4 TEDtalks over plastic

06:55


TEDtalks zijn een superfijne manier om nieuwe dingen te leren. Ze zijn er over allerlei onderwerpen, zijn niet te lang en meestal zijn het goede sprekers en interessante verhalen. Je mag immers niet zomaar een TEDtalk geven. Ik selecteerde vier talks over plastic die allemaal om een andere reden de moeite van het kijken waard zijn!

Melati and Isabel Wijsen: Our campaign to ban plastic bags in Bali
Melati en Isabel zijn twee superjonge zussen die op de Green School Bali zitten (wat echt een jaloersmakende school van bamboe is waar de focus ligt op duurzaamheid en ondernemerschap). Toen ze 10 en 12 waren hebben ze Bye Bye Plastic Bags opgericht, waarmee ze aandacht voor het plasticprobleem op Bali willen genereren. Ze ruimen stranden op, stelden een petitie op, geven lezingen en distribueren alternatieve, lokale tassen. Om de Balinese overheid te overtuigen gingen ze zelfs in voedselstaking. Inmiddels zijn de zussen 13 en 15 en blijven ze actievoeren tegen plastic tasjes.

Ook al blijf ik het liefst zo ver mogelijk weg van plasticproductie, is dit toch een interessante TEDtalk. Mike Biddle schetst  het probleem van de enorme hoeveelheid spullen op aarde. Veel van die spullen bevatten plastic. Als ze kapot zijn, belanden ze op een vuilnisbelt, in een verbrandingsoven of in een derdewereldland. Metaal wordt wel grotendeels (meer dan 90%) gerecycled, plastic nauwelijks (ongeveer 5%). En dat terwijl er veel meer plastic is. Mike Biddle ontwikkelde daarom een above-ground mining plant. Een manier om plastic te maken van afval. Zo is er geen olie nodig, wordt er 80-90% minder energie gebruikt en hoeven kapotte producten niet meer te worden verbrand, verscheept of begraven. Als dit inderdaad werkt zoals hij dit schetst, is het een hele interessante ontwikkeling.


Dianna Cohen: Tough truths about plastic pollution
Een extra kort praatje voor als je haast hebt. Of voor als je iemand wil overtuigen single-use plastics voortaan links te laten liggen. Dianna ontdekte dat slecht is als plastic in kleine deeltjes afbreekt en in zee(dieren) terecht komt. Ze realiseerde zich dat er elke dag zoveel plastic bijkomt, dat de enige oplossing is om geen wegwerpplastic meer te gebruiken en richtte daarom de Plastic Polution Coalition op.

Charles Moore: Seas of plastic
Charles Moore bespreekt de plasticproblemen vanuit de zee. Hij vertelt waarom het lastig te recyclen is (laag smeltpunt, te veel verschillende typen) en waar away is (de zee). Hij vertelt over de Plastic Soup, over albatrossen en over de hoeveelheid doppen en flessen in zee en op het strand. Zijn conclusie is wat negatief, maar zijn boodschap is helder: stop plastic.

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook