Schoonmaakdoekjes om eigenlijk niet mee schoon te maken

08:00

Als je ons twee jaar geleden had gevraagd of we een blog zouden hebben waar we over schoonmaakdoekjes zouden schrijven zouden we je waarschijnlijk óf heel verbaasd aankijken óf gewoon uitlachen. Grappig genoeg kan ik nu niet wachten om dit verhaal - over schoonmaakdoekjes - met jullie te delen en weet ik dat er lezers zijn die net zo enthousiast worden als ik. 

Gelukkig ben ik niet helemaal veranderd in een saaie huisvrouw, maar gaat het gewoon over een heel bijzonder doekje. Zo bijzonder dat ik twijfel of het ik het wel doekje moet noemen. Misschien is "organic handcrafted housewars - ecofriendly & socially responsible" zoals de site het omschrijft wel beter.


Scrubben met een schoon gevoel
De doekjes zijn gemaakt van biologisch gecertificeerd katoen en jute en zijn helemaal composteerbaar. Superfijn! Daarnaast zijn de doekjes met de hand gebreid door (in dit geval) Rahima Bibi. Hoe ik dit weet? Op de achterkant van de verpakking staat een handgeschreven naam van de maakster van het doekje; Rahima in dit geval. 

Dit is niet omdat Rahima heel rebels haar naam besloot op te schrijven, maar omdat Anna Marie Stauss en Jaya Basu, de gezichten achter Toockies, volledige transparantie in de productieketen nastreven. Toockie is de liefkozende bijnaam van Claudia; een oude vriendin van Anna Marie die haar ieder jaar een bundeltje handgebreide schrobdoekjes toestuurde. Anna Marie was zo gefascineerd door dit mooie gebaar dat ze het gevoel met anderen wilde delen.


I saw a documentary on the plight of young women in India who were forced into slavery and prostitution. I wondered how desperate the need to survive must be, that someone would give up their child to some unknown fate for money to buy food to eat? - Anna Marie Stauss
Een schop onder de kont van Oprah Winfrey
Ze besloot de doekjes te gaan produceren, zodat ze voor iedereen beschikbaar werden. Een paar zwangerschappen zorgden voor wat vertraging, maar het idee bleef. Gedreven door de woorden van Oprah (ja, dé Oprah) besloot ze uiteindelijk om er voor te gáán, nadat ze een documentaire over Indiase vrouwen in de slavernij en prositutie zag. Deze vrouwen hadden geen skills om zichzelf te onderhouden en werden daarom gedwongen in verschrikkelijke omstandigheden te werken. De enige vraag die Anna Marie zich vervolgens stelde was: hoe bereik ik deze vrouwen?

Tijdens haar zoektocht ontmoette Anna Marie Jaya Basu; een stoere Indiase vrouw die de lokale economie in een klein stadje bij Calcutta wilde opbouwen. Jaya had een kleine non-profit voor kinderen in India en de twee raakten aan het brainstormen. Van het één kwam het ander en een schoonmaakdoekjesmerk was ontstaan. Ineens snap je waarom ik erover wilde schrijven, nietwaar?

The Toockies® project opens an unimaginable door of opportunity for our knitters. In Nababpur, over 230 women desperate for a dignified way to earn a living, are mobilized and trained to create Toockies® products. - Toockies website

Toockies worden met liefde en passie met de hand gemaakt door vrouwen uit de Nababpur-regio. Een trainingscentrum zorgt voor het opleiden van de vrouwen en dient als centraal punt voor het breien, garen verzamelen, afmaken en distribueren van de producten. De meeste vrouwen werken vanuit huis (vanwege culturele verplichtingen) en kunnen zo flexibele uren maken. De Toockies zorgen voor een flinke dosis empowerment.


Als dank voor het werk krijgen de breiers een stem: ze leren hun eigen naam schrijven en schrijven deze op de verpakking. Daarnaast worden hun foto's en wensen op de website geplaatst; zodat iedereen kan zien wie zijn of haar Toockie heeft gemaakt (en waarom). Hier lees je dan ook verschillende motivaties van de dames; van " I want to solve my own problem." tot "Husband died, I want to pay my own expenses." en
"My husband is an addict. He does not work. I have come back to my mother's house. I work because I have to eat.  To saving for my son." - Rehana Bibi
Hoewel ik 'mijn' breier niet zo snel kon vinden, heb ik een tijd op de website gescrolld om alle verhalen (vaak korte en slechtgespelde zinnen) van de dames te lezen. Waar ik de doekjes aanvankelijk 'gewoon erg mooi' vond, werd het ineens heel persoonlijk. En dat voor een schoonmaakdoekje!


Wil jij na het lezen van de blog ook een Indiase vrouw supporten door een setje doekjes te kopen? Ze zijn voor €9,95 te koop bij Antonia'z (online of in Amsterdam). Waar ik eerst dacht dat het wel erg duur was voor een doekje (hoewel designdoekjes altijd prijzig zijn), lijkt het me het geld méér dan waard. Eigenlijk vind ik het zelfs zonde om ze als ordinair schoonmaakdoekje te gebruiken!

Wat vind jij van het verhaal achter de doekjes? Check ook de Instagrampagina!



You Might Also Like

3 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook