettend eenvoudig. Eerder schreven we al een DIY-blog over het zelf maken van je open terrarium, maar er zijn ook kant-en-klare varianten te koop. Bij het tuincentrum, in concept stores of bij de bloemenzaak vind je varens in flessen, cacti in weckpotten en schattige airplants in glazen bollen. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen dus!

Kosten: verschilt, vanaf ongeveer 5 euro (of zelf te maken)
Waar haal ik het? Bij het tuincentrum heb je de meeste kans van slagen, maar zelf maken is nog leuker!

2. Circulair tafeltextiel van IKEA

Dat IKEA duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan wist ik (J) al uit de tijd dat ik er nog op de communicatieafdeling werkte. We worden dan ook heel enthousiast van de nieuwste ÅTERSTÄLLA (Zweeds voor 'hergebruiken')-collectie. In samenwerking met de Nederlandse sociale onderneming i-did_slow_fashion_movement heeft IKEA haar eigen textielafval verwerkt in een nieuwe limitedcollectie voor de eettafel. De producten zijn via i-did vervaardigd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Naast deze collectie heeft IKEA nog KRYDDAD-collectie, met handgeweven tassen, wasmanden en geborduurde kussenovertrekken gemaakt door sociale ondernemingen in India.
Wij vinden de flessenzak (links) het leukst; bijvoorbeeld met een zelfgetapte fles wij van de Nieuwe Graanschuur! Verder zie je achter de flessenzak een tafelloper en op de voorgrond twee servetten.

Kosten: verschilt per product
Waar haal ik het: in verschillende (maar niet alle) vestigingen van IKEA. Online kun je de voorraad checken. 

3. Bewuste boeken
Regelmatig verschijnen op ons blog reviews van boeken waar we blij van worden. Niet zomaar boeken, maar zero waste proof kookboeken óf boeken die op een andere manier over duurzaamheid gaan. Onze favorieten van dit moment zijn Instock Cooking, The Green Kitchen Smoothies en Salad in a Jar. Hierin vind je niet alleen gerechten die je zelf zero waste kunt maken, maar kun je óók inspiratie opdoen voor home made cadeautjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van een komkommerpickle?

Kosten: 
- Salad in a jar, Anna Helm Baxter, Becht, 12,95
- The Green Kitchen smoothies, David Frenkiel & Luise Vindahl, Becht, 16,95
- Instock Cooking : lees hier meer
Waar vind ik het: check je lokale boekhandel, grote kans dat zij de boeken verkopen of deze voor je kunnen bestellen

4. Duurzame hotspotskit van Opgemärkt
Eerder schreven we al over BRON, onze duurzame hotspotskaart. Mocht je dat even gemist hebben: wij zijn naast Emma+John druk bezig met onze ongedwongen duurzaamheidsvereniging Opgemärkt. Ons doel is om te laten zien dat duurzaamheid heel leuk, mooi, stijlvol en toegankelijk is. Om dat te bereiken kun je natuurlijk het allerbeste zélf in aanraking komen met de leukste hotspots die op al onze eisen hoog scoren. De BRON Duurzame hotspotskit bestaat uit de new and improved BRON, een notitieboekje gemaakt van gered restpapier (wat anders door de drukker zou worden weggegooid), een fijne duurzame pen én al onze insiders tips voor het perfecte weekendje Amsterdam. Met de opbrengst organiseren we weer nieuwe activiteiten en projecten zoals het Plasticdieet. Stiekem vinden we dit dus het állerbeste cadeau ;)

Kosten: 10 euro, maar voor onze lezers kost hij slechts 7,50 euro!
Waar vind ik het: stuur ons een berichtje of kijk op www.duurzamehotspots.nl

5. Luchtzuiverende plant
Weer een groen cadeau: een O'green Clean Machine! De plant op de foto is dezelfde als het exemplaar uit deze stokoude blogpost over Ogreen. Dat laat eigenlijk wel genoeg zien: zelfs zonder groene vingers (die hebben we helaas niet) blijft deze plant leven én zuivert hij gelijk even je lucht!

Kosten: rond de 10 euro
Waar vind ik het: bij concept stores, tuincentra, WAAR-winkels en online!

6. Kruidnoten
Vorig jaar haalden we ze bij Bag&Buy in Utrecht, maar helaas is deze winkel inmiddels gesloten. Gelukkig konden we dit jaar gewoon bij onze superfavoriete winkel De Nieuwe Graanschuur in Amersfoort terecht voor onze zero waste kruidnoten. Doe ze in een leuke (weck)pot en stop ze in de schoen; superleuk toch?

Kosten: verschilt. Bij de Nieuwe Graanschuur 70 cent per 100 gram voor gewone kruidnoten en ong. 1,20/100g voor chocoladekruidnoten. 
Waar vind ik het: check ons blog van vorig jaar voor tips!

7. DIY upcycled kunst
Speur alvast de kringlopen in de buurt af voor tweedehands canvasdoeken, kurkborden of andere creaties-to-be en leef je uit! Niets is leuker dan een zelfgemaakt cadeau. Ook leuk: maak van je canvas een cadeaubon; zo kun je een ervaring geven en tóch iets fysieks in de schoen stoppen of onder de kerstboom leggen. Geen tekentalent? Zadel een ander dan niet op met een mislukte Picasso, maar maak een leuk borduurwerkje of minimalistisch illustratiewerkje van je canvas. Op Pinterest vind je ontzettend veel inspiratie.

Kosten: vanaf 50 cent bij de Kringloop
Waar vind ik het: de Kringloop! Of anders is Marktplaats ook een goed idee. 


En? Zit er iets voor je tussen? Of moeten we op zoek naar nog meer inspiratie en cadeautips? Nog leuker: misschien heb jij wel tips voor ons! Laat het vooral weten

Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

3 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook